Възпитавана в исляма единствено от майка си, без да познава баща си, помакинята от Рудозем Асхе се превръща в сестра Христина. Безпрецедентният случай бе представен в коледното издание на социалния ъндърграунд „Отечествен фронт" на Нова тв.
"Тя е необичайна жена - историята й е може би единствена наоколо", каза водещият Мартин Карбовски. – "Обожавана или плюта, светица или мошеничка, историята на сестра Христина, помакинята, направила православен храм, е една от най-интересните истории, които сме срещали - може би единствената такава".
Мисията ми е да работя, казва тя. Родена е на 4 август 1952 г., учила до шести клас, после пасла крави, напуснала училище, после се влюбила, оженила се, родила три деца...Произходът ми е българо-мохамеданка, помакиня, възпитавана съм в исляма.
След това се развела с три деца. Живяла тежко. Грабнах си децата и си заминах при мама...След това имала втори брак, родила четвърто дете. В тези времена много вярвах в исляма, казва тя.
Голяма е разликата между едната вяра и другата, споделя жената.
Твърди, че и през ум не й е минавало, че един ден ще стане православна християнка – дори като срещнела на улицата свещеник, тръгвала в обратната посока, за да не го срещне, защото е учена, че това е голям грях.
Тогава в съзнанието й нахлуват гласове, натрапчиви мисли и съновидения и това продължава три години: "От три години нямах може би час свободно съзнание. Някаква мисъл - беше ми неясна – че аз трябва да приема христовата вяра и да не бъда Асхе, а да бъда Христина." Мамо, нещо ми се говори, казвала на майка си. Споделила, че чула глас, който я кара да влезе в християнството.
През август 1988 г. отишла при майка си и й казала, че трябва да й помогне и от Сийка да стане Христина – да й се смени името в общината. В сънищата й жена, облечена в черно със звезда на главата, й казва, че трябва да приеме христовата вяра и да промени името си на Христина.
Сега вече вярва, че това е била Божията майка.
Кръщенето станало на 30 септември. Когато приех Христовата вяра, отидох и паднах на колене пред иконата на Света Богородица. Думата, която излезе от устата ми, беше „Майко, свята, Богородице, от този момент нямам деца, докато съм жива, мъж до тялото ми, докато съм жива, няма да се докосне".
На другия ден отишла при майка си и разчитала тя да й се радва. Тя обаче си обърнала главата, защото дъщеря й станала „кафурка", християнка, „гяурка".
Христина среща духовен наставник – брат Георги, който я въвежда в християнската религия, учи я кому да се моли и за какво да се моли и как да бъде добра християнка. Заедно с него посещава Светите земи и местата, свързани с живота на Христос на земята. Ключов е моментът, в който Христина изкачва Голгота и отново чува гласа, който й казва, че нейният път започва, трънливия път. Тя осъзнала, че трябва да изгради храм, къде да бъде и как да се казва той – „Св. Пантелеймон".
Ходила при свещеници и разпитвала кой е този Пантелеймон. Много трудно открихме мястото за храма, довери тя. Минавам през градината, посята с картофи и тогава ми се каза, че това е мястото. Щастлива, почнала да целува пръстта.
После тръгнала с отец Георги към общината да търсят собственика. Оказало се, че мястото е негово...Докато съм жива, няма да спра да строя - 1995 г. беше направена първата копка, казва Христина. Три години живели под високите ели в двора на храма. Ходила от врата на врата, и в София, с проекта, да събира средства за градежа. Един ми даде 50 лв., други - 100 лв. Каквото съберях в столицата, го пращах на брат Георги - и така, песъчинка по песъчинка. От град на град, от врата на врата събирах пари за градежа.
Така със собствените си ръце, с измолени и изпросени пари, сестра Христина изгражда истински манастирски комплекс с две църкви, наречен "Св. Пантелеймон". Хулят ме в името Господне, но съм щастлива, казва Христина.
Тя признава, че е строга с поклонниците - не им дава да влизат в комплекса неприлично облечени, не е разрешено и мъжете и жените да спят заедно под покрива му. На мен ми дай мистрия, камъни, тухли, лопата, не гледам животни в комплекса. Не съм достойна да бъда калугерка, казва Христина. В един манастир, ми се струва, че по-малко ще направя, докато съм жива. Сега съм свободна. Господ е в душата ми, той си е в мене.
Няма по-грешен човек от мен, казва Христина, която не знае какво означава думата „суета". Награда не искам, отсича тя за направеното от нея. Аз не искам пиедестал на тази земя.
За това, което е направила, тя очаква само една похвала – пловдивският митрополит Николай да разреши да бъде погребана в градинката на манастира, който е изградила със собствените си ръце. Да ми даде 2 на един в двора..., казва Христина.
По думите й българинът вярва в Господ, когато детето му е на операционната маса. Време е да се хванем ръка за ръка. Господ ни праща знаци - например на Спасов ден рейс катастрофира. Много ни е голяма завистта - мълчаливи, търпели и крадливи. Първо запали свещ и после иди да пиеш кафе. Най-страшният грях на българина е безверието, каза Христина. Да отворят сърцата си, да стопят леда си, да немислят какво ще ядат на другия ден и да приемат Христа в душите си, пожела жената на българския народ. Избрала християнството пред исляма, защото "това беше Божията воля", отговори в заключение тя. Христина благодари на Господ, че я е избрал. Господ е любов, отговоря тя, попитана дали я е страх от Господ.
За да отиде в Рая, човек трябва да може да прощава, да обича душманите си, казва Христина. 
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

35 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/12/10 20:37

    abe,na vsi4ki shte ni doide akala,ama gech.i az bqh veli,no sega s gordost nosq imeto Vladimir.dai boje,poveche hora ca se osaznaqt i po-skoro da se varnat v lonoto na nashata carkva/Balgarska Pravoslavna Carkva/ i togava shte vidite,che vsichki shte se promenim i nqma da ima poveche pomaci i drugi takiva obidni za nas opredeleniq,zashtoto nie vinagi sme i shte badem BALGARI

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен25/12/10 23:00

    Карбовски, изоставаш, не ти е точмна информацията. Случаят не е безпрецедентен. Преди това е отец Боян Саръев, който е помашките села. мисля, че по рождение е бил Бекир.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен26/12/10 00:18

    Vsi4ki pomaci ste myusyulmani,ne se zablujdavayte,a se gordeyte sas tova strahlivci takiva,ne se sramuvayte,a uvajavayte roda si...gordeyte se 4e ste ryazani..silnite ot va6ata ob6tnost ne gi e sram da se nari4at pomaci..A slabite ot vas sa ve4e kato Boyan Sariev-ryazani popove,sram i pozor..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бе то беше хубаво като си рекъл да се изкажеш, да го беше написал ГРАМОТНИ НА КИРИЛИЦА, че да разберем "де те стяга чепика". А то тъй......писал-брисал. хахаха

      Изтриване
  4. Анонимен26/12/10 03:55

    Загубенаци с примитивно мислене са тези, които приемат християнството, когато професори и академици приемат Исляма.

    Исляма е много по напреднала религия, но примитиви трудно я разбират.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен26/12/10 11:00

    до 0355
    Тц тц , значи професори и академици а ?
    Ти снощи си пийна май повече
    И да не замези скришно със свинско а ?
    Гиди .............

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен26/12/10 13:23

    Не ги съдете!Познавам много помаци те са за съжаление!На Байряма първи мюсулмани на Великден и Коледа първи християни!Не знаят на кой Бог да се молят.Иначе са най подмолната общтност!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен26/12/10 14:47

    Vseki e svoboden na koy bog ,ili na Allah da se moli,,v sluçaya ,,pomatsite sa za sijaleniye ,,s tyah se podigravat,,te sa tolkova zabludeni çe trudno mogat da trignat po praviya pit

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен26/12/10 16:21

    А бе я оставете помаците на мира! Гледайте си мизерните канчета и това е!Всеки е свободен да разполага сам със съдбата си!Тръгнали ми от няколко случая генерални изводи да правят!И от вас половината са боклуци ама айде да не говорим повече!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен26/12/10 21:43

    Vijte,tazi taka nare4ena Hristina se zanimava s gadatelstvo i 4erna magia!Navremeto kogato se razvedoha roditelite mi propadnaliat mi ba6ta alkoholik e hodil pri neq i mu e gledala.Poznala e s imena,kazala mu e moi taini,koito nikoi ne znae,napravili sa nqkoi ritual4era magiosni4eski,dala mu e edni trevi za da umori maika mi,sled tova nqkakvi vodi da ni napraska drehite,za da ne se omajvame nikoga i da progonvame ot sebe si majete,koito ni haresvat...I o6te mnogo sataninski ne6ta,za koito tuka nqma mqsto da gi pobera...Tazi jena e sluga na rogatia,tq se gavri s religiata,priema v hrama si hora na koito im gleda i te i pora4vat magii.Kak moje nqkoi naivnik da si pomisli,4e ot prosia i pomo6ti s 4 deca 6te sabere pari za tozi kompleks!Ne mi puka dali 6te mi povqrvate,no tova e 4oveka,koito ni sasipa jivota!Hristina pro6ka za tebe nqma i go znae6,za tova i sama si go kazva6,4e si mnogo gre6na...

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен27/12/10 07:35

    Тази Асие е с психически отклонения. Лобовница на мошеника наречен брат Георги. С парите събрани от хората си устроиха гуляи след гуляи. Това, което тя прави са сатанински дела.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен27/12/10 07:37

    Аз лично познавам тази пропаднала жена-......... Който не поискал в Рудозем той не е ........ Развали десетки семейства. Бе отречена от мюсюлманите и сега за тяхно отмъщение е тръгнала да черни и нас християните. Безсрамница.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен27/12/10 10:18

    Много ни е голяма завистта - мълчаливи, търпели и крадливи. Благодаря на Христина за вярата и всичко което е направила, благодаря и на Карбовски за великолепното предаване!!!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен27/12/10 14:00

    Otre4ena e ot vsi4ki,za da sluji na svoq gospodar s pentagramata na glavata,deto i se qvqva v jenski obraz oble4en v 4erno!!!Obladana e ot edna mnogo stra6na tamna sila i za tova o4ite i sa prieli demoni4no izla4vane!Tq se gavri gnusno sas boji hramove,minalata godina po Koleda e vra4uvala vatre v samia paraklis na edin moi poznat.Domat ni kadeto ba6ta mi rase6e martve6kite vodi(voda v koqto e kapan martvec)povqrvaite mi stenite stanaha 4erni kato katran sqka6 vatre e imalo pojar i ako jivee6 tam prodaljitelno vreme te nalqgat misli za samoubiistvo,za ubistvo,za karvi6ta,bolesti,nerazbiratelstvo i v kraina smetka go prodadohme,no za jalost novia sobstvenik se razbolq tejko!Tova ba6ta mi go napravi za otma6tenie,zadeto se razvedoha s maika mi,no edin poboinik i alkoholik,koito ne e sposoben v jivota si ni6to svqstno da postigne se svarzva s otrepki i iz4adia adovi kato tazi magiosnica!Sadbata mu v momenta nqma kakvo da q komentiram samo 6te vi kaja,4e vav vbox7 ima negovi klip4eta ot mladeji,gavre6ti se s pianstvoto mu!Dano Gospod se smili nad du6ite im i edin savet kam brat Georgi da nau4i da pravi ekzorsizam,za da pomogne na priatelkata si i samiat sebe si!

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен27/12/10 20:21

    Az si kupih yabilki no sled izvestno vreme mi se preyade krusi,molih se pone dvete yabilki da se previrnat v krusi no nishto ne se poluchi itaka pomaka sie pomak,turchina sie turchin,bilgarina si e bilgarin i zatova vinagi uvajavam bilgarite pone nese pravyat na musulmani.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен27/12/10 20:50

    Da i zavijdam na KOE?????????Na nezemnata i KRASOTA,na KRASIVIA I LUBOVNIK,na BEZUMNATA I MO6T da postroi sama kompleksa si s "4esten trud",na DEMONITE,koito i diktuvat kak da sasipva jivoti,daje i kazvat i imena na hora,koito ne poznava,na BANKOVATA I SMETKA ot karvavi,4erni,sataninski mangizi???Poyasnih go ve4e i pak 6te se povtorya tova e jenata,koyato ni napravi jivota 4eren AD!!!6te popitate ot kade znaya li-mi ba6ta mi v izblici na gnyav si go e priznaval mnogo pati!Do den dne6en ne bqh vijdala liceto i,no imah tazi 4est blagodarenie na Karbovski i ako nyakoi den tova svartali6te na zloto plamne ne se u4udvaite-za6toto tava e nai-malkoto,koeto zaslujava tazi mrasna,sataninska jena!Tova ne e hram,tova e opetneno ubeji6te na ZLOTO!I povqrvaite,4e skoro 6te padne otgore mu grum!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен27/12/10 21:18

    http://www.dveri.bg/content/view/4553/172/
    http://www.dveri.bg/content/view/8142/39/http:// "Сестра Христина" лекува със специфични "сеанси". Тя се хвали с връзката си с Джуна и с дипломата, която уж имала от нея. Трябва да знаем, че позицията на Православната църква към енерголечителството е абсолютно негативна, а демонстративното енергийно "лечение" чрез ръцете е стопроцентова гаранция за не-църковен произход на силите, които го упражняват. В православното предание няма запазени никакви свидетелства за подобен тип лечителски сеанси - вече 2000 години! За разлика от това за такива сеанси можем да прочетем в изобилие в жълтата преса в наши дни.
    http://www.pravoslavie.bg/%D0%90%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8/%D0%A1%D0%B2.%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B9%D0%BC%D0%BE%D0%BD-%D0%B8-%E2%80%9C%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE%E2%80%9D%D1%8F%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен14/1/11 22:03

    Не бих искала да коментирам тенденциозната едностранчивост на повечето изказвания.

    При първата ми среща със сестра Христина почувствах майчинска любов и строгост, сила на духа и човеколюбие. В храма ,, Св. Панталеймон’’аз направих първите крачки по пътя на религиозното осъзнаване, себепознанието и борбата с човешките си слабости. Усетих святостта и радостта от искреното общуване между миряните, посещаващи храма, тяхната всеотдайност и нелицемерна любов към ближния.

    Сестра Христина ме научи да приготвям домашен хляб и да поддържам огъня на кандилото у дома жив. Благодарение на нейните напътствия, родителите ми сключиха църковен брак миналото лято. Майка ми взе първото си причастие на 56-годишна възраст. Никога не е късно човек да се промени.

    Благодаря на сестра Христина и брат Георги за всеотдайна им служба в името на хората и тяхното добруване!

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен16/1/11 23:59

    http://www.ekrana.info/ashe-stana-hristina-i-postroi-tsarkva-otetchestven-front.html

    ОтговорИзтриване
  19. Който не може да възприеме Истината, той е роб на условията. Този човек е осъден на вечни безспокойствия, на страх и на тревоги. За да придобие свободата си, човек трябва да даде път на Божественото начало в себе си. Към сестра Христина и брат Георги изпитвам огромна признателност и благодарност.За мен,тази жена и делото й са святи.Всеки,който се е докоснал до нея става нов човек,изпълнен с вяра.Тя отвори духовните ми очи.Научи ме,че не трябва да се обръщаме към Бога само в нужда,но и да отправяме благодарност,както и да молим за прошка.Колко е важно да прощаваме.За силата на молитвата и поста. Живеем в свят ,в нойто материалното е завладяло нашите души.Те са станали груби и покварени.Хората говорят и мислят за пари,коли и слава, но човек не е само тяло,той има и чувства,мисли.Както физиката ни боледува,така и духът ни е разяждан от отровни паразити.Много малко се говори и прави по този въпрос,но народът го е казал по-точно "Здрав дух -здраво тяло".А не зная друга книга,която да е преминала през вековете и да пребъдва,освен Библията.Силата на вярата е там и всеки,който я следва,може да изпита тази лечебна сила и мощ.Истината е там и прекрачвайки прага на храм "Свети Панталеймон",човек може само да се осъзнае и да благодари на Бога,че я има сестра Христина.

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен19/1/11 07:11

    каква помакиня агупка майка й арабка в падала

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен19/1/11 13:38

    Храмовете от комплекса са построени и дарени на Пловдивската патриаршия и там служат свещеници от Смолян и Кръстова гора. Това не са частни църкви и хората, които работят там, не са ги направили за себе си.

    Най-лесно е да си седиш вкъщи пред компютъра и да пишеш злобни коментари. Колко от нас могат да направят и частица от това, което е съградено на "Свети Пантелеймон"?

    Чудесата на светиите са понятни само за тези, които имат очи да виждат и уши да чуват. Който не вярва, той на възел се усква и пак не ще да погледне в душата си, а все вини обстоятелствата и хората около себе си. Но докато едни се занимават само с клевети и злоба, други се смиряват и работят. И по-добре да вземем пример от вторите.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен25/7/11 17:49

    Egati tazi ako e jivyala po vreme na inkviziciata e shtyala da gori na klada!!!

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен22/10/11 22:52

    hora prestanete s tazi zloba v sarcata sestra Hristina ne e magiarka i li tempodobni takiva imena deto q nari4ata po gore. sestr hristina ima mnogo golqma darba da lekuva a hrama sv.,Panteleimon deistva teka uspokoitelno prosto neznam s kakvi dumi da opi6a .... da sa o6te dalgi godini jivi i zdravi sestra hristina i brat georgi . bo
    Bog da gi blagoslovi kkto tqh teka i roditelitemi teka i priqtelitemi i nepriqtelitemi i vsi4ki horapo sveta AMIN,,

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен27/10/11 10:40

    tq e agupka ot padala v rudozem arabka asibe e maikai

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен20/11/11 23:18

    Потресена съм от това, което ми разказа моя близка за т.нар. сестра Христина.Бяха на дълго организираното посещение- поклонение в Родопите. Върнаха се огорчени,унизени и засрамени от това, че са се подали на слухове за светостта и дарбите на тази жена. Алчна, груба, пушачка, безцеремонна и нахална шарлатанка. Някаква хитруша е зомбирала стотици нещастни родители, мъже, жени и деца! Жалко, че толкова много хора търсят надежда на това омърсено място! Да много е направено,но с цената на умърсена вяра, на промити мозъци и стотици разочаровани хора, които си мълчат и робуват. Това го има само в изостаналите страни. Жалко за народа ни, който в мъката си става подвластен на подобни престъпници!

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен20/11/11 23:19

    Одобрен? Това цензура ли е ?

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен26/1/12 10:55

    Разказаха ми чух един приятел каза......И ние започваме да обесняваме и да даваме категорични мнения и съвети. Аз само ви моля да отидете и да видите. Ако се интересувате от нещо попитайте направо. Само така можете да добиете представа за истинското състояние на нещата. Защото мястото е уникално.....Дори и да съм зомбирана - нека е така. Но спокойна и здрава!

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен30/1/12 14:50

    iskam da popitam koi dni priema sestra hristina, koga se hodi v hrama, predvaritelno trqbva li dase obadq po telefona, ima li opredeli dni i lekuva li naistina tazi jena .

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен25/7/12 22:11

    Poneze e razbrala ce idvam od cuzbina i e precenila ce za deteto ste pusnem pari,sestra Hristina ni e pokanila v neinata staia.Bese mi ot nacalo samnitelno kato vidiah na masata cigari Rothmans 100s,tia e sednala i ni e obiasnila ce treba da idvame 10 pati i ni dade sise sas aloia v tecnost da mazeme deteto.Nisto ne stana ot lecenie na deteto se oste povece na kozata rasiri cervenilo.Osetih me se sas zenata na golemi glupaci!

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен2/10/13 01:51

    Който не е имал тежки проблеми , може да си пише, каквото му хрумне.Истината е ясна за тези , които са общували без предубеждение и гордост с брат Георги и сестра Христина.Не са ли лекували светите лечители с молитва и ръкополагане?Аз им благодаря , от тях дойде вярата ми /колкото и да е нищожна / , живея втори живот.

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен10/9/14 13:52

    blagodarenie na sestra Xristina i brat Georgi sam jiva tia me spasi 2 pati ot sigurna smatr vsi4ko mi pozna i mi kaza kakvo da napravia.koito ne viarva zahto triabva da opluva xorata.az li4no poznavam sestra Xristina i sam i blagodarna za vsi4ko bila sam 3 pati pri neia i za vsi4ko behe prava koeto mi kaza.da sa jivi i zdravi takiva xora kato tiax sa na po4it v drugi darjavi i kato baba VANGA a v BALGARIA gi po4itame sled kato ne sa mejdu jivite.zasramete se i ne zavijdaite NE E XUBAVO TAZI ZLOBA I ZAVIST na nikogo ne e pomognala.POKLON PRED SESTRA XRISTINA I BRAT GEORGI KAKTO I PRED LELIA VANGA I EDNO GOLIAMO BLAGODARIA. ..........ot KARNOBAT




    BLAGO



    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен25/6/16 15:58

    Само чистите души веднага съзират Сатанаил в тази т.нар. обител. Кичозна външност, натруфена смесица на религиозни стилове вътре (имаше пумашки намеци в кавьорите) в храма (който незнайно защо ми се стори с обратен вход (от изток на запад - сигурно това беше първата подсказка за съзнанието, че мястото е нечисто и дори вредно). Излезе една груба женица, която се държеше като богопомазана. Започна с неумесните си забележки към почти всеки от групата. Не се заяде с лицемерите и курвите, които веднага се прихласнаха по "необикновеността" й. Познаха се :D (Краставите магарета се надушват). Изчаках да видя наистина ли вижда и дали помага (защото си водех случая до ръката ми. Не!!! Единствено парите интересуват тази нарочена жрица (дори не мога да я нарека вещица, защото интелигентността й не надхвърля тази, на улично псе, което оцелява с хитрост - вещица значи знаеща, а тази е налагаща). "Капан за бедни души" я нарекох. Кофти място, заредено кофти от кофти хора.

    -Една християнка, посетила тази пошлост преди няколко дена-
    (чудно ми е защо записва в книга имената на хората, минали през обителта й)

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.