Делтапланеристът подготвя серия от атентати, в момента е най-издирваният човек у нас

Наскоро ВКС потвърди решението на Апелативния съд в Пловдив, че кърджалиецът Стайко Иванов Делчев умишлено е убил македонския гражданин Киро Тодоровски, който го качил на автостоп в микробуса си, и че трябва да си стяга багажа, за да излежи 8-годишна присъда, съобщава Блиц.
 Както вече „Родопи voice" първи писа по скандалния случай, кърджалиецът се жалва, че е бил несправедливо обвинен и е потърсил правата си в Международния съд в Хага. Въпреки всичко ВКС излиза с окончателно решение, което го изпраща зад решетките.
  На 11 май 1997 г. Стайко отива на Международния технически панаир в Пловдив. Интересува го щандът на летателните машини, тъй като сам си конструира и лети с делтапланер. Решава да се прибере на автостоп. Изминава пеша разстоянието от центъра на града до Околовръстното. "Застанах пред една полицейска автопатрулка и оттам стопирах близо час. Спря един македонски микробус. С водача му Киро Тодоровски набързо се сприятелихме. Оказа се, че пътува за Турция. Преди Хасково, в района на село Клокотница, някакъв тип махна с ръка. Шофьорът спря и непознатият се качи зад нас. Малко преди детелината, покрай картингпистата, където пътят се отклонява за Димитровград, помолих шофьора да спре, за да продължа към Кърджали. Тодоровски понамали скоростта и точно тук стана дивотията, на 5-ия километър. Оня отзад извади пистолет, стреля от упор в слепоочието на шофьора и го уби в движение", разказва той.
 14 години продължава кошмарът за Стайко. 6 месеца той гние в хасковския следствен арест. Скапва се и физически, и психически. Прехвърлят го в старозагорския затвор, след това го "командироват" в прословутата затворническа болница към Ловешкия зандан.


"Превърнах се в жив скелет.


От преживения стрес болестите у мен се развиха светкавично. Очакваха да пукна, с краката напред да ме изнесат", твърди делтапланеристът.
 На 20 декември 2005 г. Окръжната прокуратура в Хасково прекратява наказателното производство срещу кърджалиеца. Дори му връщат паричната гаранция от 500 лв. Но само затова, че е дръзнал да съди държавата, нейните представители му го връщат тъпкано… В саморъчно написана бележка, специално адресирана до човека на "ШОУ", Стайко Иванов пише, че не може да отиде в затвора и да носи чужда вина. "Ето защо аз съм решил да се боря до край, да си търся правата. Написал съм едно писмо до ВКС… На 12 май поставих бомба в гр. Хасково и се обадих на тел. 112. Казах кой съм и защо го правя. В момента съм най-издирваното лице в България. Ето ти материал. Действай, успех", с разкривен почерк на хвърчащ лист е написал Стайко.
А ето и текста му до ВКС:
"Уважаеми съдии Славка Стоянова, Елена Авдева и Биляна Чочева. Пише ви Стайко Делчев Иванов –


човекът, в когото убихте всичко човешко. Както и желанието ми за живот, отнемайки ми дом и семейство


(през 2007 г. съпругата му Антоанета от притеснение покрай него се разболява от рак и умира в ръцете му с думите: "Аз не съм толкова силна като теб. Дано ти да оцелееш!" - б.а.). Решил съм да си защитя правата, съдейки държавата, в която вие като висши съдии сте решаващ фактор, но благодарение на вашата самонадеяност, чувство за безнаказаност и липса на елементарен морал, доведохте нещата дотук. Ето защо съм решил преди да си отида от този свят, да направя нещо, с което да огранича възможността на такива като вас в бъдеще да продължават да тровят живота на нормалните хора. За целта подготвям няколко бомбени атентата. До няколко дни ще извърша първия от тях, след което ще уведомя чрез медиите обществото кой съм и защо правя всичко това… Надявам се да успея в това последно в живота ми принудително начинание. Ивайте предвид, че всеки опит да бъда заловен ще е обречен на провал. Всеки, доближил се до мен, ще бъде взривен от бомбата, прикрепена към тялото ми, с която нося постоянно моят еднопосочен билет към отвъдното. Ако има Господ, нека ми прости!"

На снимката: Стайко с приятелката си Славина

Славина Ангелова, приятелка на Стайко Иванов:
ДЕЛОТО МУ Е БЪЛГАРСКАТА ВЕРСИЯ НА "ИЗКУПЛЕНИЕТО ШОУШЕНК"!


39-годишната Славина Ангелова е приятелка на Стайко повече от година. Пред Блиц тя твърди: "В пробата от ноктите му са открити няколко частици от капсулен състав, които се различават от този на куршума. Тоест химическият състав на барута е съвсем различен. Не е ясно кой е манипулирал пробите".

- Кога за последно се видяхте със Стайко?
- Било е на 2-3 май, след като излиза решението на ВКС. Прие го много тежко, не можеше да повярва, че ще се случи поредната несправедливост с него.

- За какво те викаха на разпит в полицията?
- Като негова приятелка, да разберат къде се укрива. Но той, естествено, на никого не е казвал.

- Какво повече знаеш за поставената бомба на 12 май в Хасково? Защо точно в Хасково, а не в Кърджали?
- Защото на първа инстанция е осъден там, в Хасковския окръжен съд. Както ти казах, никой не е взел под внимание разликата в химичния състав на барута. На местопрестъплението е имало и петно от кръв, с размери 10 на 20 см. Тя е била на третия човек, извън буса. Според Стайко - на убиеца, но тя не е изследвана. Била е извън микробуса, но е подмината - дали нарочно или от немарливост, можем само да гадаем. Не са събрани както трябва веществените доказателства. Стайко е на мнение, че хасковските криминалисти укриват някого.

- Как си обясняваш факта, че 14 години се протака това дело?
- Както повечето дела в България се точат с години, така и тук съдиите се имат за ненаказуеми, никой няма да ревизира решенията им и да проверява мотивите им. В основата стои фактът, че е Стайко Иванов е тръгнал да съди България. Един вид за назидание.

- Имаш ли информация близките на убития македонец дали са предявили някакъв иск към Стайко?
- Не, не са! Само държавата го съди!

- В писмото до ВКС Стайко се заканва да направи няколко бомбени атентата в страната. Доколкото го познавам, едва ли е в състояние да се прави на чеченски терорист?
- Прави го с цел да му се обърне внимание!

- А би ли посегнал на живота си, за да не отиде в затвора?
- Не знам! В тая изолация наистина не знам какво би направил…

- Стайко твърди, че е най-издирваното лице в България. Къде би могъл да се укрива в момента?
- Наскоро научих, че 3200 души се издирват в страната. Той е един от тях… Може да е някъде по горите или забягнал в чужбина.

- А дали е наясно, че с укриването си би могъл да си утежни положението?
- Би трябвало да е наясно! Но не знам какво ще предприеме. Ако го видя, ще се опитам да го разубедя. Нямам връзка с него. Точно беше се пооправил материално, започна да лети, да пръска с делтапланера си някакви ниви. Сега за един месец щеше да изкара над 10 000 лв. В този момент му излезе присъдата, той побягна и му отрязаха крилата. За мен това е българската версия на "Изкуплението Шоушенк" по Стивън Кинг… За мен Стайко е невинен. Питам се защо не го сложиха на полиграф, на детектора на лъжата. Стайко е поискал от Апелативния съд в Пловдив да се направи и звукозапис на делото, но са му отказали.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

21 comments so far,Add yours

  1. Анонимен31/5/11 12:28

    Много мътна история. Според мен е невинен човекът. В каква държава живеем, нямам думи.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен31/5/11 13:25

    На снимката е приятелката му Славина.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен31/5/11 13:28

    bravo vestni4e za snimkite i psyhozata

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен31/5/11 17:23

    Мисля, че Стайко отдавна е в чужбина, а "заплахите" за бомби са постановка от "някой" за да му гарантират присъда за тероризъм, защото друго немогат да измислят, а и никой неможе да докаже дали Стайко лично е заплашвал с тероризъм, а сега вече и да го оправдаят за измисленото убииство, ще го осъдят най-малко 5 год. за бомбена заплаха.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен31/5/11 17:26

    а ма Славке каде пак си се навряла

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен31/5/11 23:03

    Staikata e dobro momche ,ne vqrvam da e napravil nesto losho,dano se izmykne

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен1/6/11 07:07

    Съдийската мафия отдавна налага практиката оплакващите се от нея извън България да бъдат жестоко наказани.Никой не трябва да им нарушава рахата ... и доходите...

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен1/6/11 14:10

    Shte vzrivqva...pak nqkyv smeshnik luje

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен2/6/11 10:16

    Много е странно това,че когата Стайко тръгва да съди държавата за нанесени нематериални щети,същата тази държава започва да го съди забележете втори път за едно и също нещо, което мисля даже е противоконституционно и изведнъж от обвинител, лицето става обвиняем без дори да знаел.Ами разбира се,че така ще стане, нали държавата трябва да му плати огромно обезщетение и решава да му сложи примката на врата.Дрехите на македонеца още на втората седмица са изпратени на близките му,а делото е било още в самото начало.... много са нещата , прочетете ги в делата на човека , за да видите БЪЛГАРСКО ПРАВОСЪДИЕ/АМИН!!!/

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен2/6/11 17:26

    Всъщност не го съдят втори път.Делото не е прекратявано, а е върнато за доразследване от съда, поради неяснотиите, които Стайко посочва.Странното е, че го осъждат без да са предприети никакви допълнителни следствени действия( то и какви действия да предприемат, като са се отървали набързо и от буса, и от дрехите на макето...Крадените коли ги държат с години, а тази на 20-я ден си заминава за Македония) и то само месец преди да изтече срока по давност.Милиционерско-съдийския рекет и двоен аршин е много ясен в случая - в единия случай доказателствата са негодни за дело, но щом надига глас същите доказателства изведнъж стават годни.Всъщност всичко се прави за да се прикрият грешките( или корупцията?) в следствието, няма значение, че невинен ще го отнесе.Безпринципност, аморалност и пълно незачитане на закона - това е рецептата за супата, която дадоха на Стайко да издуха...

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен2/6/11 23:48

    Tozi 4ovek jivee v ulica Tutrakan 14 et 3 apartamen 9

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен3/6/11 05:58

    всичко се прави за да се прикрият грешките( или корупцията?) в следствието, няма значение, че невинен ще го отнесе.Безпринципност, аморалност и пълно незачитане на закона - това е рецептата за супата, която дадоха на Стайко да издуха...

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен3/6/11 19:09

    http://vbox7.com/play:59827439

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен4/6/11 09:10

    Ако иска национален ефир да пише на direktno@ntv.bg.Това е мейла на Директно Карбовски

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен5/6/11 14:58

    "Tozi 4ovek jivee v ulica Tutrakan 14 et 3 apartamen 9"...ето на, и поп Кръстьо се намеси услужливо...и неграмотно, кой живее в улицата...няма такъв смях....

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен7/6/11 10:09

    КОГА ЩЕ ИМА ОСЪДЕН СЪДИЯ ЗА НЕСПРАВЕДЛИВА ПРИСЪДА!!!

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен22/11/11 23:44

    А, всъщност, как на стоп за Кърджали-изхода за Асеновград се озовава в с.Клокотница-това е по пътя от Пловдив за Хасково. От изхода за Кърджали трябва обратно да се върнеш в Пловдив, за да тръгнеш за Клокотница. А, дори и да си решил по някаква незнайна причина да ходиш от Пловдив за Кърджали по Хасковския път, разклона за Кърджали е в началото на с.Горски извор, Клокотница е след това-непосредствено преди Хасково и по пътя за Турция-КПП Кап.Андреево Свиленград.... Че е мътна и нагла нашата съдебна система спор няма ... но и в случая, както се представя има адски нелогични неща. Или този човек бие Гюро Михайлов по лош късмет ... или ...

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен20/1/12 13:32

    Бягай пич! Нищо друго не ти остава...

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен10/2/12 19:26

    СТАЙКО Е ИСКАЛ ДА СЛЕЗНЕ НА РАЗКЛОНА ЗА КЪРДЖАЛИ, НО УБИЕЦА НЕ Е РАЗРЕШИЛ. КАЗВАЛ ГО Е ВЪВ ВСИЧКИ ДЕЛА. ИМА НЕСЪОТВЕТСТВИЯ МЕЖДУ КАЗАНОТО В СЪДА И НАПИСАНОТО В ПРОТОКОЛА, ЗА ТОВА СТАЙКО Е ИСКАЛ И ЗВУКОЗАПИС НА ДЕЛАТА, НО МУ Е ОТКАЗАНО. / СЛАВКА АНГЕЛОВА /

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен2/3/12 00:00

    Журналист: - В писмото до ВКС Стайко се заканва да направи няколко бомбени атентата в страната. Доколкото го познавам, едва ли е в състояние да се прави на чеченски терорист?
    Славина Ангелова: - Прави го с цел да му се обърне внимание!
    --- ТИ твърдейки това (че той се е заканвал да прави атентати) му правиш толкова „добро”, колкото и ВКС не му е направило с 8 г. присъда. Не напразно я има поговорката „Пази ме от тъпи приятели – с враговете си сам ще се справя”.

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен11/5/12 15:14

    Въпросът не е в обезщетението, което държавата трябва да му плати. Въпросът е в поредната осъдителна присъда, за неспазване на основни човешки права. От един момент нататък както съдебната система, така и държавата като цяло може да пострада, дори изключване от световни организации. И всичко това заради кретените в съда прокуратурата и мвр. Да ме извинят честните там, ако изобщо има такива.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.