Областният управител Иванка Таушанова, кметът на Черноочене Айдън Осма, депутатът Цвета Караянчева и председателят на ОбС-Черноочене Бедрие Яшар уважиха празника на село Пчеларово, където за втора поредна година се проведе традиционен пролетен събор, организиран по инициатива на Сдружение „Възраждане за Пчеларово". Караянчева поздрави местните хора и техните потомци за усърдието, с  което тачат изконните български традиции, памет и корени.

Областният управител поздрави всички присъстващи на празника и специално самодейците от читалище „Иван Буюклиев", като им пожела да предават на деца и внуци автентичните народни обреди и песни, защото те не само впечатляват със своята самобитност, но и ни карат да се гордеем  като нация.

На събора в Пчеларово си дадоха среща наследници на стари фамилии с корени от селото. За доброто настроение на гостите, наред с уникалните пчеларовски баби, се погрижи музикално -танцовият състав при Дома на културата.

Отец Ангел Стаматов отслужи празнична литургия в църквата „Света Петка", чийто първи камък е положен през далечната 1886 г. Водосвет се състоя и в параклиса „Света Троица", в съседство с който бе открита нова детска площадка. В сградата на читалището, където се съхранява единствената етнографска експозиция в общината, пчеларовските баби подредиха трапеза с местни ястия, приготвени по стари рецепти – домашно овче сирене, баници, мекици и др., с които почерпиха официалните гости. 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

14 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/5/11 19:58

    На мен ми омръзна да чета едно и също-Гела и Мара били някъде си. Абе за ядене и пиене първи, пък за съществените проблеми, хич ги няма.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен24/5/11 20:19

    България не знае по-хубав празник от този в с.Пчеларово!Г-жа Караянчева и г-жа Таушанова благодарим за Вашето присъствие!С вас се почувствахме значими!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/5/11 20:54

    за първи път виждам и чувам такава литургия-по канон,не искахме да свършва отеца,браво ела те в църквата на пчеларово за да разберете,че и на село има живот и то много по-добър от града

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен24/5/11 21:01

    На изборите четиримата от снимката да си преброят гласовете в Пчеларово.
    То само с ходене по събори не става.
    Ако тези четиримата са ГЕРБ няма и сто гласа в чернооренско да има за партията.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен24/5/11 22:23

    Мили човече,хората вече се събудиха и гласовете на ГЕРБ в чернооченско ще са много повече,от която и да е друга партия,а относно съборите и ходенето на тях е уважение към селския и отруден народ,защото само тези четиримата за който говориш,знаят,че хляба има и кора и се изкарва с пот на челото,така,че коментираии тези,които не ходят по събори,а по-трибуните,ще ти е много по-лесно,пък можеш да им погнеш някой да ги забележи!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен24/5/11 23:32

    Ne vi li pravi vpe4etleniye 4e spomenatite li4nosti ot GERB pose6tavat samo sela i rayoni s poma6ko i bılgarsko naseleniye.Moite glemi uvajeniya kım tezi hora no tova pokazva 4e vse o6te ne mogat da vızpriemat turskata i siganskata deystvitelnost.Eto tuka vi se proli4ava osnovata.Taka 4e edin politikant ne e li v sıstoyaniye da priema i pregrı6ta vsi4ki etnosi e podlojen na proval.Napravenoto s kal s piko4 se izmiva.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен25/5/11 10:31

    Togava idi si promii kalniia mozak sas piko4

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен25/5/11 12:23

    ТОЯ ПОП ДА ОЗАПТИ ПЪРВО ЖЕНА СИ , ДА Я НАУЧИ НА ПРАВОСЛАВИЕ И РЕЛИГИЯ , А ПОСЛЕ ДА ПОУЧАВА ОСТАНАЛИТЕ ХРИСТИЯНИ.ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА ГРАД Е ЗАВЛЯКЛА ПОПАДИЙКАТА -ПОЛЯ СТАЙКОВА ДЯЛКОВА , ТОЛКОВА ХОРА Е ИЗЛЪГАЛА С ПАРИ И КРЕДИТИ , ТОЙ ИЗЛЯЗЪЛ ТАМ ЧЕСТНИТЕ ХРИСТИЯНИ ДА ГИ УЧИ/ДА СЕ ОГЛЕДА В СОБСТВЕНИЯ СИ ДОМ ПЪРВО И ДА ВЪРНАТ ПАРИТЕ НА ХОРАТА/

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен25/5/11 15:37

    Господ да дава здраве на отец Ангел и неговото семейство!Прощавай те на всички и знаете,че камани се хвърлят срещу плодни дръвчета,а не срещу ялови клонки!Бъдете живи и здрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен25/5/11 15:52

    ПОПАДИЯТА СЕ КАЗВА ИРЕНА АЛЕКСАНДРОВА,ДРАГИ!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен25/5/11 16:52

    до защитника 15'37 пише се КАМЪНИ . А НЕ КАМАНИ....

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен25/5/11 22:48

    отче , благословен да си

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен25/5/11 22:50

    Бъдете благословени семейство Стаматови!Хората са с Вас!

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен26/5/11 10:56

    Здраве и успехи на отец Ангел и неговото семейство!Пътя е труден,но славен!Вярвайте се!Бъдете благословени!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.