От „Държавен резерв" наложили 60 000 лева глоба, шефовете на фирмата твърдят, че констатациите са неверни

 

 20 тона гориво за нуждите на държавния резерв са изчезнали от резервоарите на „Ес енд Би индастриъл минералс", разкриха за „24 х 7 Родопи" от териториалната структура на „Държавен резерв и военно-временни запаси". На съхранителите е наложена глоба в размер на 60 000 лева.

 На 5 април служители от Териториална дирекция  "Държавен резерв" – Пловдив, извършили в Кърджали проверка за изпълнението на Закона за държавните резерви и военно-временните запаси. Огледът и замерванията са направени на територията  на"Ес енд Би индастриъл минералс"АД – Кърджали, в цех "Перлит". Констатирано е, че дружеството, в качеството му на съхранител на материали за военно-временен запас, в периода от 24 септември 2010 година – 5 април 2011 година е извършил следните нарушения: Допусната е липса на газьол за промишлени и комунални цели, собственост на държавния резерв, в размер на 20 тона.

 От констативен протокол УКДР-70-11-1217/05.04.2011 г. е видно, че при извършена проверка от комисия в състав: М.Ф. и Д.Т. – младши експерт при ТД "Държавен резерв" – Пловдив, извършена на 05.04.2011 г. в дружеството на жалбодателя, са установили, че в резервоар 3672, където се съхранява газьол за промишлени и комунални цели, горивото е със синьо-зелен цвят, което породило съмнение за качеството на опазваното гориво, за което направили задължително предписание – да се възстанови липсата на 20 тона газьол за промишлени и комунални цели. По време на същата проверка двамата експерти съставили и протокол за фактическо замерване на гориво, в който констатирали, че цветът на горивото е зелен и са описали съответните му химико-физични показатели.

 Проверяващият орган е издал наказателно постановление. Актът, издаден от председателя на Държавна агенция "Държавен резерв и военно- временни запаси" срещу "Ес енд Би индастриъл минералс"АД, представлявано от директор и прокурист е за нарушение  на Закона за държавните резерви и военно-временните запаси. Наложената санкция е в размер на 60 000 лева.

Ръководството на "Ес енд индастриъл минералс" е подало възражение срещу постановлението, като изразява становище, че направените констатации са неверни, поради това, че на територията на компанията се съхранява необходимото количество гориво, а изводът, че наличното количество не било газьол за промишлени и комунални цели, а газьол за извънпътна техника, не бил подкрепен с технически анализ. Твърди се, че първоначално полученото гориво вече не присъствало в номенклатурата на "Лукойл".

Спорът ще се решава от съда в следващите месеци.

 

 

Държавата плащала за съхранението

 

От договор за съхранение на ВВЗ №ДС-8/25.03.2010 г. е видно, че на тази дата се е сключил договор за съхранение на материали, представляващи военно-временни запаси между ДА "Държавен резерв и военно-временни запаси" при МС на РБългария – възложител и "Ес енд Би индастриъл минералс"АД – Кърджали – като съхранител, по силата на който възложителят предава на съхранителя за съхранение и опазване в складовите му бази материали, собственост на ДА ДРВВЗ, срещу възнаграждение, като видно от приложенията към договора един от материалите е "промишлен газьол" – 20 тона.

 

90 на сто от продукцията се изнася

 

Фирма "Бентонит" АД, гр. Кърджали е с дългогодишни традиции в добива и преработката на нерудни полезни изкопаеми. Началото е поставено през 1951 г. на основата на азбест и слюда, а няколко години по-късно към тях се прибавят и фелдшпат, талкомагнезит, бентонит, перлит, зеолит.
През 1989 дружеството е преобразувано в ЕАД, а през 1998 г. след приватизиране, то е регистрирано като „Бентонит" АД.
Днес във фирмата се произвеждат редица продукти с широк спектър на приложение.
Дейността на дружеството е в две основни направления: добив на полезните изкопаеми и преработка на същите до получаване на краен продукт.
Добивът се осъществява по открит способ от следните находища, за чиято разработка през 1999 г. "Бентонит" АД получи концесия със срок на действие 35 г.:
Във фирмената номенклатура са включени над 25 вида продукти от бентонит, перлит и зеолит.
Над 90% от продукцията на дружеството АД се изнася зад граница. Нейни клиенти са редица фирми от Холандия, Русия, Израел, Гърция, Турция, Австрия и други.



-----------------------------------------------------------------
Учете английски език през лятото в Британски съвет!
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/7/11 22:37

    Вай вай вай. коджа сакатлък станал

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен27/7/11 22:39

    може да са имали санитарен полуден като Димо Бодуров

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен28/7/11 10:56

    ТИЯ ВЕЧЕ НЕ РАЗБРАХА ЛИ, ЧЕ НЕ УПРАВЛЯВА ГНОЙНАТА КОАЛИЦИЯ? СТИГА С ПРОСТОТИИТЕ, ДОШЛО Е ВРЕМЕ ДА СЕ СПАЗВАТ ПРАВИЛАТА. ЗАТВАРЯЙТЕ КРАНОВЕТЕ И ЗАПОЧВАЙТЕ ДА РАБОТИТЕ КАКТО ТРЯБВА!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен28/7/11 17:47

    "ГНОЙНАТА КОАЛИЦИЯ" харесва ми това определение

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.