Страната ни ще получава евтин природен газ от Азербайджан, след като бъде изградена газовата връзка България – Гърция. Тя ще свързва Комотини със Стара Загора и ще пресича областите Кърджали и Хасково. Очакванията са до 2014 г. газта да стигне до входа на Кърджали и местните потребители да се възползват от това, каза Юлияна Димитрова, изпълнителен директор на смесеното българо-гръцко-италианско дружество „ Ай Си Джи Би" на среща с областния управител Иванка Таушанова. Дружеството е учредено в началото на тази година с цел изграждане и експлоатация на тръбопровода.
Таушанова обеща пълно съдействие на институциите за съгласуване на проекта и ускоряване на реализацията му. Тя окачестви като изключителен шанс за Кърджали достъпа до природен газ. Преминаването на тръбопровода през града ще позволи на битовите абонати да ползват евтино и качествено отопление и ще предостави много по-добри възможности за инвестиции в индустрията. Показателен е примерът с икономическия бум в Севлиево след газификацията.
Проектирането на газопровода ще се извърши от британския консорциум Pensрen ltd. Тръбата ще е с дължина 170 км, а преносният й капацитет – 3 млрд куб.м годишно. От прохода Маказа ще бъде прокопана 60-километрова тръба през общините Кирково, Джебел, Момчилград и Кърджали през тежък, силно пресечен терен. Трасето ще бъде уточнено до края на януари 2012 г, след което предстои изпълнението на ОВОС. Срокът за изграждането на съоръжението е 2014-та.


България единствена в ЕС без битова газ

България е единствената европейска страна без битова газификация, а едва 1,5 % от домакинствата у нас са газифицирани, заради високите цени на горивата, подчерта Юлияна Димитрова. Според нея, азиатският природен газ, който ще получаваме от Азербайджан през Турция ще е с 15 на сто по-евтин от руския. Газовата връзка ще осигури възможност и за доставка на втечнен природен газ от терминалите в Гърция и Турция.
Проектът е с отпуснато европейско финансиране на стойност 45 милиона евро по Програмата за възстановяване на Европа (ЕЕPR). Той има стратегическо значение за България и Гърция, защото ще осигури диверсификация на газовите доставки за Югоизточна Европа, които в момента са зависими от Русия. По думите й, сегашното правителство е първото от 20 години насам, което намери сили да се възпротиви на руския монопол и прави реални стъпки да намери алтернатива.



-----------------------------------------------------------------
Застраховка имущество – промо цена
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/9/11 11:45

    Ало, Таушанова много бързо забравяш, че "Асфалт ефенди" забрани да се употребява думичката ЩЕ. До скоро всички повтаряхте, че проходът през Маказа, ще се отвори през септември, после сменихте за октомври, сега подочувам, че и до Нова година няма да стане. Допускам, че същото ще се случи и с изграждането на газовата връзка между Гърция и България. Моля, по-полека с предизборните изхвърляния. Знаем, че си сменяте позициите по три пъти на ден, но хората са умни и едва ли ще ви повярват отново. Не ни подценявайте.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/9/11 12:40

    Ако някой много го вълнува 2014 г.,хубаво, но аз тези които познавам ги вълнува как ще изкарат зимата в тази безработица и мизерия в нашия град.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен29/9/11 13:35

    kakvi novi mostove postroihte prez poslednite osem godini?
    kolko metra/ ili km/ nov jelezen pat postroihte prez poslednite osem godini?
    kolko metra /km/ veloalei postroihte prez poslednite osem godini?
    kolko km tuneli postroihte, za da stanat paty6tata v regiona po-pravi i po-kasi, po-barsi i po-udobni za balgarkite i za balgarite v regiona?
    kolko novi jelezopatni gari postroihte za poslednite osem godini?
    kolko km novi gorski paty6ta postroihte za poslednite osem godini?
    kolko km novi paty6ta za selskostopanski ma6ini postroihte prez poslednite osem godini ???
    kolko novi jili6ta postroihte prez poslednite osem godini?
    kolko novi rabotni mesta za mladite hora 17000 du6i napravihte prez poslednite osem godini?
    kolko mesta za parkirane na koli, velosipedi,motori postroihte za poslednite osem godini???
    kolko sgradi na selski u4ili6ta toplofizirahte prez poslednite osem godini?
    kolko km trotoari v selata na region kardjali postroihte prez poslednite osem godini?
    kolko publi4ni klozeti postroihte prez poslednite osem godini v selata na region kardjali i v grada kardjali?
    kolko domove za stari hora postroihte prez poslednite osem godini?
    kolko detski gradini postroihte za poslednite osem godini?
    kolko pari spe4elihte ot nationalniq kapital na republika balgaria, koito vie upravlqvate v region kardjali za balgarskiq narod?
    kak izglejda dnes stroitelniq tehnikum v kardjali?
    kak izglejda dnes izvestnoto v celiq svqt s razru6eniqta si ob6tejitie v kardjali?
    holandski i finlandski turisti v republika balgaria, deto ne vqrvat na van6niq minister na BG kato kazva , 4e ne ste vtora raka hora...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен29/9/11 15:36

    Ехооо, герберчета, осъзнайте се, пак ни лъжете най-безсрамно!
    АЗ ИСКАМ ДА ЗНАЯ КАКВО ЩЕ НАПРАВИТЕ ЗА МОЕТО УТРЕ, А НЕ ЗА СЛЕД 3 г., АКО ВЪОБЩЕ СТАНЕ НЕЩО ПОДОБНО!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен29/9/11 19:24

    Ако искаш да живееш само утре си абсолютен късоглед и глупак!Миланската Катедрала е строена почти 500 години!!!За мен си просто една ЕДНОДНЕВКА,гладна и чакаща някой да ти (те)оправи живота!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен29/9/11 19:30

    Към 13:35
    Ако имаш претенции за нещо българско,напише го на български!Звучиш кухо,тъпо и неграмотно!Интелигентните хора пишат на български, а не на словосъчетания от латински букви и цифри.Смешен си!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен29/9/11 21:42

    thanks.

    ot

    holandec i finlandec na turne v bg

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.