Днес християнският свят отбелязва Рождество Христово - рождението на Божия син Исус Христос. Празникът е известен още като Голяма Коледа, Божик, Божич.
 Според Евангелието рождението на Божия син станало в град Витлеем, провинция Юдея. Пророк Данаил предсказал, че Христос ще се яви 490 години след възстановяването на Йерусалимския храм. С приближаването на указаното време всички надежди на юдеите се устремили към идващия Месия. Малко преди раждането, майка му Мария заедно с Йосиф отишла във Витлеем. Там те не могли да намерят място в страноприемница и били принудени да се подслонят в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. В нея Мария родила сина си, повила го в пелени и го положила в ясли, където били привързани осел и вол. С дишането си животните сгрявали Младенеца.
В мига на рождеството в небето пламнала чудна светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири били първите хора, които се поклонили на Бога-Син. Младенецът Исус бил почетен и от трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото на събитието звезда.
Коледа започва още от полунощ – с обичая Коледуване. Според българските традиции в него участниците са само мъже – ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже. Всички носят едно общо име, което в различните говори е различно-коледари, коладници, коледаре, коледници... Още на Игнажден те си избират водач (станеник, старец) и се организират по групи по 10-15 човека. В групата има и по-малки момчета, които обикновено се движат пред коледарите и известяват стопаните за тяхното идване.
Коледарите се обличат в традиционно празнично облекло, със специална украса на калпаците. От полунощ до сутринта те обикалят домовете. По пътя, пред вратата и в къщата пеят специални обредни песни.
 Има песен за всеки от семейството - от най-възрастния до най-малкия. Песните са за здраве и дълъг живот, за имот, плодородие и благополучие, късмет, любов, щастие и добра среща, за радост, игри и веселия.
 На този ден постите свършват и семейната трапеза вече включва месни и млечни ястия. Вярващите ходят на черква, където има празнична служба.
 Днес имен ден празнуват Младен, Радомир, Радослав, Радостин, Христо, Христина



24rodopi Ви честити Рождество Христово и пожелава на всички топли празници, любов, здраве и щастие!
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

18 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/12/11 00:12

    Честита Коледа!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен25/12/11 07:28

    Честита Коледа на всички

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен25/12/11 10:01

    Честита Коледа на всички!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен25/12/11 10:06

    Весела Коледа !!!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен25/12/11 11:55

    Весела Коледа!!! Здраве, късмет и повече усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен25/12/11 12:44

    Бъдете добри, правете добрини!!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен25/12/11 18:23

    Весела Коледа на всички!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен25/12/11 19:10

    Vesela koleda i po malko da kradete!!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Бай Гански25/12/11 19:54

    Браво на редакцията! Цели ТРИ статии за Рождество Христово!?! Бравос. Това е има-няма 1/10-та от публикациите за байряма. Бравос. Догодина "да намалите малко коледните вести, че натоварвате хорицата". Гоуеми сте!!

    Честито Рождество Христово християни! Здраве и щастие на ВСИЧКИ хора пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен25/12/11 20:19

    Към 19:54
    Ало, Сатрустеги, ти Байрама няма да обиждаш, защото.... Айде да не кажа какво ще направя, защото Админа ще пусне многоточие. Аз реагирах ли в последните дни, когато всеки втори материал беше за Коледа - това училище, тази община-всичко за Коледа. Погледни на първата страница в момента има 20 материала, а 9 са за Коледа.
    Да ви е честита Коледата, но да си имаме уважението! Празниците не трябва да делят хората.
    Самир Адемоглу от Кърджали

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен25/12/11 21:07

    Към 20
    Прав си, но ти имай впредвид,че в дните на Байрама нямаше други статии освен за празника, така че не пиши глупости! На днешния празник се пишат глупости като това за турски театри и книги!
    А вчера в едно от заглавията пишеше " Jingle Bells Kuchek"

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен25/12/11 21:09

    Evallah на последния коментар.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен25/12/11 21:18

    Не разбирам какъв е проблема тука-нямало статии за Коледа...Ами започнете да броите всичко написано от поне една седмица насам и ще видите колко много статии има за празника, но те са се случили по-рано от днешния ден. Днес освен че е неделя е и Рождество Христово и новини няма защото всички празнуват. Хайде недоволните ако имат претенции да изпратят на редакцията снимки и няколко реда за да видим как вие празнувате в домовете си Коледа.Сигурен съм че веднага ще ви публикуват. И не забравяйте да преброите и материалите за Байрама и тогава да си "поговорим тук".
    Последния пък какво го е притеснило това кючек не мога да се сетя. Целият живот в страната е чалгализиран и дори отношенията ни са чалга вече, какво се е обидил като че ли автора е имал него предвид...

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен25/12/11 21:20

    Колкото до турските театри и книги за които се пишело днес-ами че възродителния процес започна точно на Бъдни вечер и Коледа по тези географски ширини,вие какво искате, да се отбелязват мрачните дати след празниците ли? Преди 11 години точно на 24 декември загинаха едни деца пред дискотека в столицата, да не би християните в страната да спряхте да празнувате на този ден?Я стига с вашите тъпотии и двойни стандарти!

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен25/12/11 21:51

    честита коледа пийте си ракията празнувайте надейте наднича на сайтовета какво пише днеска за християните е ден да празнуват а не да гледат вестници компютри и да злорадствуват хайде наздраве зачитайте празника като празник оставете пресата на мира.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен25/12/11 22:51

    евала на последния коментар,яже, пийте, обичайте, това е празника, ама явно и тук е пълно с комплексари, които нито ядат, нито пият, мразят всичко и всички и се чудят кого да захапят.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен26/12/11 19:39

    Кой каквото иска -това да празнува.Възродителни процеси..............89-та година-преименуваха турците.....1876-изклаха българите............История...Днес сме 26.12.1911.....мислете за бъдещето.и не позволявайте на разни боклуци да ви манипулират

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен26/12/11 21:01

    в тая държава от злоба някои хора не могат и да празнуват ега си лайната!!!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.