Д-р Александър ПЕПЕЛЯКОВ
Една от митичните, но малко познати днес фигури на българската комунистическа държава е Георги Танев. По време на късния социализъм Танев е сред младите надежди на партията, но звездният му миг идва по време на „възродителния процес", който го заварва като първи секретар на БКП в Кърджали. Именно Танев е един от основните идеолози на преименуването на близо 900 000 български турци и мюсюлмани, което разбива хиляди човешки съдби, разделя семейства и приключва през 1989 г. като най-голямото насилствено изселване на хора след Втората световна война.
Георги Танев е роден на 8 октомври 1943 година в Пазарджик. През 1970 година завършва Техническия университет в Дрезден, а година по-късно защитава и кандидатска дисертация. Става член на БКП през 1968 година. След завръщането си в България е определен като ценен кадър и веднага е назначен за зам.-директор на Завода за магнитни дискове в Пазарджик. Този пост той заема само на 28-годишна възраст.  След това започва партийна кариера като секретар и първи секретар на Градския комитет на БКП в Пазарджик. През 1977-1979 г. оглавява БКП в Пазарджишки окръг, а от 1979 до 1981 година е издигнат до шеф на Комсомола въпреки, че е преминал комсомолската възраст от 35 години. В спомените на познатите си от годините в Комсомола
Танев остава като скучен човек, който често разговарял надълго с подчинените си и се интересувал за клюките и интригите
в комсомолското ръководство и тогавашния млад елит на държавата. Въпреки бурното си кариерно развитие до 1981 г. Георги Танев оставал в сянката на по-възрастните комунистически функционери и трудно можел да се мери със сравнително младите по това време Георги Атанасов, Петър Младенов и Александър Лилов. Въпреки това той ясно показвал, че е готов на всичко, за да стигне колкото се може по-надалеч в партийното израстване. Така през 1981 г. младият активист става член на ЦК на БКП и е назначен лично от Тодор Живков за първи секретар на Окръжния комитет на БКП в Кърджали. По това време Първият в партията и държавата бил ядосан на тогавашния първи секретар на БКП в Кърджали, който упорито отбивал опитите за преименуване на част от мюсюлманското население. Това била причината именно младия и решен на всичко Георги Танев да бъде изпратен да оглави партията в този специфичен район. За разлика от предшественика си, Танев се захванал с „мръсната работа" около преименуването на турците и мюсюлманите още от първия ден. Няколко месеца след пристигането си в Кърджали започнало частично преименуване на жители на помашки села в района. Целта била да се види как ще реагира населението на тази нова политика на БКП. Въпреки протестите и боя, които непрестанно съпътствали частичното преименуване в Кърджалийско, младият първи секретар на партията докладвал редовно и директно на Тодор Живков, че всичко върви по план и населението с радост приема новите имена. В същото време в София, в най-тесен кръг течала подготовката на „възродителния процес", в която били включени историци, партийни функционери, ръководители в ДС и МВР. Целта била да се изгради идеологическа рамка, която да оправдае преименуването. Групата се координирала от тогавашния зам.-председател на Държавния съвет Георги Атанасов. По-късно той ще стане министър-председател и като такъв също ще вземе активно участие в едно от най-големите престъпления на комунистическата държава. В края на 1984 г. в най-тесен кръг висшето ръководство на БКП взима съдбоносното решение за провеждането на „възродителния процес".
Решено е в рамките на три месеца да бъдат преименувани всички български граждани, които носят турско-арабски имена
и идва като гръм от ясно небе, както за турците и мюсюлманите, така и за обикновените служители на МВР и редовите членове на БКП. На 24 декември 1984 г. проехтяват първите изстрели в Кърджалийско, където в селата с преобладаващо турско население, хората излизали уплашени по площадите в опит да спасят рождените си имена. Кърджалийски окръг е отцепен от света с танкове и камиони, а операцията по смяната на имената се ръководи лично от първия секретар на партията Георги Танев. В дните около Коледа падат и първите жертви на „възродителния процес". На 26 декември в кърджалийското село Могиляне куршум отнема живота на 18-месечната Тюркян. В първите дни на размириците хората не вярват, че властта ще стреля срещу тях с истински патрони и дори се съмняват, дали Тодор Живков знае за това, което се случва. След първите протести, по нареждане на Танев стотици български турци и мюсюлмани са изпратени в затвори и арести, а на населението е наредено да не напуска къщите си. До 30 март 1985 година всички български турци и мюсюлмани са със сменени имена, а Георги Танев е удостоен лично от Тодор Живков със званието „Герой на НРБ". Заради усърдието си Танев става любимец на Живков и през 1987 година е повишен. Тогава той оглавява БКП в цялата Хасковска област. През април 1988 година се издига до завеждащ отдел в ЦК на БКП, а през септември е назначен за министър на транспорта. Заради честите смени на позициите си във властта в средите на висшето ръководство на БКП
Танев е наричан „френския ключ" на Тодор Живков.
Опитът му от преименуването от 1984-1985 г., в края на 1988 г. го изстрелва до един от най-високите постове в държавата – министър на вътрешните работи в оглавяваното от Георги Атанасов правителството. На този пост Танев сменя дългогодишния министър Димитър Стоянов. Основната задачата на новия вътрешен министър е да организира и проведе изселването на 300 000 български турци от България в Турция. Танев не се колебае дълго. През пролетта на 1989 г. той използва протестите на българските турци и мюсюлмани, които отново организират мирни демонстрации за връщане на имената им. Тогава Танев отново нарежда да се стреля на месо, а в края на май 1989 г. Тодор Живков произнася реч, в която призовава Турция да отвори границите си и обявява, че който иска може да напусне България. Докато Живков произнася речта си, вътрешният министър Танев действа по план. Той отново отцепва кърджалийския регион и организира серия от активни мероприятия.
Милиционери обикалят от къща на къща и заповядват на хората да са напуснали страната до 24 часа.
Под страха от затвор и нови репресии над 300 000 души натоварват покъщнината си върху старите си съветски коли и тръгват към неизвестното. В това време чрез държавната телевизия на българите се внушава, че турците предават родината и се изселват доброволно. Операцията ръководена от Георги Танев, която ще остане в историята като „Голямата екскурзия" приключва само за няколко дни. Хиляди семейства се оказват от двете страни на границата, огромни колони от автомобили задръстват контролно-пропусквателните пунктове, а по граничната бразда плъзват епидемии от болести. Танев обира лаврите от това престъпление, но няколко месеца по-късно комунистическият режим рухва, както в България така и в цяла Източна Европа. В края на 1989 година той е отстранен от правителството, а през 1990 година е изключен от БКП, като част от най-близкото обкръжение на Живков. Веднага след това една от основните фигури в преименуването на турците и мюсюлманите сам сменя името си, за да изчезне незабелязан от правосъдието. Под името Георги Сотиров, бившият вътрешен министър и главен „възродител" заминава за Москва.
Там той върти общ бизнес с друг бивш шеф на Комсомола – Бойчо Щерянов.
Когато участието му във „възродителния процес" е добре забравено и по всичко личи, че няма да му бъде търсена съдебна отговорност, прекръстеният на Георги Сотиров Георги Танев се връща в България. Днес, подобно на другия главен идеолог на „възродителния процес" Георги Атанасов, Георги Танев живее спокойно и анонимно, като необикновен български пенсионер. (Гласове)
Бележка: Заглавието е на редакцията
На снимката: Отляво надясно: Добри Джуров, Петър Младенов, Георги Танев. На втория ред: Андрей Луканов, Христо Христов – Илича
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

28 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/4/12 20:55

    Izmekqrite ot DPS znaqt li tova,ili sa bili i te sauchastnici s nego

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен1/4/12 21:29

    Пепеляков,ти като си много запознат я разкажи истината за смърта на Тюркян.Аз бях свидетел за нелепата и смърт -бог да прости горкото дете,но не пиши глупости.Какво зависеше от Г.Танев? Той беше една пробна сонда от извън страната за нещо много по-мащабно.Мразя комунистите,но Г.Танев беше една пионка и ако не бе той,щеше да е друг.Това беше експеримент на Москва за прилагане при успех на възр.процес в някой от съв.републики.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен1/4/12 21:36

    В отвъдния свят ще видят! Тука всичко минава....

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен1/4/12 21:39

    Абе Пепеляков,защо не пишеш за убитите и осакатени при атентати като при Буново,Пловдив и др.Я кажи ти колко ти платиха за да напишеш тези глупости.Колко са загиналите при възр.процес и колко са те при терористичните действия на турските служби.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен1/4/12 21:44

    А защо в отвъдния свят? Комунист не вярва в отвъдния свят. А как хубаво му дадоха да разбере на мракобесника Андрей Луканов.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен1/4/12 22:00

    do Анонимен каза... 1/4/12 21:39
    абе атакистки боклук! Тия за Буново и Пловдив, "виновните" за нула време ги хванаха и ги убиха даже!! А колко от виновните за тоя срамен процес и за убитите включително са хванати и осъдени?! Нито един! Дори, като тоя комунистически боклук танев! Разбра ли ме, нещастник?!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен1/4/12 22:27

    до 21:39 щастливеца.Аз не съм атакист.Но като те преценявам ти май си рожба на кръвосмешение.Майка ти и баща ти да не са брат и сестра.Погледни се в огледалото.Едва ли няма да откриеш какво имам впредвид.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен1/4/12 23:07

    До анонимен 22:00.Ти кой набор си ако не е тайна?Колко от атентаторите убиха кажи?Гледа ли документалния филм по СКАТ колко жалки бяха някои от "убитите" като ги даваха.Само долни фанатици могат да взривяват гари и влакове,да отвличат деца и да използват свои деца като щитове.Анонимният от 22:27 явно е имал теб впредвид.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен2/4/12 00:09

    Ostaviha deteto mi bez bashta,dano vsichki koito imat prist v tazi rabota da izgniyat v ada. Gospod zabavya no ne zabravya.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен2/4/12 07:43

    Четох до "куршума за Тюркян", повече не мога. Все едно че го е писал Ремзи Осман, ама пък той не знае български...

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен2/4/12 08:59

    27 години след този подъл "акт" на Българската държава , как може да има хора ,които още не са прогледнали и защитават този "акт' на БКП , и мислят че е правилен.Не мога да си го представя, има ли още такива задръстеняци , срам за обществото и държавата. Не 50 , а и 500 години няма да стъгнат да се цивилизоваме като народ и нация с тези боклуци ,които имаме сред нас !!!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен2/4/12 09:14

    Тези, дето сега с в първите редици на ДПС са най-верните съюзници на възродителите. Защо си мислите, че с такъв страх се гласува за ДПС!? Защото помнят хората и знаят, че това са същите маскари.
    За пример давам Кирково: 8 години Шукран мачка и заплашва хората, а баща й е присъствал въоръжен на убийството на Тюркян. Мохамед Реджеб - бивша дясна ръка на Доган е рязал шалвари на своите съседи.
    Как и срещу кого да се опълчат тези хора, като са завладяни от страх и знаят кой стои на среща им?!
    Трябваше да има наказани, осъдени, линчувани за т.нар. "възродителен процес", но 50% щяха да са първенци на ДПС.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен2/4/12 10:27

    Забравено е да се каже, че за да върви в кариерата Танев се жени за една сбъркана женица на име Ганка, която обаче е от партизански род и роднина на Чочоолу. Нищо случайно няма при комунягите!

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен2/4/12 10:35

    Прочетох и очите ми просълзяха,значи не съм забравил 1984-1985г.,когато пред вратата на стадиона в гр.Момчилград всеки ден в рамките на няколко месеца имаше един танк с голямо куче.Дано да не се повтори възродителния процес.Всички сме хора,човек не може да избира Родина и родители си.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен2/4/12 12:49

    Батко Ви Хасан е жив и здрав а тези величия изядоха вече к*ра.А сега дъщерите им свалят г*щи на всеки срещнат брачед.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен2/4/12 14:15

    Ало,редакцията! Какво целите с този копиран от друг вестник материал? Чии интереси обслужвате? Стига вече? Съвземете се!

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен2/4/12 15:02

    Поне 90 % от тези 300 000 дето уж били "изселени" тръгнаха доброволно за Турция.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен2/4/12 17:46

    ГЬОТЮНИ СИКТИМИН КАЛТАК ЧОДЖУКЛАРЪ.

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен2/4/12 22:09

    Хасан, Христо ли те кръстиха тебе, много сте смели сега, защо не бяхте толкова устати и тогава, смешник?!!

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен2/4/12 22:17

    Само при комунистите МАЙКА България е била добре, имаше РЕД и ДИСЦИПЛИНА, и всички си знаеха местата, някои в градовете в заводите(които имаха достатъчно мозък), някои в селата на полето с тютюн и си стояха там, и мълчаха, а тези които не мълчаха-в Белене да чукат камъни. Сега е анархия, свободия, разграден двор и на тези ...... им дойде добре!!!

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен3/4/12 00:48

    Gorniya bokluk takiv merisi prikazkite tvoyeto semeystvo tryabvashe da izpratyat v Belene lesno se jiveyeshe na girba na tursite ama sega viye tecko nali.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен3/4/12 12:24

    Родят и множат се !

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен3/4/12 17:04

    И СЕГА НЕ РАЗБРАХ ОТ ЦЯЛАТА СТАТИЯ КЪДЕ Е В МОМЕНТА ТОЗИ ТАНЕВ ИЛИ СОТИРОВ КЪДЕ Е

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен4/4/12 07:32

    Аз да попитам, Октомври 1944г. на прадядо ми и на всички останали са им дали 24 часа в Гърция-или с гръцки имена или вън от държавата, това възродителен процес ли е било и защо никой не вини и съди гърците за постъпката им?!

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен4/4/12 15:53

    До 17:04
    Другаря Танев в момента е на централна гара с женски дрехи духа на преминаващите пътници.

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен4/4/12 16:18

    Другаря Танев е отявлен,дърт,гнусен, смрадлив и разпорен педераст !

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен4/4/12 17:11

    Аз не мисля, че "човек" като теб може да ми дава определения-"боклук" и да ми казва, какво да говоря! Ти по-добре се научи да пишеш на БЪЛГАРСКИ, в противен случай се върни на село при овцете и тютюна, където ти е мястото, селяндур!

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен4/4/12 19:01

    Тези дърти педерасти на снимката не се ли преселиха вече ?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.