Над 200 жени в Ардино на възраст от 25 до 65 години се подложиха през уикенда на безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата. Те се извършваха от д-р Младен Младенов, специалист по акушерство и гинекология в Първа специализирана АГ болница за активно лечение „Света София" в София.
„От прегледаните жени в Ардино открихме четири дами с подозрителни находки, които трябва да се уточнят с допълнителни изследвания. Профилактиката сред жените е много важна, за да бъде открито навреме заболяването и предприето адекватно лечение", заяви д-р Младенов и допълни, че в страните от Европейския съюз от 1000 профилактични прегледи, откриват 5 жени с ранен рак на гърдата. Той посъветва ардинските дамите веднъж годишно да минават на профилактични прегледи с ехография, а след 40-годишна възраст на всеки две години и прегледи с мамография.
Кампанията бе организирана от Центъра за защита на правата в Здравеопазването (ЦЗПЗ) в София и община Ардино. Целта бе здравно неосигурени жени, които не са били преглеждани през последните години, да получат шанс за ранна профилактика.
Половината от преминалите профилактичните прегледи бяха от селата на общината.
Ардинските дами изразяват своята сърдечна благодарност към д-р Стойчо Кацаров от ЦЗПЗ за оказаното съдействие при организирането на безплатните прегледи.
В България всеки ден 10 жени се разболяват от рак на гърдата, повечето са диагностицирани в напреднал стадий заради страх от прегледа или труден достъп до изследване. А всяка година от тази болест умират близо 90 хил. жени в страните от Евросъюза.
Гюнер ШЮКРИ

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/5/12 12:42

    А Фахри Идриз - Козарят от "Меаца" дали се е прегледал, не го виждаме на снимката?

    ОтговорИзтриване
  2. доктора21/5/12 13:14

    прегледа се, прегледа се

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен21/5/12 15:57

    Тези доктори само пари събират. Поне да си вършат работатар но те и това не правят. Какво от това, че идват от София. Нищо не разбират.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен21/5/12 16:11

    похвално ,но все пак забравяте топ убиеца сред карциномите-това е белодробния,смъртността от който е по висока от тази на гърдата,простатата и шийката на матката ,взети заедно

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен22/5/12 09:48

    до 15.57 Какви пари ви вълнуват прегледа беше безплатен ЖЕНИТЕ от Ардино са много доволни и са БЛАГОДАРНИ на Д-Р Кацаров.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен22/5/12 10:45

    vinagi kakto v vsyaka statiya pokazvate vednaga bilgarskata si prostastina, koeto idva ni ot krivta ot genite ni...prosto nie BILGARITE sme unikalni prostatsi viv vsyako edno nesto i nacinanie, STIGA VECE NA PROSTASTINATA!!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.