Остро отворено писмо до министъра на образованието Сергей Игнатов изпрати Мукаддес Налбант, бивш зам.-министър на образованието. Вижте пълния текст:

 

 

Открито писмо

във връзка с изследването "Стереотипи и предразсъдъци в учебници, учебни помагала и образователни програми и планове в подготвителното и основното образование",   възложено от Комисията за защита от дискриминация на екип, състоящ се от независими експерти и представители на държавни институции

 

УВАЖАЕМИ МИНИСТЪР  ИГНАТОВ,

Тъй като си позволихте да цитирате само моето име във връзка с посоченото по-горе изследване, си позволявам да Ви отговоря в лично качество.

Дойдохме си на думата господин Министър.

Защо цитирате само моето име? По какъв признак го избрахте – етнически, политически? – защото то е единственото разпознаваемо  в това отношение. Понякога разпознавате и признака професионализъм, защото когато се разделяхме по взаимно съгласие и ме наградихте с шест брутни заплати, заявихте, че нямате съмнения в моя професионализъм и че причините са политически. …Което, разбира се, е една отделна тема.

Нещо повече – от Вашите думи излиза, че списъкът на поканените експерти сам по себе си е бил достатъчен, за да сте  спокоен и да се доверите на изследването. Ако бяхте изчели докладите, може би нямаше да си позволите твърденията, че някой иска да премахне класиците на българската литература от учебниците.

Националната сигурност ли е Вашият ресор или образованието? Ако е националната сигурност, трябва да знаете, че първото условие за нея е толерантното общество. Ако е образованието, крайно време е да направите нещо за него.

Кое Ви дава право да се обявявате за по-голям патриот от всички останали? Властта? Съветското образование? Владеенето на  семитско-хамитски езици? Вие не сте патриот  господин Министър, защото си измислихте и създадохте скандал, за да освежите увехналия си имидж. Използвахте националните герои, за да се превърнете в политически герой.

Но Ботев го е казал най-добре: „Патриот е – душа дава за наука, за свобода; но не свойта душа, братя, а душата на народа!"

Кой може да отрече този гений?

Във Вашите думи има  заплаха. Кого заплашвате – експертите, изготвили докладите? Сред тях имаше представители и на държавни институции.Убедена съм, че в основната си част те са по-големи патриоти от Вас.

Казвате „Не сме някакви пришълци тук за 600-700 години". Май забравяте, че сме в Европейския съюз и че сме в 21 век, ако това има някакви измерения за Вас. Ако ще си говорим за пришълци, искам да Ви заявя, че Вие сте един добър пример за пришълец в образованието и в политиката.

Казват, че човек се съизмерва според това, кои са неговите врагове. Избрахте мен за Ваш опонент. Честта е Ваша, не моя. Но не си позволявайте да се съизмервате с Ботев и Левски и да се храните от тяхното величие, защото те са духа на България.

И ако сте способен на интелигентно четене, би трябвало да вникнете в смисъла на написаното от мен, че този дух трябва да обединява българските граждани, а не да ги разделя. За да се постигне това в училище са необходими талант, професионализъм и непредубеденост, каквито за наше щастие ги има и сред авторските колективи и сред учителите. И точно те, винаги първо биха тръгнали от историческия контекст, за да стигнат до общочовешките ценности и съвременните демократични принципи.

Трябва наистина да сте много предубеден господин Министър, за да не забележите в написаното от мен, че акцентът е върху един изключително добър учебник по литература на издателство „Просвета", който не създава стереотипи, а напротив – позитивни нагласи, чрез които учениците, независимо от техния етнос, биха припознали Ботев като едно от най-ярките и светли имена в българската литература. Ще се опитам да го кажа по-простичко – проблемът не е в автентичните текстове на който и да е автор, а в интерпретацията и анализите към тях.

Трябва и да сте сляп, за да не видите нелепостта на задача, поставена на учениците да се разделят на два лагера и опирайки се на „Опълченците на Шипка" да защитават тези за българите и против българите. Възрастта между детството и юношеството е твърде крехка, за да могат децата да разграничават игровата ситуация от реалността. Ако подкрепяте такава задача, значи приемате риска половината от всички ученици преминаващи през VІІ клас да не съумеят да се дистанцират от аргументите си против българите. Така ли трябва възпитаваме в патриотизъм?

Колкото до текста за Левски - не зная кой го е написал, но искам да му кажа следното: Борбата за свобода във всичките и измерения е винаги срещу „законния ред". Приемането на  тезата в разпространения текст би превърнала всички признати герои в историята на човечеството в „закононарушители".

Всъщност по-големият проблем сте Вие Министър Игнатов, защото сте обезличен.

Как го бяхте казали? -  "По заръка на премиера Бойко Борисов".

Как го бяха казали? – че сте „воденичният камък" на това правителство.

Съжалявам Ви.

 

Мукаддес Налбант



-----------------------------------------------------------------
Гражданска отговорност – Цените на компаниите
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

32 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/8/12 17:20

    Чок серт, бе, джамън! Браво на Каката!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен20/8/12 17:46

    Хайде сега!!!Сгафихте и решихте да замажете нещата като се правите на жертва!!!ЗАСРАМЕТЕ СЕ,Г-ЖО НАЛБАНТ И ВАШИЯ ЕКИП СЪЩО!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен20/8/12 17:55

    Като я гледам каката, и тя не е патриот, но е демагог от класа!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен20/8/12 18:01

    Супер писмо, г-жо! За съжаление, малко хора разбраха още в самото начало, че в този скандал има политика и нищо друго. Изборите наближават.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен20/8/12 18:04

    за да не разбират текста децата,голяма вина имаш и ти г-жо Налбант!С такава заместник министър като теб в образованието.издайте учебници на всички майчини езици в тази държава, БЕЛКИМ го разберат!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен20/8/12 18:18

    От министър на ГЕРБ, какво очакваш да лъже и маже, то и Бойко е лайно те него гледат....

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен20/8/12 18:22

    думи много- казано нищо аман от празнослови политици

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен20/8/12 18:23

    Поредният некадърник -министър в образованието.Вместо да направи реформи -намаляване на децата в паралелките на 15 -16 деца-защото с повече не е възможно да се работи ефективно,той седнал да търси под вола телета.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен20/8/12 18:29

    prava ste gospojo ministira ne moje da bade po golyam patriot i balgarin ot vas.ne byahte li vie tazi koyato sled 1984 zayavyavahte che se gordeete s novoto si ime i che vinagi vi e bilo sram ot turskoto.da gospojo vie ste po golyama balgarka ot mnogo balgari.zaradi takiva kato vas sega stradat vsichki turtsi v balgariya

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен20/8/12 18:34

    pozdravleniq na mukaddes nalbant,prosto tq pokaza igrata na ministira-bokluk,gaden,pomak.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен20/8/12 19:11

    Струва ми се, че госпожа Налбант е за съжаление в случая.Ненавиждам Игнатов, но Налбант доста се изложи и се опитва да се изкара на света вода.Не минава номера,мадам.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен20/8/12 19:34

    АЛА-БАЛА ! КРАДЕЦЪТ / МУКАДЕС/ ВИКА , ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА !

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен20/8/12 19:38

    Не се прави на жертва бе г-жо.Крадеца вика дръжте крадеца.Ама народа не е прост.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен20/8/12 20:25

    Възмутително е да се правят опити за подмяна на българската история и на великите ни образци на българската художествена литература. Отношението ни към историята е отношение към настоящето и към бъдещето ни. Това се посочва в декларация на Съюза на българските писатели по повод изследването на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) за стереотипи и предразсъдъци в учебниците и учебните помагала.

    Съюзът се противопоставя на предложенията на предишното ръководство на КЗД, които „невярно и грубо изопачават дейността и заслугите на велики български личности и на национални исторически явления и процеси по време на османското владичество”.

    Българската история е скъпоценно притежание на нацията, тя е осветена от делата на забележителни българи като Отец Паисий, Софроний Врачански, Георги Раковски, Любен Каравелов, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Захарий Стоянов и още стотици просветители и будители, чийто живот, народополезна дейност и художествено творчество са в златната лавица на българската литература и проявленията на българския дух. Техният живот и творчество не само трябва задължително да останат в учебниците, но и проникновено да се изучават и осмисля, заявяват от съюза.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен20/8/12 21:26

    besilo za taq pa4a

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен20/8/12 21:42

    Това писмо е много дълго за нея.Кой и го написа?

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен20/8/12 22:22

    Първо коя е Мукадес Налбант.
    Дъщеря на комунистическият агитатор на БКП от Момчилград . Блгодарение на БКП тя сляпо е приета в Софийският университет Кирил Иметодий профил Философия. По това време децата на всички комунисти особено в Кърджалиско за заслуги те им са приети без условно в университетите.
    Най важното през 1985 в парка на Момчилград седнала на скамейката дава репортаж на Б Телевизия. Тя се гордее с Българският си корен. С гордост щяла да носи заслужено въстановеното си Бългаско име. Никой особенно зад пределите на НРБългария няма право да се намсва в избора си на новото и име и.т.н.
    Който не вярва може да поиска от НТелевизия от онова време.
    След 1989 тя създаде партия против ДПС. За засугите и през 1985 тя разпуска партията си и е приета в редиците на ДПС и след години я награждават с поста заместник министър на обраованието.
    За това тя е най последната в България която може да се обеснява.
    Ако редакцията не публикува коментара читателите няма да знаят коя е мукадес налбант.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен20/8/12 22:25

    do 20.25 vsicki prosvetiteli i buditeli, koito ste opomenali sa jivyali po vreme na OSMANSKATA IMPERIA! I naistina sa bili VELIKI! A zashto sled tozi period nyama takiva?

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен20/8/12 23:13

    Що ми се струва че написаното по горе писмо е от стилистиката на Лютви Местан.
    Нали и той е от Момчилград

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен20/8/12 23:25

    ДО 22:25.
    "ОПОМЕНАЛИ" ! ТИ , НЕГРАМОНТИКО , ПАК ЛИ СЕ ПОЯВИ ?

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен20/8/12 23:25

    do 22.25 bravo,,tozi ignatov li se kazva ili inatov

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен21/8/12 00:50

    Do 23.25 O.K tova da e problema misok.

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен21/8/12 07:52

    тази проста кадъна,нагла и безочлива е позор за цялото ДПС. тя работи против държавата.да й се покаже къде и е мястото......
    службите за сигурност да не се правят на слепи и глухонеми.

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен21/8/12 08:44

    МАЗНА и КРАДЛИВА

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен21/8/12 09:26

    ДО 19,38 ДА НАРОДА НЕ Е ПРОСТ, ТИ СИ ПРОСТ БЕ БАТЕ,ТИ МАЙ НЕ СИ ОТ НАРОДА А САМО ОТ БОЙКО

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен21/8/12 13:06

    Браво на г-жа Налбант постави на мястото един псевдоучен от от едно частно учебно заведение, който се прави на египтолог.
    г-н Игнатов не можете да стъпите на малкия пръст на Владимир Попов,за който всички истински български историци знаят кой е и са слушали негови лекции.

    ОтговорИзтриване
  27. Мехмед Ходжа21/8/12 15:26

    До 20.08.2012 г. 22.22 ч.: Мукаддес Налбант никога не е създавала партия. Тя се вклини във вече създадената Партия на демократичните промени, след което я унищожи по сценарий на доносника Доган. След това ние разбрахме, че въпросната госпожа е изпълнявала задачи както на БКП едно време, така и на ДПС с Доган. Що се отнася до това, че създадената партия е била против ДПС, това не трябва да се възприема така. Създаването на ПДП беше първият шанс за реформиране на ДПС, за изтласкване на агентите и доносниците в ДПС. Но вече е късно! ДПС вече изцяло се ръководи от агенти на Държавна сигурност! Опасно е вече ДПС да символизира турците в България! Опасно и вредно е за самите турци!

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен21/8/12 15:32

    Глупости

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен21/8/12 18:08

    Хей люде тъпи, тази жена е сто пъти по умна от вас събрани заедно.

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен21/8/12 18:22

    г-жо Налбант стойте си в апартаментчето което закупихте полулегално от софия и си налягайте парцалките. знаят ви по момчилград що за хамелеон сте.

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен22/8/12 00:01

    taia nema tolkoz akal,mnogo e bosa da ne kaja tapa.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.