Върховният административен съд (ВАС) върна за ново произнасяне от министъра на екологията по Доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за добив на злато от „Горубсо – Кърджали".
Както първи 24rodopi писа, 5-членен състав на ВАС се обяви против добива на злато по цианидна технология.
С решение № 11051, от 14 август 2012 г. 5-членен състав на ВАС остави в сила решението на тричленния състав на ВАС от 13 юли 2011 г. С него отменя решението, издадено от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), с което е одобрен ОВОС за „Реконструкция и разширение на инсталация за преработка на полиметални златосъдържащи руди" с възложител „Горубсо – Кърджали" АД.
След извършената преценка на събраните по делото доказателства тричленият състав е стигнал до правилния извод, че с реализацията на инвестиционното предложение ще бъде засегнато правото на гражданите на здравословна и благоприятна околна среда в съответствие с установените стандарти и нормативи, гарантирани от Конституцията на България, се сочи в мотивите на последната съдебна инстанция. Съдиите се съобразили и с мнението на експертите, че „Кърджали е населено място с повишен здравен риск и гореща екологична точка".
Ще припомним, че делото бе образувано по жалба на кмета Хасан Азис и група общински съветници.
В екоминистерството вече са получили решението и предстои свикването на Висшия експертен съвет, съобщиха днес от ведомството. Те ще преценят „дали са отстраними двете забележки на съда" и да дадат нов шанс за фирмата или да откажат златодобива в Кърджали.


-----------------------------------------------------------------
Гражданска отговорност – Цените на компаниите
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

22 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/8/12 19:08

    мангал ликвидира ОЦК сега мангали искат да ликвидират и Групсо и накрая в Кърдали ще останат само тия дет доидоха от селата преди 10тина години с с 5 лева в джоба а сега с по 50 апартамента и техните роднини

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен20/8/12 19:33

    ДПС ликвидираха ОЦК,сега ще ликвидират и Горубсо.Щом не са на Доган,ще ги затварят.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен20/8/12 19:57

    ПОВТАРЯ СЕ СЛУЧАЯТ С АВТОЗАВОДА НА ГРИША ГАНЧЕВ !
    ЦЕЛТА Е МАФИЯТА "ГЕРБ" ДА ЛАПНАТ ЗЛАТОДОВИВА ОТ ЖИВКА КОВАЧЕВА ! ГАРАНЦИЯ !!!
    НА ХАСАН АЗИС МУ Е МНОГО КЪСА ПОЛИТИЧЕСКАТА П-ШКА ЗА ИМА ПРЪСТ В СЛУЧАЯ !
    ЯВНО ИМА СПОРАЗУМЕНИЕ : МОЖЕ ДА ВИ СИ РАЗМИНЕ , ГОСПОДА ДЕПЕСАРИ , НО ЗЛАТОТО , ЗЛАТОТО !!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен20/8/12 20:43

    Хасан Азис играе за Доган и никога за ГЕРБ.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен20/8/12 20:48

    Доган искаше да лапне ОЦК и Горубсо преди време и като не успя ги подгони по единствения начин,екологоята.При него важи правилото щом не е мое значи няма да работи.Жалко за хората които ще останат без работа заради него.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен20/8/12 21:37

    Съдиите взеха големите пачки рушвет и върнаха топката пак в МОСВ с ясното съзнание, че след няма и половин година от там ще разрешат добива на злато отново. Среден пръст на всички, с няколко думи.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен21/8/12 07:34

    Известно ли е на някой, че дрегерите за отчитане на замърсяване в завода, реагират дори на дим от цигара? И че досега не са се включвали? За какво замърсяване говорим? Тия дни ще снимам дивите зайци,които се разхождат из двора на завода, щото са будали горките и са пристрастени към цианид…Аналогични фабрики работят в Швеция, Финландия и редица други европейски държави, ама ние най-накрая ще ги научим и тях на "екология". Замърсяване има само в главите на хората, които не успяха да извият ръцете на Горубсо за комисионни и консултации. Точно от тях трябва да изчистим града, защото в алчността си, нехаят за още 700 семейства, които ще останат без доходи и това ще се отрази тежко на Кърджали, а не изсмуканото от пръстите и опровергано от всяка една експертиза "замърсяване".

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен21/8/12 11:19

    "След извършената преценка на събраните по делото доказателства тричленият състав е стигнал до ПРАВИЛНИЯ извод..."
    Кое е правилното в случая? Деиндустриализацията на града? Пълната разруха на заводските предприятия? Едното загина, сега идва ред на второто. Така излиза.
    То, че кмета е кукла на конци се видя и разбра, щом работи против интересите и развитието на града си!!!

    ОтговорИзтриване
  9. "След извършената преценка на събраните по делото доказателства тричленният състав е стигнал до ПРАВИЛНИЯ извод..."
    ТОЧНО ТОВА Е ПРАВИЛНОТО РЕШЕНИЕ,
    А ВИЕ КАТО ТОЛКОВА ИСКАТЕ ДА РАБОТИТЕ ЗАЩО НЕ КАЖЕТЕ НА ВЪПРОСНАТА ГОСПОЖА ДА НЕ РАБОТИ ПО ТАЗИ ТЕХНОЛОГИЯ......
    ИЛИ ВСЕ НИЕ ЩЕ СМЕ ВИНОВНИ, А ВИЕ ВСЕ ЩЕ СТЕ ПОТЪРПЕВШИ....
    А СТИГА С ТЕЗИ ПРОСТОТИИ ДА СЕ ЗАТВОРИ И ТОЯ ТЪП ЗАВОД ТА ДА РАХАТЯСАМЕ ВСИЧКИ...

    Преди 2 години вече бившите работници от ОЦК, вместо да изискат от собственика да направи час по-скоро новите заводи - те плюх искащите да дишат чист въздух. ВИЕ ДАМИ И ГОСПОДА ОТ Горубсо-Кърджли СЪЩО НАПРАВЕТЕ ТАКА И ЩЕ ВИДИМ СЛЕД 2 ГОДИНИ КАКВО ЩЕ СТАНЕ?

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен21/8/12 12:36

    До Петя 21/8/12 11:37

    Първо се запознай със самата технология за извличане на злато и след това разсъждавай на глас!

    ОтговорИзтриване
  11. До горния 12:36
    Те и работниците от ОЦК знаеха технологията за добиване на олово и цинк, ама в момента са безработни... Ти гледай да не станеш като тях, докато се разправяш с мен! Вместо с когото трябва!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен21/8/12 14:18

    ВАС се произнесе БЕЗ ПРАВО НА ОБЖАЛВАНЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен21/8/12 15:32

    не се иска обжалване, а ново произнасяне. Т. е. съдът си изми ръцете, защото така хем е в угода на уж обществото, хем вече Горубсо са изпълнили всички предписания и са отстранени пропуските. До три месеца ще има ново решение, което ще гласи "Да" за златодобива. Язък за барута и откраднатите от адвокати и съдии пари.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен21/8/12 16:10

    ДО 12:36.
    ТЕХНОЛОГИЯТА ЗА ИЗВЛИЧАНЕ НА ЗЛАТО Е ИЗВЕСТНА В ЦЯЛ СВЯТ. НЕ СЕ ПРАВИ НА ВТОРИ ОТКРИВАТЕЛ НА ВЕЛОСИПЕДА И ТОПЛАТА ВОДА !
    А БЕ, ТИ СЛУЧАЙНО ДА НЕ СИ МЕНДЕЛЕЕВ ?

    ОтговорИзтриване
  15. До Петя 21/8/12 14:08

    Технологията е коренно различна при двете предприятия, при все че в Горубсо Кърджали, цикълът на производство е затворен. Няма да ти обяснявам какво означава последното.
    Относно твоите нападки - не ме интересува какво мислиш и кои интереси защитаваш, защото си личи, че не си наясно с предприятия от металургичен тип.
    Изразих мнение, защото в случая става въпрос за политически интереси, а не за защита интересите на гражданите или опазване на околната среда!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен21/8/12 16:41

    До 21/8/12 15:32
    Абсолютно вярно!

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен21/8/12 18:29

    ЦЕЛТА Е ДА "ЛИКВИДИРАТ" ВРЕМЕННО "ГОРУБСО" И КАКТО ГЕРБ-аджийските МАФИОТИ ВЗЕХА ПОЛОВИНАТА АВТОМОБИЛЕН ЗАВОД НА ГРИША ГАНЧЕВ , ТАКА И ДА ВЗЕМАТ ЗЛАТОДОБИВА В КЪРДЖАЛИ .
    ТАКИВА ПСЕВДО"ЕКОЛОЗИ" , КАТО ПЕТЯ НЕ МОГАТ ДА ВДЯНАТ , КЪДЕ Е ЗАРОВЕНО КУЧЕТО !

    ОтговорИзтриване
  18. Васкопраско21/8/12 18:34

    До Петя
    ОЦК беше доказан замърсител и работеше плащайки всеки месец глоби от порядъка на 120 000 лв.Никой досега не е представил/и няма да го направи/ експертиза доказваща дори и минимално замърсяване от Горубсо.Дали схващаш разликата?

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен21/8/12 19:30

    А защо не се замислите всички злобеещи - какво остава да работи в този град ???? От сладкарници и ресторанти полза няма,а за да ги има трябва да работят предприятията!!! А къде ще отидат тези безработни "умници" те семейства нямат ли?? А да ВИ напомним ,че този град е израснал покрай ОЦК и ГОРУБСО !!!!!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен22/8/12 00:15

    Не е виновно ДПС,макар че с удоволствие ще погълнат всичко,което им падне.Котката е заровена в сегашното управление.Те са по-гладни от сомалийски деца,по-безскрупулни от забогатял българин ипо-жестоки от канибали.

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен22/8/12 23:33

    Стига бе хора, жена ми работи там и ако завода го затворят ще ме кандардисва пак да се изселваме някъде във вътрешността. То така май стана и с половината бивши служители на ОЦК,които се изселиха към Пловдив и други градове. Дали точно това не се цели с тази кампания срещу Горубсо???Аз не искам да се махам от грда,но може и това да се наложи а не съм първа младост.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен30/8/18 10:37

    ОКОЛО АВТОГАРАТА СИЛНО МИРИШЕ НА ГОРЧИВИ БАДЕМИ ОСОБЕНО ПРЕЗ ЗИМАТА, КАТО НАЛЕГНЕ МЪГЛАТА. ЦИАНИДА КАК ТОЧНО МИРИШЕШЕ?!........

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.