От три планирани язовира в каскада "Горна Арда" ще се изгради само един. Това обяви народният представител от "Коалиция за България" инж.Димчо Михалевски. Той обясни, че според плановете на главния инвеститор EVN към края на 2013г. може да започне изграждането единствено на язовир "Китница" от каскадата, който ще е изцяло на територията на област Кърджали. Според обновения проект в бъдеще може да се изгради и язовир "Мадан", който на този етап не влиза в плановете заради скъпоструащото трасе Смолян- Кърджали, което ще трябва да се изгради наново, тъй като сега съществуващото ще остане на язовирното дъно. Михалевски добави, че според плановете язовир "Сърница" отпада, тъй като няма да е ефективен. "При всички положения каскада "Арда" ще може да започне да се изгражда не по-рано от края на 2013г. и то само с един язовир. "Мадан" ще остане за "по-добри времена", отбеляза депутатът. Той добави, че преди да започне реализацията на мащабния проект държавата трябва да има гаранция от страна на строителя, че преди язовирът да бъде готов, най-напред трябва да е готова съпътстваща инфраструктура като пътища, за да не се повтаря грешката от "Цанков камък", който изправи "на нокти" Девинския регион, който бе заплашен да остане без път към Пловдив след като язовирът бе пуснат в експлоатация. Михалевски изтъкна също и нуждата от разговори с инвеститорите, за да може да бъде обособена квота за работници от Смолянска и Кърджалийска област, за да се намали безработицата и в двата региона.Това ще е особено важно за смолянските общини Мадан, Рудозем, Баните и Неделино, чиято единствена надежда за съживяване е каскадата.
Както първи "Родопи voice" пък писа, от трите планувани язовира, в новия проект ще попаднат само два - "Ардино" и "Сърница". Ако се заложи и строежът на язовир "Мадан", за новите пътни отсечки ще бъдат похарчени допълнително 60-70 милиона лева.

Какво заявиха от Хидроенергийната компания - четете по-късно тук 
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен4/8/12 22:52

    Аз съм песимист и за единия язовир, в най-добрия случай "Ардино" ще започне да се строи през 2014 година.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен5/8/12 09:35

    toq pak se obadi

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен5/8/12 14:16

    V Ardino samo 6te gledame s otvorena usta. Zabravete tezi yazovire se stroqt ot 60 godini na minaliya vek.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен5/8/12 16:10

    има ли някой да вярва на тоз лъжец Михалевски???

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен6/8/12 20:26

    михалевски е голям измамник и лъжец.човека 20%-водно огледало.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.