Едва около 3 000 тона тютюн са добити това лято в Източните Родопи, сочат прогнозните данни на търговските дружества, които ще се включат в Изкупна кампания`2012. През лятото на 2011-та в региона били произведени 8 000 тона, но тази година реколтата е съсипана заради сушата.

„Земеделци, които традиционно добиваха през годините между 150-160 кг от декар, сега са паднали до 40-50 кг. В района на Бенковски, където са отчитали най-високи показатели – до 180 кг от декар, заради поливането тази година има стопани, които са с добив под 40 кг от декар", поясниха експерти от кърджалийското тютюнево дружество.

9 фирми щели да се включат в кампанията по изкупуване на реколтата.

Производителите ще разчитат на високи изкупни цени, в противен случай ще има бунтове на гладни късната есен и началото на зимата, прогнозират от  Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

30 на сто ръст на изкупна цена на тютюна очакват производители, твърди заместник-председателят на асоциацията Асен Кючюков. Причината според родопчанина е доброто качество на реколтата. Големите концерни са платили за миналата реколта около 7 лв. за кг. По думите на Кючюков добивите сега ще са с една трета по-малко заради сушата. Вредителите допълнително са съсипали тютюневите ниви. По-високите цени обаче няма да покрият загубите на стопаните, смята той. Най-силно са засегнати ориенталските сортове в Родопите и широколистният "Вирджиния" в Южна България.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен4/9/12 14:40

    Няма кой да гледа тютюн вече...Умряха балъците... Едни работят в строителството, други в чужбина, трети гледат животни по програми...Няма кой да се дупи от сутрин до вечер за без пари...

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен4/9/12 14:58

    ДО 14:40.
    ЧЕТВЪРТИ СТАВАТ ТЕХНИЦИ , ИНЖЕНЕРИ ПО ПРОГРАМИ И КУРСОВЕ ЧРЕЗ БЮРОТО ПО ТРУДА И ОБЩИНИТЕ , ЧЕ И ДОКТОРИ ЩЕ ПОЧНЕМ ДА ПРАЙМ !

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен4/9/12 15:38

    kvi gi brasgtulevi toq Ku4ukov okolo 7 lv bila cenata za minalata godina, neka si napravi otnovo statistikata i togava da citira danni.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен4/9/12 16:02

    Не ги ли е срам една кутия цигаре е 4,20 лв. да се подиграват с производителите. Да не си мислят, че тези хора ядът слама. Две кутии са 8.40 лв. а кутия цигари е 25 грама. Акциз ама, аде де колко. Тези хора или са най големите балами или държавата се правят на големи хитреци. Няма да има производство няма да има и доходи, като в този бранш се водите по акъла на Доган които целенасочено смачка отрасъла за да са гладни неговите хора а гладния слуша. Качете акциза още и намалете искупните цени, господа управляващи Доган така иска, така гладния му електорат ще го слуша и ще се строи пред секциите догодина.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен4/9/12 16:36

    ot 2o godini sa gladni musulmanite i tova e rabotata na ahmed cibrata i negovite hora na tova dereje dokaraha..

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен4/9/12 17:02

    Да му мислят ekspertite ,производителите са работливи хора те могат да си изкарват хляба :P

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен4/9/12 20:27

    Prechistvatelniyat protses na turtsite ot Rodopite prodılcava,ayde hayırliya...

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен4/9/12 20:57

    ami?!
    rabotlivite hora veche minaha na drugi kulturi, koito sa jelani i tarseni po mejdunarodnite pazari i ne sa zabraneni i vredni pri konsumatzia!
    reset , new start!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен4/9/12 22:32

    Това са пълни глупости г-н Ки4уков вие искате за сорта "виржиния" а не за ориенталския.А защо е така вие ше кажете.Какъв е ващия племенник Евгени или Щевкет Хаджиюсеин от Падина и живее в Пържомай и вси4ки го знаят като Ген4о дебелака а неговиа бра4ед Краси 4ука жена му.Г-н Ки4уков как със няколко 4овека осигурени изкаржате толкожа много тютюн и каде са кухите обеми тези обеми са непонятни за хората. Дърйа на ващия отговор.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен5/9/12 09:13

    за 16,02. хей простак, когато Доган беше на власт премията беше 4,20, дойде Бойко ГРАБ стана два геврека, като сте тъпи толкова хванете на Бойко малкия и да ви стане добре.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.