По случай Международния Ден на учителя на 5 октомври в клуб ”Червеното” бивши и настоящи учители участваха в дискусия на тема:”Съвременно състояние на българското образование”, организирана от Федерацията на дейците в образованието, науката и културата при Общински съвет на БСП – Кърджали. Основните акценти на дискусията бяха:
Грамотността на учениците;
Осъвременяване на учебните програми и учебното съдържание с възможности за адаптация към нивото на учениците в билингвиална среда;
Развитие на личността на детето чрез програми за гражданското, здравно образование и предприемачески умения;
Включване в управлението на образователната система на родителите;
Повишаване авторитета на българския учител;
Приоритизиране на българското образование в държавния бюджет на републиката;
Формиране на готовност за професионална реализация у бъдещите учители билингви.
Особен интерес и тревога предизвика темата ученици билингви и мястото на учителя и училището при работа с обучаваните, невладеещи официалния език.
При активно участие от страна на присъстващите преподаватели от филиала на Пловдивския Университет, учители от училища в гр. Кърджали и околните села и бивши учители се внесоха някои предложения като:
1.Преодоляване на трудностите чрез засилване на административния контрол, но не с цел санкции, а с цел разбиране на проблема билингви в смесени райони /компактно турско население/ като работата започне от най-ниските етажи и продължи по посока - централното ръководство и управление на Образованието.
2.Актуализиране на учебното съдържание с цел облекчаване от ненужни теми, затрудняващи подготовката на съвременния ученик – добре информиран по различни пътища и по интересни за самия него проблеми.
3.Да се вземат под внимание, не само на думи , но и на практика внесените на различни форуми предложения от учителите, с цел постепенно реабилитиране на българското образование и връщането му на позициите, на които е било пред 20 години.
гл.ас.Величка Георгиева,
общински съветник, БСП
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен6/10/12 23:33

    ТАЯ ИЗМИСЛЕНАТА УЧЕНА, АСИСТЕНТ В УЧИТЕЛСКИЯ ТЕХНИКУМ, Е ЗАБРАВИЛА ДА ПРЕДЛОЖИ ВРЪЩАНЕТО НА НАУЧНИЯ КОМУНИЗЪМ

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен7/10/12 01:56

    Тоя "умник" 23:33 даже не може и да разбере прочетеното, но коментира. Простотията и комплексите не прощават на никого

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен7/10/12 12:25

    Милко Багдасаров си е направил педагогически съвет на гърба на учителския празник,белким блесне!Май предизборната кампания започна?!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен7/10/12 13:17

    "Билингви" !!!!!!! Егати простотиите с които се занимават , че и нас ! Но нали има европейски пари за "усвояване" !
    А предложение № 2 направо "уби рибата" !
    Те от селата и в момента идват да учат в града , без да знаят азбуката и таблицата за умножение , а те предлгат разни облекчения и "билингвита" !!!
    Простотии без граница !

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.