Дедите на турците в сегашната област Кърджали и други части на Родопите са изселници от районите на вилаетите Кония (Konya), Невшехир (Nevşehir) и Нииде (Niğde) в Централна Турция, твърди турският историк професор Илбер Ортайлъ.

Те са се установили в Родопите и други райони в днешна Южна България по волята на султаните Фатих и Махмуд, отбелязва Ортайлъ.

Той е роден през 1947 година в изселнически лагер в Австрия, дете на татарски бежанци от Крим. От 2005-та до пенсионирането му тази година е бил директор на музея „Топкапъ сарай" в Истанбул. Последната му престижна награда е от Владимир Путин

В различни телевизионни предавания проф. Ортайлъ разказва за турците в България. В едно от тях отговаря на конкретния въпрос „От къде са дошли турците в България и в действителност те турци ли са?".

„Несъмнено те са турци. Категорично тези хора в България не са загубили турското самосъзнание", подчертава професорът.

„България е страната с най-многобройно турско население на Балканите, следва Гърция. В исторически план може да се види, че България в различни периоди дава право на това население, то да се интегрира и да се развива свободно. За отбелязване е времето на земеделската партия на Стамболийски, преди Втората световна война. Тази партия има либерален и братски подход. За съжаление, комунистите, въпреки големите твърдения, не можаха да покажат зрелостта на социалдемократите от БЗНС", твърди професорът.

Според Ортайлъ, установяването на турци в България е станало по три направления.

„Първият източник на турското население в България са директните изселвания, по Закона за изселвания на Османската империя, от вилает Караман – днешния Коня, но много по-обширен район, включващ Нииде, Невшехир и др. Изселвани са и хора даже от района на Торос", посочва ученият. От района на Караман керваните с хора са се установявали предимно в Родопите.

„Изселванията са предимно от тези райони. Някои просто са изпратени в България с обещания за по-добри условия на живот. Други са фамилии и общности, които създават проблеми, така са изселвани хора и в Кипър. А някои по-късно доброволно се преселват в новите земи – Румелия. Но отначало Румелия не е много привлекателна за хората от Анадола.

 

Изселванията не са харесвани от населението, затова използвалия често този метод султан Фатих губи леко симпатиите на народа",

посочва Ортайлъ, подчертавайки, че „Махмуд паша, при когото изселванията са доброволни, печели симпатии".

Махмуд II е 30-ият султан на Османската империя от 28 август 1808 до 1 юли 1839 г.

Той успява да реформира и изведе държавата от смутното кърджалийско време от края на XVIII век и началото на XIX век, пишат българските историци. През 1826 година по негова заповед е ликвидиран еничарски корпус. Премахва остарялата тимарска система. Създава Министерски съвет на мястото на Дивана. Неговото реформаторско и революционно за ориенталските представи и възприятия управление, бележи "началото на края" на Османската империя и династия..

 

„Много населени места в България са създадени по този начин – със заминалите от Турция цели фамилии, общности, отделни хора.

 

Категорично трябва да се отбележи, че тези хора не са загубили турското самосъзнание. Те са турци", заявява професор д-р Ортайлъ.

Той обяснява и как е станало населяването с турци на Североизточна България.

„Вторият източник на турското население в България е благодарение на Митхат паша. Става дума за Дунавския вилает. През 1853 година, по време на Кримската война, вследствие от извършените кланета там, многобройна маса кримски турци бяга към османските земи. И тези бежанци от Крим са настанени в Добруджа, Дунавския вилает. Установили са се и на други места, но основно в Дунавския вилает. Една наистина многобройна маса бежанци. И третият източник на турците в България е пак по същия начин. Този път от Кавказ черкези и други тюркски групи са докарани пак тук. Най-голямата заслуга за заселването на Дунавския вилает с турско население е на изключителния стратег Митхат паша, за което даже след 100 години го наричат Големия валия. Това го признават и известни български историци. В резултат на това движение на големи групи хора, буквално е променена етническата карта на тези земи и вече там е налице едно многобройно турско население", твърди професорът.

Той коментира и темата за обратния поток – изселванията в Турция.

„Но това население преживява много големи несгоди през годините от водените войни в различни периоди на историята. И систематично е изгонвано или изселвано обратно към Турция от българската държава. И накрая

 

знаете Тодор Живков как ги изгони към Турция. И въпреки всичко, там все още има многобройно турско население.

 

В крайна сметка това са си турци без съмнение. Има така нар. „помаци", които са приели исляма, но те вече толкова са приели турската култура, бит и самосъзнание, че са повече турци от всички, и които са платили толкова висока цена по време на комунизма. Даже милицията ги тормозела повече от турското малцинство.

И накрая пак повтарям – българските турци са турци, не може да има никакви съмнения. Всичко това се съхранява в архивите и тези които са изселени от Турция, винаги са били полезни на Турция", твърди проф. д-р Илбер Ортайлъ.

 

 

Напуснали тези места

 

Кония е едно от най-древните селища не само в Анадола, но и в света - обитаван още през Неолита и късната Каменна епоха - 7 хиляди години преди новата ера.

Историята на града е преминава през много възходи и падения, но най-голям архитектурен, политически и културен подем град Кония бележи, като столица на селджукските султани.

Ко̀ния е град в Турция, разположен на централното Анадолско плато. Той е административен център на вилает Кония, който е най-голям по площ в Турция. Населението на града през 2010 година е 1 036 027 души. Градът е бивша столица на селджукския Румелийски султанат.

Невшехир е вилает в Централна Турция. Административен център на вилаета е едноименният град Невшехир.

Вилает Невшехир е с население от 310 344 жители (оценка от 2006 г.) и обща площ от 5467 кв. км. Вилает Невшехир е разделен на 8 общини.

Нигде (на турски, на турски се произнася Нииде) е град и административен център на вилает Нигде в Централна Турция. Населението му е 78 088 жители (2000 г.). Разположен е на 1 300 метра надморска височина в близост до град Аксарай.

 

 

Укипедия: Дошли са от Анадола

 

Българските турци представляват най-голямото етническо малцинство в страната. Те са потомци на тюркски заселници, дошли по българските земи от Анадола след османското завладяване на Балканите в края на 14 и началото на 15-ти век, и в не малка част на българи приели Исляма и турския език, по време на османското владичество.

На преброяването през 2011 година като турци са се определили 588 318 души, а турски за майчин език са посочили 605 802 души.

Днес турците в България са съсредоточени в два главни региона: Североизточен (Лудогорието / Делиормана ) и югоизточен ( Източните Родопи ). Те представляват мнозинство в област Кърджали (66.2% турци срещу 30,2 % българи) и относителното мнозинство в област Разград (50.02% турци срещу 43,0% българи). Важно е да се отбележи обаче, че е трудно да се установи точно броят на турците, защото е вероятно някои роми, помаци , татари или черкези да са се самоопределили като турци при преброяването на населението.

Турците започват да се заселват по българските земи, непосредствено с падането на България под османско робство през 1396 г. Като доминираща група в Османската империя за следващите пет века, те играят важна роля в икономическия и културния живот по българските земи. Българските градове се изпълват с разнородно по етнически състав население. Доминиращи етноси са българи и турци. Големите градове, като София, Пловдив, Скопие, Варна, Търново и др., представляват селища с население, което почти е в съотношение 50:50 (българи-турци) и множество други етноси (арменци, гърци, евреи, власи). Всяка етническа общност е съсредоточена в своя махала, така съществувала българска махала, турска махала, еврейска, гръцка и т.н. Според френският консул в Русе Аубърт през 1876-1878 г. в Дунавският вилает съжителстват около 1 120 000 мюсюлмани и 1 233 500 немюсюлмани, от които 1 150 000 българи. Това показва относителният дял на турското и българското население през този период, който след Освобождението много бързо се изменя. След 1878 г. и създаването на Княжество България голяма част от турското население, поради страх от отмъщение от страна на българите, панически разпродава имотите си и напуска земите на Княжеството. В Княжеството пък се заселват българи от останалите под турско робство български земи, така че постоянно намаляващото турско население се компенсира с пристигащото българско. Така за няколко години, съотношението българи-турци от 1878 г. драстично се променя в полза на българският етнос. Счита се, че голяма част от турците в Делиормана са потомци на неасимилирани от славяните българи, които припознават своя общ тюркски корен, и се присъединяват към господстващия тогава етнос. Неслучайно там почти липсват данни за насилствено "потурчване" (за разлика от Родопите), както и географското разположение на турското малцинство - в непосредствена близост до старите столици Плиска и Преслав.

След 1878 година турски маси постоянно се изселват От България към Турция или други европейски страни. Този процес продължава и до днес. В резултат на това процентът на турското население в България постоянно намаля. Така можем да споменем, че по време на освобождението процентът на турците в освободеното Българско княжество е 25% в днешно време този процент се движи в рамките на 8.8%-9% от населението на България.

Една от най-голямата изселническа вълна от България към Турция е след осъществяването на т.нар. "Възродителен процес", с който Българската комунистическа партия смени имената на стотици хиляди български турци и помаци от традиционните турско-арабски с български. В последвалите събития и т.нар. "Голяма екскурзия" започва масово изселване на турци и помаци към югоизточната ни съседка. Изселват се над 300 000 български мюсюлмани, в разрешеният тримесечен срок обаче повече от 100 000 се завръщат по родните си места.

 

Учителят: Кърджалийци казват, че са от Караман

 

Учител по история от Кърджалийско в анкета за изследване, проведено от софийски екип:

"За нас, кърджалийските турци, се знае, че сме дошли от Караман, в областта Коня. И затова, за по-точно се казва, че сме от Караман, Коня. Султан Селим ги е наказал и ги е изпратил в Румелия, в Родопите, в най-хубавите земи."
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

47 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/11/12 09:57

    Citat >>> и тези които са изселени от Турция, винаги са били полезни на Турция <<< Dopusnata e gre6ka, Stava vapros za turcite izseleni ot balgariq obratno v turciq 4e sa polezni za turciq i neynata ikonomika.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен24/11/12 09:58

    ОЩЕ ЕДИН ПРОФЕСОР-АБДАЛ ! ! !

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/11/12 10:47

    Добре де, щом в България, турците са дошли от турската област на Коня, а българите са дошли от руската област Кавказ и Волга, тогава всички те които са дошли на гости при местните Помаци (старите траки) в България, що се държат като дерибеи, ами не се поклонят на Помаците, че са ги поканили на техната софра като мусафирье.
    Ай, тогава нашествениците да бъдат малко по-учтиви към Помаците, че да не заиграе сопата на Аго Спартака по техната нахална гърбина. ;-)

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен24/11/12 11:03

    abdal ama drug pat ,kogato ne vi haresva neshto vinagi vi e kriv .Pomacite narichat konyari turcite v kardjalska oblast.Demek tiq turci naistina sa turci ot karaman.Seldjucite za razlika ot osmanskata darjava ne se smesvat s drugi narodnosti i ostavat chisti.Taka che...

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен24/11/12 11:32

    zaseli li se v rodopite kude v 4ujda zemima kogato bulgaria e sa6testvuvala turcia o6te nemalo aide mar6 tam ot kudeto ste do6li .....hubabvo sme gi izgonili ami ima o6te feslaci za gonene koito se 4uvstva tur4in da si zaminava za turcia mmnogo e prosto ama i tam ne gi 6tat iskat da gi ebat :)))giotvereni da gi praviat :)))te si znaiat turcite 4e tova sa pomaci i ne gi iskat aide obiraite si kru6ite i se mahaite tuka e hrisitanska republika mmisiulmani e ni triabvat !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен24/11/12 12:31

      Будала със будаласи още 10 години няма да остане българин с това раждаемост чобан със чобанин българия ше остане на циганоте после ппмаци после турци и тук там българин ше има сугуерно .....

      Изтриване
  6. Дон Кихот24/11/12 12:21

    Султан Фатих е управлявал Османската империя около 1440 г. Турската нация възниква много по-късно.

    Тя е създадена през 20 в. от Младотурската партия на Кемал Ататюрк.

    Всъщност "турски етнос" няма. Понятието "турци" става събирателно за различните народности, които живеят на територията на бившата Османска империя. То не е по-различно от понятието "американци" или "съветски хора".

    Името "турци" навлиза векове, след като е създадена Османската държава. През 16 в. то е обидна дума, с която западноевропейците наричат жителите й. По-късно става популярно. Отначало никой не смята, че "турци" означава някаква определена народност.

    През разцвета на Османскатаимперия- 16-17век - и до началото на 19 век, името "турчин" било изключително обидно, както никога дотогава през старото византийско време.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен24/11/12 12:39

    не виждам как някой цървул ще ме изгони от земите на дедите ми .щом султана ни ги е дал ,значи са наши .а всички напушени българи да се изнасят в русия ,при братята си .да пият по цял ден водка ,а жените им да се :))))те си знаят .да не забравят да вземат и БОЛЕН със себе си

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Глупости! В същия ред на мисли османлиите да се връщат у Азия!!!

      Изтриване
    2. Анонимен2/7/22 03:58

      Правилно.На българите земите са в Русия.681г.сегашните турци са обитавали лудогорието и черно море.

      Изтриване
  8. Анонимен24/11/12 13:15

    ТИ СМЯТАШ ПОМАЦИТЕ ЗА ДРЕВНИ ТРАКИ ЛИ ? !
    ТЪКМО ВИ ВЪЗПРИЕХМЕ ЗА МАРСИАНЦИ , И ИЗВЕДНЪЖ НОВО ПЕТ - ДРЕВНИ ТРАКИ .
    ДА НЕ СЕ ИЗКАРАШ НАСЛЕДНИК НА СПАРТАК ,ОСВЕН АКО НЕ ГО БЪРКАШ С ЛЕВСКИ СПАРТАК !

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен24/11/12 13:39

    Според професора излиза, че Османската империя е извършвала етничиско прочистване сред собствените си съставни етноси-професора признава, че са изселени/депортирани/ карамани, татари, черкези и др., и по този начин да се ислямизират земи, населени с християни. И до ден днешен турски етнос няма. Заслугата на Ататюрк е, че обединява всички съставни на Османската империя етноси под името "турци", с цел създаване на светска Република Турция. Дотогава думата "турчин" е била нарицателно с обиден характер. Така че , когато говорим за турци през Османската империя не изразяваме особено добро отношение, а напротив. И сега се появява парадокса- султаните не са ги искали в земите си като етноси, изселили ги, къде насила, къде "доброзорно", а от едно известно време властите в Турция започват едно "обгрижване" на тези нежелани в империята етноси. С каква цел? Защото наближават избори или се грижат за "петата колона"?

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен24/11/12 13:42

    до 09:57
    Цитата е точен. Изселените в България турци винаги са полезни за Турция, за нейната политика и цели, не за България. Повече от това признание, здраве му кажи.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен24/11/12 14:44

    SLUSHAJTE BE POMIQRI !!!! NAJ JALKOTO E CHE ISTINSKITE TURCI I BULARI PROIZLIZAT OT EDNO I SYSHTO PLEME...I DVATA NARODA SA DOSHLI OT ZAVKAVKAZKITE PLANINI....

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен24/11/12 16:36

    ТУРЧИНе наио бидната дума скоято могат да те нарекат :))))еи много тупо племе с криви изродени кратуни и много грозни като урко са :)) няакакав резак по горе пиче да сме се изнасяли кум РУСИЯ абе еи смотан прост ФЕСС тя Русия владее и Турция бе киртик 70 % от икономиката ви бе задръстеняк ако не знаеш сега да научиш ...от хотелиерство до проститутки тапанар прост заблуден даржим ви яко ... и няма да идем в Русия няма какво да правим там ние сме си заедноа ще ще слезнем и до ИСТАМБУЛ и там да ви опънем гьотовете :))) еии прости 4алми еиии...за смях сте на кучетата и продължавате да ставате смешни :)))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен25/11/12 19:15

      Vij kolko mnogo turski dumi.. Znaci turcite sa sleznali dó sofiya Nedey taka brat koy e na vlast se znae i predi i sega

      Изтриване
  13. Анонимен24/11/12 16:38

    абе какви Турци бе такава даржава нема това са сбирщина от тук от там некваа паплач която не знае от къде е досшла и бз история уффффф..
    султани мултани алка бала за к..ра ме хвани :))

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен24/11/12 16:44

    лачената обувка, 12:39, а да покажеш някой султански ферман, с който са дадени тези земи на дедите ти? Султана на такива като дядо ти, нежелани и изселени, не е давал нищо, били са бедни мишки, като нас "цървулите", земи са давани на заслужилите, а вие сте си заслужили-изгонване от Караман, Коня.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен24/11/12 16:55

    proizlizat ot hunite

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен24/11/12 17:11

    Да, постоянна политика, неотклонна, и на Османската империя, и на сегашна Турция. През 13-14 в. прочиствали караманите и др., сега вършат същото с кюрдите-със собствените си граждани. Срам!

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен24/11/12 17:37

    13:42 da tova koeto kazva6 e taka nqma spor. no v konkretniq slu4ay v intervyuto profesora kazva za balgarskite turci koito sa iselvani v turciq 4e vinagi sa bili polezni emiigranti.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен24/11/12 19:23

    Много моля да не ми се обяснява какво е искал да каже професора или какво е имал предвид. Аз мога да чета и мога да мисля, казал е: "Всичко това се съхранява в архивите и тези които са изселени от Турция, винаги са били полезни на Турция", твърди проф. д-р Илбер Ортайлъ." Цитат! А ако имате пълномощно да го представлявате и обяснявате какво е имал предвид, казвайки горното, представете го на редакцията. Защо този цитат така не ви отърва? А че турците, които се изселиха в Турция, са полезни, няма спор. Изучени, трудолюбиви, със стаж и опит, кой би се отказал от такава работна ръка?

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен24/11/12 21:01

    Абе, днешни турци ли, карамани ли, коняри ли, квито ще да сте, не разбрахте ли, че не сте искани в Турция, нито тогава, нито сега? Само ви търсят когато има нужда Турция от вас. Не ви гледат с добро око, в България сте турци, в Турция българи гяури. Що не си натискате парцалите тука, ами се правите на по-големи турци от турците? Пък и не разбрахте ли, че това е обидна дума-в превод от египетски "Гад, гадина"?

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен24/11/12 22:29

    Бугирин е значело конски крадец, както гаджалин.(речник на волжките бугири)

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен25/11/12 01:24

    до 24/11/12 22:29
    Няма речник на волжките бугири. И писмеността на волжките, сребърните и другите българи т.н.руни, все още не е разчетена. А гаджалин е презрително прозвище за турчин. А пък турчин е оскърбително название и означава в превод от коптски - гад, гадина. Малко се образовай, все пак ползваш компютър, изобретение на българин, има гугъл, какъв е проблема! Или той е в твоята глава?

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен25/11/12 01:59

    19:23 4ete6 no ne6to ne moje6 da shvone6 kakvo ti se govori. da v statiqta na rodopi24 pi6e " и тези които са изселени от Турция " no na originalnoto video intervyu koeto e v Youtube s Bg SUB prevode e " i tezi koito sa izseleni vav turciq " tuka redaktora gre6no e prepisal.

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен25/11/12 02:07

    Българето много се кефиха когато ни смениха имената.Сега като ги гледам как живеят мизерно аз се кефя.Опашкарите на Европа. Четете бе гяури и вийте като псета.-----------------------Икономист": По-добре е да се родиш в Египет, отколкото в България


    http://e-vestnik.bg/16210/filipintsite-nay-emotsionalni-balgarite-sa-na-17-to-myasto/

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен25/11/12 08:20

    ПОМАЦИТЕ СА ОТ АРИЙСКА РАСА И ПРИЕЛИ ИСЛЯМА КОГАТО ТЮРКСКИТЕ ПЛЕМЕНА СА ВЯРВАЛИ В БОГ ТАНРЪ (ТАНГРА).ПОМАЦИТЕ СА ПРОГОНЕНИ ОТ ТРАКИЙСКАТА РАВНИНА ОТ РИМЛЯНИТЕ .ТЕ СА БИЛИ СИСТЕМНО ИЗБИВАНИ И ОГРАБВАНИ ОТ РИМЛЯНИТЕ ВИЗАНТИЙЦИТЕ И ДОШЛИТЕ ПО КЪСНО БУЛГАРИ .ТЪРГОВЦИ НА РОБИ ПРОДАВАЛИ ПОМАЦИТЕ ЗА РОБИ В РИМ .ПО КЪСНО ОСМАНОТУРСКАТА ИМПЕРИЯ ВЪСТАНОВЯВА РЕДА И СПОКОЙСТВИЕТО НА ТРАКИЯ (ПОМАКИЯ)

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен25/11/12 09:29

    В 08:20 СЕ ПОЯВИ ОЩЕ ЕДИН ФАНТАСТ-МАРСИАНЕЦ С ПРАЗНА КРИВА КРАТУНА !

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен25/11/12 14:10

    Най-разпростанената версия за помаците.Българи мюсюлмани е обобщаващо название на всички българи приели исляма по време на османското владичество. В подкрепа на тази версия е огромният брой исторически източници, между които и пътеписите на прочутия Евлия Челеби из цялата Османска империя и големия държавник и велик везир Мидхат паша (който по произход е помак). Последният, в своята статия „Турция: Минало, настояще, бъдеще“, публикувана във френското списание „Научен преглед за Франция и чужбина“, No 49, 1878 г., с. 1152, пише:



    „... Между българите има повече от един милион мохамедани. В това число не влизат нито татарите нито черкезите. Тези мохамедани не са дошли от Азия, за да се установят в България, както обикновено се мисли. Това са потомци на същите тези българи, преобърнати в Исляма през епохата на завоеванията и следващите години. Това са чеда на същата тази страна, на същата тази раса, и от същото това коляно. А между тях има една част, които не говорят друг език освен български.“



    Мюсюлманите, които говорят само български, по думите на Мидхат паша, са именно помаците. За тях известният английски журналист Джеймс Баучер, живял в България от 1888 г. до смъртта си през 1920 г., като кореспондент на вестник „Таймс“, посещавал Родопите, срещал се с българи мохамедани, пише в своя статия: „Родопските помаци или по-точно — българите, приели насила исляма в епохата на завоеванията... са с по-чиста българска кръв, отколкото самите българи.“

    Друго доказателство за българския корен на това население са народните песни. Видният български етнограф Христо Вакарелски пише:



    „Чистотата на българския език, народните песни, приказки, пословици, гатанки и прочее у българите мохамедани прави впечатление на всички, които имат допир с тях. Дори запазеността на славянския тип у тях е много по-силен, отколкото у братовчедите им българи християни, които най-вече през 19 век са силно подвижни и общуващи.“

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен25/11/12 14:14

    Ей, умчо, 08.20, не си се наспал, или снощи до късно беше на чалготека и оттам направо на компа? Или пък си ти е толкова багажа? Я ми покажи едно историческо свидетелство отпреди 13-14 век, в което се споменава думата "помак", не "ахрянин", "Помакия" и за арийската раса. То и един друг претендираше, че германците са наследници на арийската раса, резултата беше 80 милиона жертви, и никакво потвърждение на теорията му. И ти ли искаш жертви?

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен25/11/12 15:55

    kolkoto i da ne vi haresva pomacite ne sa bulgari i nqmat ni6to ob6to s bulgarite, komunqgite ne uspqha da gi asimilirat i nikoga nqma da uspeete. pomacite sme si drugo seme. mnogo im pozdravi na bulgarite ako sa ostanali takiva.

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен25/11/12 16:18

    до 25/11/12 01:59
    Тук коментираме статията на 24х7Родопи, а не Ютуб, ако не ти изнася, обърни се към редакцията. Цитата си е цитат.

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен25/11/12 16:38

    16:18 dobre dobre prodaljavay si da komentira6 ne6to nevqrno. mnogo mi dreme

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен25/11/12 16:49

    И Волен Сидеров претендираше че неговата раса била арийска.

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен25/11/12 17:14

    В България живеят българи ,турци,македонци цигани ,арменци ,евреи ,лингури, власи ,арнауди, татари и др. НОРМАЛНО Е ДА ЖИВЕЯТ И ПОМАЦИ .

    ОтговорИзтриване
  33. Дон Кихот25/11/12 17:45

    Много интересно проучване на швейцарския институт по генетика "Игенеа". Според данните,българите имат 49% тракийски,15% славянски и елински,11% античномакедонски и 8% финикийски гени. При балканските народи миксът от гени бил най-богат при днешните сърби.

    Сръбски коктейл

    Във вените им тече коктейл от 30 процента славянска кръв, 21 на сто илирийска, 18 процента тевтонска, 14 на сто келтска, 9 на сто финикийска, 6 на сто елинска, както и 2 процента викингска.

    Хърватите дължат 34 на сто от генетичния си профил на илири, 20 процента - на славяните, 18 на сто на келтите, 12 на сто - на тевтонците, по 8 процента - на финикийците и елините. От персийците, каквато връзка се опитваше да доказва покойният хърватски президент Франьо Туджман, няма и следа.

    При днешните обитатели на Босна и Херцеговина, които швейцарските учени за удобство не са разделили на бошняци, сърби и хървати, тече 40 на сто илирийска кръв, 20 процента тевтонска, и по 15 на сто келтска и славянска. В генетичната им карта фигурират 4 процента тракийска и 6 процента хунска кръв.

    Изненади има и при унгарците, които минават за угрофински народ. Преобладаващата част от кръвта, която тече във вените им, според швейцарските учени, е славянска, но също и тевтонска, еврейска и финикийска.

    Албанците, които претендират да са наследници на илирите, имат една трета илирийски гени. Цели 20 процента от кръвта им е славянска, 18 на сто тракийска, 15 процента финикийска, 14 на сто елинска и 2 процента викингска.

    Турска мешавица

    Най-голяма е мешавицата в кръвта на турците, излиза от изследването на “Игенеа”. В нея има гени на турци, финикийци, бербери, елини, тевтонци, славяни, араби, илири и евреи.

    Най-славянският народ са руснаците, сочи изследването.

    В същото време кръвта на днешните германци, заради чиято чистота загинаха милиони през Втората световна война, е смес от 45 на сто келтски гени, 25 тевтонски, 20 на сто славянски и 10 на сто еврейски.

    Траки = прабългари?

    За нас изконното население на българските земи са траки и в този смисъл ги приемаме за прабългари, вие като народ сте 49 на сто траки. Това заяви вчера за “Труд” от Цюрих новата директорка на “Игенеа” Аманда Фелбер на въпрос: “Защо праотците ни не са споменати в изследването на нашите корени”.

    “Това са генетични статистически данни. Става дума са сравнителни стойности, а не за качествени изследвания”, каза г-жа Фелбер. За да изготвят статистиката си, генетиците са взели слюнчени проби от представителна група българи. Изследвани били по бащина линия. Фелбер обаче отказа да назове точната бройка на изследваните. Категорична бе обаче, че учените работят по изпитани методики.

    ОтговорИзтриване
  34. Анонимен25/11/12 20:22

    Тъпаци, турци, обидно име! Сами си го искате!

    ОтговорИзтриване
  35. Анонимен10/12/12 17:02

    Бай Ганьо:/ревна/,, Булгар...булгар..." и се тупна по голите гърди..

    ОтговорИзтриване
  36. bulgarin e mnogo slavna duma,znae ni veche cyala evropa,che i cyal svyat!za vsichkite vi problemi samo turcite sa vi vinovni mama vi da ..ba!stot ste mn umni si izbrahte nay golyamata mutra za premier,prost narod ste vie hey,prost!kakvoto i da vi turyat malko vi e,tryabva vi po golyam!

    ОтговорИзтриване
  37. Анонимен14/12/12 15:02


    Nie BG turtsite vyarvame samo na rodovata pamet i neshtata koito gi kazva TR profesora sigurno gi chu ot nas i sa verni.

    ОтговорИзтриване
  38. Анонимен5/1/13 11:40

    Много е бил умен,този Митхат паша,като ни депортирал в тези изоставени пустоши и като оставил на по-богатите земи/тракийското поле,дунавската равнина/нашите български братя.

    ОтговорИзтриване
  39. Анонимен20/2/13 14:31

    bay ganyo do koga 6te se samozalugva6?vij se na kakav hal si se dokaral,a prodaljava6 da si kompetenten za vsi4ko.vav bosna i albaniq sa daje po-dobre ot tebe.nito za darvo,nito za svirka stava6,vzemi si obarni vnimanie vmesto samo da si plqmpa6,jal me e za bay ganyo,golqma kifla e

    ОтговорИзтриване
  40. Анонимен25/2/13 10:03

    SEGA RAZBRAH KOI BOKLUCI SA SLOJILI LAJICATA LAINA V KACATA S MEDA!DA GI SHIBAM V GROBA.

    ОтговорИзтриване
  41. Анонимен14/11/16 19:33

    Защо спорите за глупости. Няма прабългари турци.Това е геополитическа доктрина съчинена в руските царски канцеларии. Ако те бяха турци - многобройни като пясъка-както пишат византийците днес щяхме да говориим на турски.ДА ама не.. Българите са известни поне от 4 -и век. това са сродни балкански и отвъддунавски племена наречени от римляните Българи.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.