32 училищни паралелки в дневна форма на обучение, от които 11 след завършен 6-ти и 7-ми клас и 21 след 8 клас, одобри постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие в Кърджали. На свое заседание, ръководено от заместник-областния управител Асен Тюрдиев, тя съгласува държавния план-прием в професионалните училища за учебната 2013-2014 г. След завършен осми клас са предвидени също 3 паралелки задочно обучение и една вечерно. Професионалното обучение в областта се осъществява в 13 професионални гимназии, 1 основно (ОУ „П.К.Яворов") и едно помощно училище-интернат (ОУ „Петър Берон"). Според анализите на РИО през 2013 г. броят на учениците, завършващи 7 клас, бележи ръст спрямо миналите години и дава възможност за увеличаване броя на паралелките. На това основание инспекторатът предлага да се запази приема след завършено основно образование, а този след завършен 7 клас да се увеличи от 5 на 10 паралелки.

Приемът е съобразен с потребностите на бизнеса и темпа на развитие на структуроопределящите отрасли, заяви началникът на РИО Гроздан Колев.

 

Новото: Учат за автомеханици и шпакловчици

 

За първи път се предлага нова професия след 7 клас в ПГ по електроника и електротехника „Капитан Петко войвода" – техник по транспортна техника, специалност „Автомобилна мехатроника", с интензивно обучение на немски език и планирана практика в Австрия. Обучението ще се извършва в партньорство с Техническия университет в Габрово. Предложени са 3 паралелки, задочна форма след 8 клас – една в ПГ по икономика и две в ПГ по туризъм. Нова е и паралелката, вечерно обучение, в ПГ по строителство, за шпакловчици и майстори на облицовки.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

26 comments so far,Add yours

  1. Анонимен31/1/13 17:00

    От предложените паралелки сле 7 клас най много ми хареса паралелката която предлагат в ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ЕЛЕКТРОНИКА.Тия коъто завършат тая специалност АВТОМИЛНА ЕЛЕКТРОНИКА ще могат да правят сиагностика на автомобила тия специалисти чрез компутърни програми за нула време ще определят къде е повредата на автомобила било той лека кола било то автобус или микробус,ако имате проблеми с електричеството или електрониката на колата ви тия специалисти за нула време ще ви оправят колата.Бъдещите спрциалисти по тая специалност изцяло ще водят учебните практики в автомобилните заводи в АВСТРИЯ.И най важното тия специалисти щр печелат много пари с тая професия.Аз съм родител на ученик от Черноочене и тая година ще кандидатствуваме за тая специалност ,дано да има места и за моя ученик.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен31/1/13 17:20

    кажете къде мога да получа повече информация за кандидатстването за тая специалност Автомобилна мегатроника след 7 клас.В техникума по електроника ли трябва да ходя.На коя улица се намира училището?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен31/1/13 17:28

    Аз живея в квартал Възружденци,големия ми син учи компютърна техника в Професионалната гимназия по електроника,малкия мй син тая година ще завършва 7 клас.Аз се канех да пратя малкия син в друг град точно за тая специалност но сега щом в електрониката откриват такава специалност за мене това е като шестица от тотото.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен31/1/13 17:56

    Аз съм бизнесмен, имам фирма в квартал ГЛЕДКА.Фирмата ми се занимава с ремонт на автомобили,мояе специалист по диагностика на автомобилите е завършил техникума по електроника/компютърна специалност/,много съм доволен от момчето наистина е учил съдържанието на учебниците а не само корицата,много се радвам че в града ще се открие цпециалност автомобилна мегатроника.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен31/1/13 18:32

    Ей, учителите от електрониката се надпреварват да пишат! Големи маймуни са! Кой ли ще се хване на въдицата?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен31/1/13 19:49

    Тая професионална гимназия от много години всяко лято обявява такава специалност, а през есента се оказва, че няма разкрита. Кой ще хване вяра, че най-после нещо различно се случва? И то в Кърджали...

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен31/1/13 19:56

    Какво бъдеще за Кърджали с тези неграмотници поне 85%. Направо ми е мъка за града.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен31/1/13 20:49

    Казвам се Иван Сотиров поздравявам педагогическия съвет на Професионалната гимназия по електроника за избора им на специалността АВТОМОБИЛНА ЕЛЕКТРОНИКА.Тоя колектив мисли много далновидно,всеки град всяка община в България в момента изпитва глад именно за такива специалисти.Няма семейство без автомобил или фирма,учреждение без автобуси,микробуси така за специалистите завършили сшециалността ВИНАГИ ще има работа и ПАРИ и ВСЕКИ ще бъде ДОВОЛЕН и клиента и специалиста.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен31/1/13 20:54

    Анонимен19:49 много се заблуждаваш специалността АТОМОБИЛНА МЕГАТРОНИКА ще се открие за ПЪРВИ ПЪТ или по простичко казано за СЕФТЕ в ГРАД КЪРДЖАЛИ и то в ПГЕЕ"КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА".

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен31/1/13 21:01

    pfuuuu,badeste li?! v grada na amazonkite - polvinata maje se besyat, samozastrelvat, drugite se kolyat, ritat, ubivat maikite si, bratyata si,detzata si, jenite si... ostanal edin pojiznen pocheten ?!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен31/1/13 21:02

    не е ли по-важно, първо тези ученици де се научат да пишат и говорят правилно български език? На какъв език се преподава в повечето училища по делата?

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен31/1/13 22:09

    Най важното в живота на един млад човек е избора на професия,трябва да се избира професия от която се печелят пари и най важното НИКОГА не оставаш без работа именно такава е професията на специалиста по диагностика и ремонт на колите или по простичко казано СПЕЦИАЛИСТА по АВТОМОБИЛНА МЕГАТРОНИКА .

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен31/1/13 23:22

    Този Кушлев от кои ли не беше! НДСВ, ГЕРБ и сие. Да видим колко ще са пълни паралелките. Да не са по 5-6 ученика в клас. Стига сте лъгали и разкарвали децата!Истината е,че учениците намалят в областта.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен31/1/13 23:23

    Зам-кмета на Момчилград сигурно се опитва да каже нещо, но няма кои да го разбере, не е лесно да си прост.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен1/2/13 11:12

    Големия ми син завърши електрониката преди 6 години. Много сме доволни и затова ще изпратя и малкия си син за новата специалност.



    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен1/2/13 12:03

    анонимен 11:12 недей повтаря като папагал изказването на анонимен17:28 пиши нещо ново и полезно по темата,чу ли ме натегачо,правиш се на Андрешко.Пиши че специалността АВТОМОБИЛНА МЕГАТРОНИКА ти харесва и че е специалност с голямо бъдеще,чу ли бе натегачо,недей си присвоява изказването на хората!!!!!!!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен1/2/13 13:11

    Какви опашати лъжи! Кой ще плаща да се карат толкова много часове по практика в АВСТРИЯ?!!!А в училището няма база за такава практика. С какви пари ще се купи? Стига с подвеждащи реклами!

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен1/2/13 23:02

    Ееее, супер са електрониката, искат да вземат и тази спечциалност от механото дето вече години обучават автомобилни техници!не виждате ли кражбата!и нямат база за нищо

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен2/2/13 13:09

    НЕ СТЕ РАЗБРАЛИ ПРАВИЛНО ! ПРАКТИКАТА ЩЕ БЪДЕ НЕ В АВСТРИЯ , А В АВСТРАЛИЯ !

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен2/2/13 21:14

    Абе, хора за каква мегатроника говорите. Става дума за мехатроника. Нека гоним модерното стига сме ходили като шпакловчици по чужбините за жълти стотинки.

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен3/2/13 09:43

    ПОНЕ ЩЕ НАУЧАТ ЩО Е ТО ПОЯЛНИК !

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен3/2/13 12:47

    ДА МУ МИСЛИ СЛАВИ ! НОВИТЕ "АВТОСПЕЦИАЛИСТИ" ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА ЩЕ МУ ВЗЕМАТ ХЛЯБА ! ЯЗЪК !

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен3/2/13 13:39

    Вярно ли е , че в Помощно училище " Петър Берон" , гр. Кърджали ще има курс за авиодиспечери ? Благодаря Ви предварително !

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен3/2/13 18:52

    Верно, че не знаят какво е поялник, защото не карат практика!Иначе специалностите им са хубави...но жалко за децата, които не могат да запоят две жички като хората!Господин директор, проверете си специалистите!

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен4/2/13 16:17

    Това е специалност с много голямо бъдеще, аз също ще запиша сина си в нея, тъкмо се чудех къде да бъде че нищо не ми харесваше. Къде да отида да се информирам повече и кога.

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен4/2/13 16:24

    Абе по тази мегатроника какви точно роботи ще правят. Ако са от онези големите червените имам две щерки да взема да ги запиша. Ама от малките сините не ща.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.