И отец Боян Саръев реагирал емоционално на въведената такса от 50 стотинки, но я платил при посещението си в гробищния парк в Кърджалии, съобщават от агенция Бгнес. Свещеникът от квартал „Гледка" бил в гробищата ден преди енорийският свещеник Петър Гарена да потроши общинското имущество на входа на гробищния парк.
 
скандалният поп се включи във войната на гробарите край Арда.
 
За инцидента алармира управителят на общинското предприятие „Обредни дейности" Моника Атанасова. Според нея отец Петър съвсем съзнателно е отказал да пусне в монетника на новата автоматична бариера входната такса, вдигнал е скандал на служителите в будката на входа.Докато те реагират, свещеникът потрошил с ръцете си монтираната само преди два дни бариера. В момента на вандалското му действие на мястото случайно се е намирал и екип на регионалната телевизия, който е заснел и документирал действията на духовника, разказа Атанасова.
В момента
 
бариерата, дълга 4 метра и изработена от алуминий, е счупена и откачена от металните планки.
 
Отец Петър Гарена, както и всички други свещеници, посещаващи гробищния парк, извършват там опела, панихиди, които им се заплащат от близките, т.е. те са там, за да извършат поискана и платена услуга. Не е редно да влизат и излизат безплатно с автомобилите си, след като всички останали посетители си плащат. Общинският съвет е гласувал съответната услуга – вход с МПС 0,50 лв., която следва да се заплаща от всички влизащи с коли в гробищата, заяви Моника Атанасова.
Автоматичната бариера е монтирана преди три дни. Малко преди това недоволни обиколиха местните редакции, за да алармират за случващото се.
Системата е снабдена с входящ терминал – автоматично пропускане на влизащите автомобили,
 
с вградени под асфалтовото покритие сензори за движението на колите, светлинно фискално устройство, свързано с НАП,
 
което при излизане изисква 50 ст., предупредителни светофари за МПС и всичко необходимо за работата на устройството, се посочва в писмо на общинското предприятие, предоставено в редакцията на 24rodopi късно в сряда.
Миналата година, по инициатива на предприятието, в общината е била задвижена процедура за избор на оферта за поставянето на бариерата пред централния портал на гробищния парк. Впоследствие е сключен договор между кметството и фирмата- изпълнител.
„Автоматичната бариера не различава обикновения гражданин от духовниците или от частната погребална фирма. Освен това, таксата за входа е гласувана от общинските съветници, както и целият ценоразпис на услугите на обредния дом, това не са мои приумици", подчерта Атанасова.
В сряда, малко след монтирането на бариерата, отец Боян Саръев също е бил принуден да плати, за да напусне парка с колата си. Той също се разгневил на факта.
„Красимир Димитров от частната траурна агенция сътвори грандиозен скандал заради въведената такса. Той излъга, че стотинките се събират само от християните, това не е вярно. Всички в града знаят, че в този гробищен парк без специална ограда има отреден парцел и за мюсюлмански погребения", каза управителят на обредния дом.
Отец Петър Гарена изрази възмущение заради въведената такса на входа, като я нарече дивотия и наглост.
 
„И гробищата са мое работно място, аз не стоя само в църквата.
 
Бариерата е направена като капан – вдига се автоматично пред колата и после щраква. Ако дойде линейка, и нейният шофьор ли ще трябва да си плати, за да излезе оттам?, гневеше се свещеникът. Той изрази съжаление, че миналата година е спрял подписка с искане за оставката на управителката Атанасова. Той обаче е решил сега да запознае кмета Хасан Азис и лично да настоява за отстраняването й от работа, съобщава Бгнес. Отец Гарена призна, че кипнал заради капана и изскочил от колата си, огънал бариерата на две и я измъкнал от планките.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

29 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/3/13 09:16

    Поне в гробищата слезте от тези коли, попове-апаши. Бахти наглостта за 50 стотинки.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/3/13 09:24

    Прав е отеца. Не може от мъката на хората да се печели, а и Моника се взе много на сериозно...

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен29/3/13 09:32

    Защо ли само поповете роптаят?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен29/3/13 09:41

    Bravo, pope!
    Veseli Velikdenski dni na vsichki katolitzi i na reformiranite christiyani!
    Nikakvi barieri na grobparka! Samo krasiva masivna ograda i krasiva masivna vrata! Pokanete si istinski architekti ot Istambul i Ankara za ogradata i vratata!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен29/3/13 09:42

    не е въпросът за 50 стотинки ,а какво се предлага от тези които ги искат - не можеш да влезеш спокойно до новите гробове,защото е кал до уши, всичко е обрасло ,гробове се оскверняват.Питаме се защо се събира тази такса и кога ще можем спокойно да посещаваме покойните си близки.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен29/3/13 09:46

    "огънал бариерата на две и я измъкнал от планките."

    Егати култориста!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен29/3/13 09:47

    Аре бе,тая Моника за каква се има!!!! Разбира се,че служителите не трябва да плащат!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен29/3/13 09:48

    Сега на попа и Моника не му е угодна.Прави скандал за 50ст. А аз не знам работното мястото на попа щом е в църквата и на гробищата,какво прави всеки ден по обяд в механата на Арпезус да играе карти с определени хора?

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен29/3/13 10:00

    Герена вместо да иска оставки, да се научи да се държи като свещеник, а не като хулиган. Така ли ще спазваме правилата като трошим? И той ще ни учи на смирение. Щом искате да влизате с коли ще си плащате. Може да вземате пари за опело, сватби и най-различни ритуали, а 50 стотинки ви се сториха много.И аз недоволствам от непристойното поведение на Герена, да вземе Николай да го уволни. Това че познава кмета не означава, че ще кадрува, та и уволнения ще иска.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен29/3/13 10:12

    Плащам си 0,50 ст. всеки път, или не ми се издава касова бележка ,или тя е със вчерашна дата.
    Не разбирам защо се събира тази такса , след като гробищния парк е потъна в кал и боклуци, а тези на бариерата са касиери .
    Интересува ме колко приходи е събрала Общината от тази такс,

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен29/3/13 10:12

    Как е възможно да има хора, които да защитават това вандалско поведение на попа?Искаме да има правосъдие и го изискваме избирателно. Какво от това като вандалското действие се извършва от поп, то трябва да се наказва без значение на длъжността, позицията и т.н. Като е толкова възмутен, да се обърне към съда и да оспори това решение, а не да се прави на пубертет, който иска да привлече вниманието. Все пак в Кърджали е най-ниска таксата, а тези постъпления ще помогнат за нещо. Колко пъти в месеца ще дадем по 50 стотинки? Слезте от колите, то не е задължително да се влиза с кола, а когато карате възрастен човек да се поклони на починалия, няма да ви съборят тези 50 стотинки.Първо попа го вижте с каква кола е, та тя не е ли от нашите пари, които даваме в църквата. Той иска, ама не дава. Не правилна неговата позиция и да не е толкова нагъл да иска оставки, той трябва да си подаде оставката.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен29/3/13 10:19

    Кмета плаща ли си за паркинга пред Общината? А общ. служители?

    ОтговорИзтриване
  13. критик29/3/13 10:43

    Не е въпроса в 50-то стотинки, проблема е в това, че днешното ни общество до такава степен е станало меркантилно, че вече и за да отидеш на гроба на свой близък трябва да платиш. И като се събира тази такса каква услуга всъщност се получава срещу нея - преминаване през бариерата на гробищтния парк с автомобил ?! Егати услугата ! Очаквам скоро да въведат и винетки за движение по алеите на гробището ! Адмирации за Отец Петър, а останалите стойте като покорни овчици !Ей, вие от Общината, трябва с тояги да ви изгоним от там !

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен29/3/13 10:45

    Да подарим на попа касов апарат във формата на кръст с безжична връзка с НАП за да го носи постоянно на врата и да отчита приходите си.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен29/3/13 10:54

    hahaha! bravo Ot4e!!!!! prav si e!ako nie hodim na grobi6tata prez sedmica ili mesec i ne ni barkat 2-3 lv,toi e tam vseki den i to po nqkolko pati!!!!toi e nai-o6teten ot tazi bariera.Da mu napravqt propusk.rabote6tite v ob6tinata pla6tat li na barierata, koqto e na tqhniq parking???ina4e oteca mnogo me zabavlqva,mnogo e parvi4en i deistviqta mu izprevarvat razuma!!!hahaah!!!!moje6e da ne q 4upi,a prosto da zvanne na nqkoi ot negovite si jurnalisti i da si napravi malko polojitelen P.R.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен29/3/13 10:57

    Супер предложение за касов апарат закачен на врата на Гарена,хахаха, този хулиган, простак и дивак, срам няма!
    Другите, културните хора са му виновни.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен29/3/13 11:00

    Недоволните се знаят кои са: лудия поп Гарена, Саръев, Величка Анагелова,мошеничката с гаража с ковчези и частната погребална фирма. На тях целия ред в гробищата им пречи. Най-добре за тях ще е всичко да е разграден двор, само да лапат и нищо, нищичко да не влагат!

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен29/3/13 11:02

    До 10:43 а ти подъл подскокоростнико като ще гониш с тояги защо не кажеш ти какво си направил за гробищата?
    Във всеки грод по подобен, но много по-скъп вход, се събират пари за поддръжка на гробищата!
    Кой си ти, че да сипваш масло в огъня?

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен29/3/13 11:11

    Не би трябвало да има такава такса-те направо се подиграват с хората. Все гледат да печелят от мъката и страданията ни. А на другите гробища дето са отсреща дали има бариера и такса?

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен29/3/13 11:16

    Попа може да взима пари за опело ,но поне опява .А какво получаваме ние срещу тези 50 ст . вход ?Да сложат 50 ст.вход и на бариерата пред общината ,общинските мошеници (пардон ,съветници).

    ОтговорИзтриване
  21. Бъдещ покойник29/3/13 11:50

    Ние гражданите също гласуваме ,пред общината да се постави бариера и всеки служител който идва на работа да си плаща,
    Какво е това общинския съвет гласувал,хърсъзи с хърсъзите му
    Отец Петър е прав,ако не беше той аз щях да я счупя
    Всички знаем че гробищния парк се посещава повечето от възрастни и инвалиди хора , как да отидат до покойника ,с летящата чиния на Доган ли
    Имайте малко срам поне от мъртвите
    ОТЧЕ С ТЕБ СМЕ

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен29/3/13 11:53

    Много спорите, а някой изчисли ли кога ще се изплати тази бариера, че да почне и да се печели от нея- ако е вярно, че цялата система струвала 12 000лв., чакам с нетърпение 24 000-ния пуснал в касичката своите 50ст.!

    ОтговорИзтриване
  23. до 10:5729/3/13 12:20

    Културен едва ли означава да си овца! Разочароващо е да се мисли, че примирението и мълчаливото отстъпване пред всяка хрумка на властимащи доказва наличие на култура.

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен29/3/13 13:05

    А попа защо продава "светена вода" от кладенеца срещу само 2лв.за 0.500л.

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен29/3/13 13:35

    abe kak moje ot pomak da pravqt otec ne razbiram

    ОтговорИзтриване
  26. критик29/3/13 13:43

    До 11:02 - Не разбрах какво предлагате срещу тази такса ?! А пък ако те набарам не само ще те гоня от общината с тояги, но ще ти счупя и главата, безбожници такива !

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен29/3/13 14:20

    До 11:02 Ами да ти кажа например, че в Хасково и на двете гробища не вземат пари, в Асеновград, Пловдив, Пазарджик, Костенец също. Така,че 11:02 не ни прави на балами.Та с тези пари не можете да платите само заплатите на хората от охраната на бариерата. Гробището е общинско, т.е. Общината може да увеличи с 10 или 20 стотинки данъците, които и плащаме, а не да измисля такива глупости,като таксата на бариерата.

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен29/3/13 14:32

    Цената на този тип бариера "LADY" е 1660 лв. без ДДС.Така,суми от порядъка на 10 000 или 12 000лв. са пълна измишльотина на Моника Атанасова.

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен29/3/13 19:34

    Bravo za snimkite i videoto na Al Jasira!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.