Близо един тон риба е отровена в язовир „Студен кладенец", но причината категорично не е в работещите в района на водоема промишлени предприятия. Проверява се версията за отравяне на стотици риби от пестициди, разкриха за 24rodopi източници, запознати с действията на екоинспекцията в Хасково.
Както вече писахме, проблемът е от около 10 дни.
Мъртви риби са засечени в твърде широк периметър – в районите на Островица, Вишеград, Глухар, Широко поле и други населени места. Отровени са шарани, уклейки, каракуди, черноперки и др.
На 9 май била уведомена РИОСВ в Хасково. Взетите проби показали, че водата е чиста. Търси се причината за смъртта на рибите.
„Категорично не е промишлено отравяне. Взети са проби почти от целия язовир. Експертите обикаляха с лодка навсякъде", поясни източникът.
Първоначално специалистите се съмнявали в отпадъците на „Теклас", но резултатите отхвърлили фирмата като замърсител.
В момента се проверява дали рибата не е отровена от пестициди.
Интересното е, че миналата година по-същото време пак имало мъртви риби, но тогава количествата били малки.
Според доклад на Асоциацията за развитие на долината на Арда, изготвен преди 6 години, проби от дънните утайки в опашката на "Студен кладенец" показват замърсявания с тежки метали, които са многократно над приетите в Европа норми. Изследвани тогава били седименти на седем места в горната част на водоема. Те показвали, че за олово показателите са двадесет пъти по високи, за кадмий 200 пъти, за цинк 100 пъти. За база са използвани холандските стандарти, тъй като страната ни няма регламентирани допустими концентрации. Според експертите има риск рибата да е повлияна от замърсените дънни утайки.

От Оловно-цинковия комбинат нееднократно отричаха да имат вина. "Водите на яз. "Студен кладенец" са добри, това доказва мониторингът, който се извършва ежедневно. Има исторически седименти и утайки, които могат да въздействат при определени условия. Държавата обаче не предвижда финансиране на преработката им", гласеше позицията на ръководството на ОЦК преди 5 години.
„Рибарите трябва много да внимават при улов от язовирите "Ивайловград" и "Студен кладенец". "Опашките" им са замърсени от канализацията на Кърджали, предприятията ОЦК и "Бентонит", рудниците край Ивайловград", това пък съобщиха от Басейнова дирекция през есента на 2011-та. Експертите са категорични, че няма как до 2025 г. показателите на тези водоеми да влязат в нормите.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

14 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/5/13 20:15

    ОЦК е виновно.РИОСВ да не се правят на ударени.

    ОтговорИзтриване
  2. Митко20/5/13 20:31

    ШУКРИ ВЕЛИ ХАЛИТ Е ВИНОВЕН !

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен20/5/13 20:34

    Защо властите мълчат? Толкова години тровят водата и въздуха на града! Сега се включи и Горубсо! Помислете колко е вредно това производство от ОЦЗ и Горубсо!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен20/5/13 21:11

    проби от дънните утайки в опашката на "Студен кладенец" показват замърсявания с тежки метали, които са многократно над приетите в Европа норми. Изследвани тогава били седименти на седем места в горната част на водоема. Те показвали, че за олово показателите са двадесет пъти по високи, за кадмий 200 пъти, за цинк 100 пъти.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен20/5/13 21:37

    И толкова ли е трудно да се разбере ? И защо от пестициди ? Откъде го измислиха това . Кой ще излее препарати за растителна защита във язовира, че да покрие такава голяма площ ?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен20/5/13 21:54

    Затова ли риболовците от Студен кладенец се хвалят,че са извадили големи и тежки риби, пък те изглеждат .....наполовината! От тежките метали билоо...

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен20/5/13 21:59

    Рибата е виновна! Някой да я кара на сила да яде олово, цинк, кадмий и още там какво ли не от продуктите на ОЦЗ и Горубсо!?

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен20/5/13 22:05

    Града мирише на отрова! От отровите на Горупсо е!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен20/5/13 23:07

    Във центьра на кърджали се добива злато със цианид......

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен20/5/13 23:16

    Идиоти! Само си чешите езиците и пръстити по клавишите! Просто някой местен дерибей е повърнал себе си! Турска му рябота!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен21/5/13 07:43

    Рибата започна да умира откъм Глухар.Някой проверява ли къде си изхвърлят отпадаците от птицефермата.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен21/5/13 09:20

    Ако беше в Германия некои хора немаше да излязат от затвора А ТУКА КУЧЕТА ГИ ЯЛИ Всичко ще се потули и толкова не-чух не-видях не-знам Голяма работа ДА ЖИВЕЕ РОДИНАТА/НАЩТА МАЩЕХА/

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен21/5/13 16:42

    ЦИАНИД НЯКОЙ ЗНАЕ ЛИ КАКВО Е И ТО В ЦЕНТЪРА НА ГРАДА БОМБО СЪС ЗАКЪСНИТЕЛ

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен22/5/13 13:39

    Към 20/5/13 23:16 Турска работа била да те е.....а в нещастника вие ако бяхте стока България нямаше да е на този хал малоумник

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.