Министърът на културата Петър Стоянович бе излъган по време на обиколката на Перперикон, че тракийският комплекс е откритие на археолога Николай Овчаров. Самият Овчаров на няколко пъти подчерта, че Перперикон е негово откритие.
Скандалният град е открит от покойния вече кърджалийски археолог Иван Балкански. Негови записки са изчезнали преди години и сега има съмнение, че на база бележките на Балкански всяко лято се откриват сензационни находки в точно определени терени.
Междувременно Стоянович призова за държавническо решение по казуса с реставрацията на Перперикон.
"Пропадането на проект като този е национално безотговорно", заяви министърът по повод риска да бъдат загубени 3,7 милиона лева европейски пари. Както вече 24rodopi писа, проблемът е, че една от фирмите обжалва процедурата за избор на изпълнител, а ако до края на юни не се сключат договорите, проектът ще пропадне. По него са предвидени укрепвания и реставрация на Перперикон, както и изграждането на дървени пътеки, парапети и осветление на паметника.
"Тук не става въпрос за хладно и чисто правно отношение. Мисля че в случая трябва да има и в някаква степен най-малкото опит за държавническо решение, тъй като Перперикон е един, а интересите са много, а накрая ще трябва да намерим начин да опазим и развиваме това, което имаме на национална база", смята Стоянович.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/6/13 23:08

    Абе драги, кого ли не лъжат в тази държава!? Кой ли не лъже!? А и да лъжат, кой се интересува от истината? Коя истина? Чия истина? На другарката Мукаддес, ортодоксалната комунистка, правеща се на туркиня и която има 58-ми номер, по думите на няколко мъже, били на онова място; на нейния братовчед Неджмито, зам.- министър на отбраната, с поведение на метро, като шефа си. И заслужава ли си да се коментира всичко това при положение, че споменатите (на само те, когато ги плюеш си мислят,че ги ръси утринна роса.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен24/6/13 20:27

    на умряло куче лесно нож се вади-като вече г-н Балкански го няма сред живите/за голямо съжаление,защото беше голям специалист и работохолик/,много лесно такъв нахалник и алчник като Овчаров да си сложи лавровия венец,ама да не забравя,че има възмездие и рано или късно ще го сполети-славата му няма да е вечна както му се иска!Живи са дъщеря му Диана,която живее сега в гр.Хасково и синът му Павел,а и ние-свидетелите,близки на г-н Балкански знаем много!!!!

    ОтговорИзтриване
  3. бай Харалампи25/6/13 07:37

    Ако се разровите в архивите ще се изненадате, че една журналиска от Кърджали е подала сигнал за стара кула, която се руши.Един министър, който е и историк, посещава Перперикон и осигурява първото консервиране на кулата, макар и доста примитивно.Следите ярко се очертават.А сега познайте през кои години е било това, дали г-н Овчаров е бил роден и на колко години тогава е бил г-н Балкански.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен19/7/13 11:52

    И колко точно от това дето го е оръшкал навремето милия ви др. Балкански, е видяло бял свят? едно е да изкопаш на юруш всичко, каквото можеш, друго е да го направиш достояние както на специалистите, така и на останалите хора. и защо няма автор този злобен памфлет?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.