На 9 и 10 август ще се проведе скрининг за риска от рак на маточната шийка и половопредавани вирусни инфекции, съобщиха от пресцентъра на Регионалната здравна инспекция.

Скринингът е в рамките на проект „Трансгранична епидемиология на полово предаваните вирусни инфекции сред жените: молекулярно диагностични подходи" („Cross border epidemiology of sexually transmitted viral infections in the female populations: molecular diagnostic approaches" - накратко Mevir).

Дейностите по проекта включват изследване на 50 жени от Кърджали за наличие на Човешкия папилома вирус (ЧПВ) - основна причина за рака на маточната шийка, както и вирусологични изследвания на 5 вида половопредавани болести.

Тук то ще бъде проведено на 9 август от 15.00 до 17.00 часа и на 10 август от 8.00 часа в корпус №2 на инспекцията, като жените са предварително подбрани на случаен принцип, като основното изискване е да бъдат в репродуктивнавъзраст - 25 - 45 години. Прегледите ще се извършват от д-р Анета Начева - заместник началник на Клиниката по обща гинекология към Военномедицинска академия.

На 9 август в Дома на здравето от 17.00 лекция на тема: „Вируси и рак: половопредавани вирусни инфекции и рак на женските гениталии" ще изнесе националният консултант по акушерство и гинекология доц.д-р Никола Василев,дм - началник на Клиниката по обща гинекология към Военномедицинска академия (ВМА) - София.

Водещ партньор по проекта е Факултетът по Молекулярна биология и генетика на Тракийски университет „Демокрит" - Александруполи, Р.Гърция. Ръководител на проекта от българска страна е доц.д-р Жени Стайкова,дм - директор на РЗИ. Дейностите ще приключат на 28 февруари 2014 г.

Към лабораторния блок по микробиология на дирекция „Надзор на заразните болести" (НЗБ) на РЗИ - Кърджали вече е оборудвана и работи нова лаборатория за молекулярна диагностика на полово предавани заболявания. Целта е да се повиши ефективността на съвременната профилактика, диагностика и лечение при това заболяване.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен8/8/13 18:34

    Кой написа информацията така нескопосано? Идеята е прекрасна, поздрави за доц.Стайкова, но е време да си смени екипа./репродуктивнавъзраст/ така ли се пише това? Или може би това е правилно, нов подход за описване на събитията от медицинска гледна точка или педагозите в РЗИ така смятат?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/8/13 01:50

    Прегледайте онова теле Васко Райчинов за луда крава.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен9/8/13 07:21

    Прегледайте онова теле Васко Р....... за луда крава.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.