„Писахме до министъра, няма ефект. От днес започваме стачни действия. Ако трябва ще правим жива верига, ще блокираме", това заявиха учители от основното училище „Св. Св. Кирил и Методий" в кърджалийското село Глухар.
От Синдиката на българските учители потвърдиха за 24rodopi.com, че на 13 август след 9 часа са предвидени протести.
Ще припомним, че колективът на училището в кърджалийското село Глухар въстана срещу връщането на поста на отстранен директор. Педагозите от ОУ „Св.св. Кирил и Методий" се обърнаха с писмо до председателя на Комисията по образование в парламента и просветния министър, в което настояват да „дадат път на българското образование" като не връщат на работа предишния директор. От писмото става ясно, че Ширин Хайрула е поела поста през 2010 година след конкурс. Няколко месеца по-късно обаче е била отстранена от началника на Инспектората по образование.
„На длъжността "директор" на училището бе назначен г-н Неждат Хаджъ, наш колега, който на конкурса се класира на точка след г-жа Ширин Хайрула. През това време, за година и половина, докато бившата директорка водеше дела за възстановяване на работа, г-н Хаджъ обедини колектива и възстанови спокойната и професионална атмосфера на работа. Усилената работа и добрия мениджмънт, които г-н Хаджъ вложи за това време възстановиха финансовите задължения на училището и превърнаха училището в място, където децата с желание учат, и ние с желание работим", се посочва в писмото. От него става ясно още за спечелените проекти по това време, извършени ремонти и реновиране на класните стаи, тяхното оборудване и т.н.
„През този период г-жа Ширин Хайрула водеше своите дела за възстановяване и това й „усилие" се възнагради - тя бе възстановена от съда на работа. Не бихме искали да коментираме работата на съда, но това решение ще върне нещата оттам, откъдето с огромни усилия излезнахме. Безрезервно подкрепяме сегашното ръководство, открито и твърдо заявяваме, че стоим зад господин Хаджъ, защото видяхме професионализъм, добър мениджмънт, колегиалност и взаимоотношения, поставени на професионална основа.Твърдо и категорично не желаем връщането на бившата директорка Хайрула!", завършва писмото до министъра, подписано от целия колектив на школото.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

22 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/8/13 09:02

    добре, че не е 15 септември. Циркът щеше да е пълен.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен13/8/13 09:12

    Щом съда е възстановил на работа г-жа Ширин Хайрула означава, че тя наистина е била права и доколкото си спомням тя беше отстранена с помоща на синдикатите, които и спретваха всеки Божи ден по няколко номера."Артистите" са същите тези, които са решили да стачкуват. Да си захвърлят дипломите ако не знаян чия е последната дума в подобни спорове, по-скоро интриги.Кържалийския районен съд доказа за пореден път,че съди безпристрастно и обективно.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен13/8/13 09:38

    Кърджалийски районен съд бил безпристатен - ти наред ли си, тук всичко е подчинено на едно ДПС

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен13/8/13 09:56

    ima mnogo mladi prepodavateli tiya darti gaski da si tragnat vece beztuy nisto ne pravyat

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен13/8/13 09:57

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  6. Майка на ученик13/8/13 10:22

    Назначават некадърници и после се чудят как да ги махнат. Мнението на колектива трябва да бъде чутото защото един директор сам по себе си не е училището. Училището са учениците и учителите. Колкото по-малко се забелязва един директор, толкова по-спокойна е обстановката за работа. Тези които назначават и уволняват трябва много добре да си направят сметката, че освен да им роднина, този директор трябва да има и качества. За довеждане на предприятие респективно училище до лоши финансови показатели е повод директора да бъде уволнен. Никой от нас не плаща данъци за да взимат заплати некадърниците.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен13/8/13 11:05

    Цялата съдебна система е подчинена на дпс в Кърджали особенно Административния съд.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен13/8/13 12:04

    A be daskali ,kakvi ste vie da kazvate koy ekriv koy e prav v tazi dirjava ima pravorazdavatelni organi. N e slucayno sa kazali,ce daskalite sa kategoriya hora s ogranicen kapasitet.

    ОтговорИзтриване
  9. Хасан13/8/13 12:44

    Кмета пак сигурно е в дълбок зимен сън.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен13/8/13 13:06

    Vselo Gluhar ima li kmet.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен13/8/13 13:45

    GOSPOJATA E PE4ELILO DELOTOTO VAV VARHOVNIQ NA REPUBLIGA BALGARIQ
    u4itelkite oliyo li pi....qt
    ILI NQMA ZAKONI V TAQ DARJAVA

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен13/8/13 13:46

    a zasho ne se chu predi vreme mnenieto na kolektiva,uchenicite, obshestvenostta, roditelite v Djebel?shom e spechelila delata se vrasha!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен13/8/13 13:48

    U4ITELI OT POLOVINKATA GLEDAITE RODITELITE DA NE BLOKIRAT 4E 6TE VIDITE U4LI6TE V S. GLUHAR NA 30.02.XX XX

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен13/8/13 13:51

    ДО УЧИТЕЛИТЕ АКО ИСКАТЕ ДА СЕ РАБОТИТЕ ОЩЕ КАТО УЧИТЕЛИ СПРЕТЕ ДА СЛУШАТЕ ПОЛИТИЦИТЕ ЗАЩОТО ПО ЗАКОНИТЕ НА РБ ТЯ ИМА ПРАВО ДА Е ДИРЕКТОР НА ТОВА УЧИЛИЩЕ И ИМА ПРАВО ДА РАБОТИ С КАКЪВТО СИ ИСКА ЕКИП ТАКА ЧЕ УЧИТЕЛИ БОЛ НА ПАЗАРА КОЛКОТО ЩЕШ
    ИЛИ И ПРИ ВАС ИМА КАЛИНКИ И СЕГА СЕ ПЛАЩАТ А

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен13/8/13 14:16

    DO redaksiqta 4ast ot kolektiva SAMO protestira, drrukite na gospodina sa samo protestira6ti !!!

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен13/8/13 14:50

    Стига един и същ човек от форума да раздава квалификации за политически назначения, за кадърност на учители и да се прави, че много милее за законите в нашата държава.И ако това е синът на Хайрула и родата и по-добре, да си мълчат, че простотията ги е обсебила

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен13/8/13 15:58

    Защо ли не проверят дипломите на стачкуващите? Дали не са от местната сорбона, особено тези по английски език? Дали няма да изскочат някои златки калинки, които са най-активни?

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен13/8/13 17:08

    UTRE DA NE SE MQRKAT U4ITELITE V S.GLUHAR NIQ ZA TAKIVA LITSEMERNI, AL4NI U4ITELI NQMAME DETSA

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен13/8/13 17:52

    tr oby4at da lapat

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен13/8/13 21:13

    Ако оспорим дипломите от местната "Сорбона", то цялата област ще остане без ръководни кадри, а някои портии и без депутати, така че за едно учителско място чак такива претенции...Пищещите на латиница са абсолютно неграмотни, невладеещи официалния език на РБългария, непознаващи образователната система нито труда на учителя - докато партиите се месят в образованието, учителите ще патят от нагли некадърници на всички нива. Ако тези ръководни кадри живееха в нормална държава с "богатата си култура и интелект", най-много можеха да бъдат метачи в магазините, а сега раздават преценки за хора, които не познават и не са в състояние да оценят поради пропастта между тях.

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен13/8/13 21:59

    Гюлнар и Кмета ще оправят всичко в селото

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен13/8/13 23:08

    "... и добрия мениджмънт, които г-н Хаджъ вложи за това време възстановиха финансовите задължения на училището..." Страхотен изказ, по-добре не може да бъде казано!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.