Ранен орел бе намерен на пътя Джебел-Кирково, но природозащитници не искат да го вземат и да го излекуват. Това алармират жители на село Бенковски, където се намира пострадалата птица.
Местните хора не могли да се свържат и с регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ), която е базирана в Хасково.
На 9 август жителят на Бенковски Бисер Димитров намерил орела в безпомощно състояние на пътя и го прибрал в дома си. С други приятели се опитали да помогнат на птицата.
„Не знаем какво да правим. От Хасково ни викат „Донесете орела". Как? Помолихме шофьора на автобус да го занесе в кашон, той вика „Забранено е да взимам пратки без придружител, глобите са солени". Грижим се за птицата, но не сме ветеринарни или екоинспектори. Надяваме се някой от ръководството на РИОСВ да прочете и да ни потърси. Сега помагаме, после да не ни обвинят", твърдят бенковчани.
Николай Йорданов
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен10/8/13 13:49

    Моля, оставете телефон за връзка с хората, при които се намира птицата! Ако може и от редакцията да помогнете с координати.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен10/8/13 14:10

    В Спасителен център за диви животни "Зелени Балкани" в Ст. Загора няма да откажат помощ.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен10/8/13 14:23

    Tova e istinata v Balgaria. Provedohme 3 razgovora s prirodozashtitnicite ....iskat go v kolet....

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен10/8/13 14:43

    Мишелов е , не е орел... И изобщо не е рядък , пълно е с тях, ловците всяка година трепят стотина от тези... Изобщо няма някаква голяма драма...

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен10/8/13 14:50

    Българско дружество за защита на птиците
    http://bspb.org/

    Спасителен център за диви животни - Зелени Балкани
    http://greenbalkans-wrbc.org/

    Природозащитен център Източни родопи - гр. Маджарово
    http://vulturecenter.com/


    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен10/8/13 14:57

    Няма значение, дали е мишелов или орел.
    Важното е сега да се оттренира системата за помощ на диви животни.
    Че, другият път, когато бъде орел, да знаем какво да правим.

    Редакцията:
    В такива случаи, дайте телефон за връзка, и можете да сте по-активни.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен10/8/13 15:07

    НАЛИ СМЕНИХА ШЕФА НА РИОСВ В ХАСКОВО АКО Е ГОЛЯМ ЕКСПЕРТ ДА ДОЙДЕ В С.БЕНКОВСКИ ,ИНАЧЕ САМО ЗАПЛАТА ЩЕ СИ ПОЛУЧАВА И ЩЕ СТОИ КАТО МИШКА ТАМ !

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен10/8/13 15:20

    Каквото съм чул и прочел за центъра в Стаза Загора и опитите с диви животни и птици в университета, по-добре да си го евтаназират на място в Хасково, ще му спестят маса мъки!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен10/8/13 15:21

    0887079785 tova e telefon za vraska kadeto se namira orela...i ne vijdam dali e ot znachenie dali e mishelov,orel ili slon govorim za tova che nito edna institucia v Balgaria ne raboti kakto trqbva...a otnostno kade sa centrovete ne sme dlajni da znaem kade sa nie sme se svarzali s prirodozashtitnicite v haskovo iskat go v kashon da im go pratim...nqma da stane posle da obvinqt kletite horica che sa spasili jivota na edno jivotinche bilo to kakvoto i da e ...taka che neka riosv koito sa darjavna inst. Da si napravqt i edin dejuren ofis a ne da kazvat dnes e pochiven den...taka che hora ne zashtitavaite instituciite te ne rabotqt vav vasha polza a za tqhna smetka..blagodarim

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен12/8/13 11:21

    Спасителният център за диви животни е своеобразна болница - стационар в Стара Загора, която се поддържа от неправителствена организация. За съжаление, ние не сме с възможностите на държавна структура и можем да поемем отговорност едва когато птиците стигнат до нас, благодарение на усилията на отговорните граждани, които са ги намерили. Сигналите за пострадали птици пристигат от цялата страна, а ние нямаме линейки и персонал, които могат да отразят всеки сигнал, точно както болниците не транспортират сами пациентите си.
    Тук компетентната институция за организирането на транспорта наистина е РИОСВ Хасково.
    За съжаление, това е поредният пример, че за да опазим природата на България са нужни усилията на всички ни и всеки трябва да участва според възможностите си! Кметова

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.