www.24rodopi.com

Пресметнато: От Кърджали до Комотини ще се стига за 1 час и 10 минути, глобите за пътните нарушители са от 40 до 700 евро

неделя, септември 814коментара

След 10.30 часа на 9 септември 2013-та година от Кърджали до Комотини ще се стига за един час и 10 минути. Разстоянието е 78 километра.
За 10,30 ч. на 9 септември, понеделник, е насрочена церемонията по откриването на новия граничен пункт „Маказа".
Ако гръцките строители не блокират пътя заради неполучени заплати от месец май от фирмата, изградила пътя Комотини – Нимфея – Маказа, стотици родопчани ще могат да се пуснат из чаршиите на Гюмюрджина (старото име на Комотини", а младежите от Кирково със сигурност ще се пробват да стигнат до плажовете на Бяло море за по-малко от час.
Писателят Никола Инджов написа във Фейсбук: "Утре отварят за автомобили прохода Маказа. В есента на 1944 година по този проход от Гюмюрджина /Комотини/ към стара България преминаха хиляди беломорски българи, трижди прокуждани от родните си места само за половин век – разорението след Балканската война /1913/, обезбългаряването на Тракия по клаузите на Ньойския договор /1924/ и в резултат на Техеранската конференция /1943/. Аз бях един от бежанците, тогава осемгодишен…"
Отварянето на българо-гръцката граница при прохода Маказа е не само сантимент, но и повод за тревожни въпроси от страна на гръцкия бизнес, за което вече 24rodopi.com писа.
Бизнесът в Северна Гърция очаква по-слаби приходи в собствената си търговия заради ниските цени на стоките у нас и се надява новата връзка през границата да не се превърне в проклятие, пишат колегите от „О хронос" в материал, озаглавен "Пътят, който свързва Комотини със сърцето на Балканите".
Гръцките журналисти описват точните разстояния и времето при пътуването по новата пътна връзка от Комотини. "До Кърджали са 78 км, на 1 час и 10 мин. До Хасково - 124 км, на 1 час и 50 минути шофиране. Димитровград - 140 км за 2 часа, Стара Загора - 183 км за 2 часа и 30 мин. До Пловдив през хасковските Минерални бани - 185 км, на 2 часа и 40 мин. Сливен - 250 км, 3 часа и 15 мин. Ямбол 267 км, 3 часа и 30 мин. София 322 км за 4 часа. Бургас /през Стара Загора/ 345 км, 4 часа. Русе /Дунав мост/ 405 км за 5 часа и 30 мин. Букурещ /Румъния/ 465 км, 6 часа и 30 мин. Отварянето на 5-ия ГКПП на границата между Гърция и България Комотини в крак с напредъка. Само след 6 часа водачите по магистралата Комотини - Нимфея - Маказа ще стигнат до сърцето на Балканите", твърди „О хронос".
Председателят на Търговско-промишлената камара в област Родопи Никос Ангелиде прогнозира промени в търговските и потребителските стереотипи. "Новата вертикална ос отваря огромен пазар с продукти и услуги, но и потоци от хора. Перспективата е да се променят търговските и потребителските навици. Целта трябва да бъде новият път от благословия да не се превърне в проклятие", казва представителят на бизнеса. Според него съществува основателен страх от навлизането на български търговци, тъй като "въпросът за незаконната търговия и контрабандата на България е ужасна рана". Поради този страх преди година Гърция е мобилизирала властите си и е прибегнала към радикални мерки след установени нарушители, пристигнали в Ксанти през ГКПП край Златоград.
„Светът вече гледа повече цената, отколкото качеството на продукта. Покупателната способност на гърците е съвсем различна и пътят се отваря в момент, когато светът се опитва да намери най-евтините стоки с най-ниско качество, поради това е опасно канализирането към Севера. Но ние не можем да спрем създаването на новите пътни връзки, отварянето на икономиките, свързването на обществата", коментира Ангелидес.
Бизнесът в южната ни съседка прогнозира интензивен трафик на хора и товари, но настоява да бъдат защитени правилата на здравословната търговия.
Както вече 24rodopi.com писа, проучванията там предвиждат, че в рамките на една година през новия ГКПП Маказа-Нимфея ще преминат до 1,5 млн. души.
Производственият директор във водеща фирма от хартиената промишленост Парис Гравуниотис акцентира на възможността за по-бърз транспорт на стоковите товари, както и на шанса за учредяване на общи българо-гръцки структури. "Със сигурност идват близки пазари и хора, това е положително, но е спорен отзвукът след отварянето на пътя. Но европейските политики повеляват изграждането на пътните оси, мрежите винаги допринасят за развитие. Без магистрали не може да има растеж, без тях имаме влошаване на физическото състояние на стоките и увеличаване на разходите за транспорт", твърди Гравуниотис.
Председателят на Асоциацията на търговците в Комотини Антъни Франциз смята, че още е рано да се прогнозира наплив на купувачи в гръцките магазини отвън. "Не може да се гадае положителен или отрицателен ще бъде ефектът от отварянето на пътя, собствениците на магазини в Комотини са в очакване. Не е ясно дали преминаващите през ГКПП ще спират в нашия град или само ще минават транзитно, както това става в Ксанти след граничния пункт край Златоград. Разбира се, затворени граници не може да съществуват, надяваме се да се вдигне потреблението", коментира лидерът на търговците.
Според него отварянето на новия път наистина ще осигури неограничен и лесен достъп за потребителите и компаниите до продукти, предмет на различни такси и ДДС. "Но това създава конкурентен недостатък за гръцки фирми и гръцки продукти, и значителна загуба на приходи от гръцката общественост. Въпреки, че пътят ще пропуска само малки превозни средства, това поставя в по-неблагоприятно положение останалите индустрии и занаяти. Така Комотини ще бъде транзитна територия, която от години засяга нашите региони", посочва Франциз.
Представители на едрия бизнес в Кавала смятат, че пристанището в Солун тепърва ще понася тежки загуби, тъй като товарите ще се насочат към това в Александруполис. Дългогодишният натиск на гръцките индустриалци върху правителствата е причината за забавянето на проекта и вечно отлаганото отваряне на тази нова пътна връзка, коментираха бизнесмени от Търговско-промишлената палата в Кавала, настояли за анонимност.
Въпреки предварителните страхове и съмнения, лентата на ГКПП Маказа-Нимфея ще бъде прерязана на 9-ти, заяви областният управител на Кърджали Бисер Николов. Той препоръча на шофьорите да спазват всички правила за движение по пътищата, пътни знаци, ограничения на скоростта и задължително да ползват колани. До изграждането на новата пътна отсечка (втори етап от строителството на пътя) от разклона при спирка Джебел до Подкова тази есен туристите на наша територия могат да преминават по пътя Кърджали-Джебел-Кирково-прохода Маказа.
Николов предупреди, че за превишаване на допустимата скорост с до 20 км/ч. налаганата глоба в Гърция е 40 евро, при превишение с над 20км/ч. е 100 евро, с над 30км/ч. - 350 евро.
При неправилно изпреварване, преминаване на червен светофар, неспазване на знака "Стоп" или обратен завой на непозволено място – 700 евро, 2 000 евро е глобата за антирадарно устройство. Забранено е не само ползването, но и наличието на антирадарно устройство в автомобила.
80 евро е налаганата санкция за спиране на непозволено място, 150 евро – при спиране на местата за инвалиди, 100 евро при използване на мобилен телефон по време на шофиране. 150 евро е глобата, ако не ползвате колан в автомобила. За управление на МПС, на което е монтиран теглич, но не се използва по предназначение, глобата е в размер на 120 евро. Наложената глоба се намалява до 50 на сто при плащане в 10-дневен срок, подчерта Бисер Николов.
Той и префектът на Източна Македония и Тракия Аристидис Янакидис ще прережат лентата, а пропускателният режим ще бъде въведен веднага след церемонията.
През ГКПП Маказа-Нимфея ще могат да преминават превозни средства за превоз на пътници, включващи не повече от 8 места (без това на шофьора), както и товарни МПС с тегло до 3,5 тона.
Изпрати :

+ коментара + 14 коментара

Анонимен
8/9/13 18:37

единствения начин тъпанарите със западните ламарини секънд хенд да се научат да карат тука като хора е да се въведат тия тарифи написани с черни дебели букви да са валидни и за тука !!!!!! но и да се спазват от лежащите по патрулките катаджии рушщветчии

Анонимен
8/9/13 21:38

Много тъпи закони,особено за теглича защо глобяват.

Анонимен
8/9/13 21:45

За тегличи пък специално глоба трябва да има абсолютно навсякъде. В нормалните държави тегличите се монтират и демонтират, когато не се използват по предназначение. Опасни са и глобата за тях е напълно закономерна.

Анонимен
8/9/13 21:57

Нашата отсечка не е готова.Но нали Боко -резача на ленти ги ряза и орева орталъка,че ние сме готови ,а гърците ге.Сега каква стана-пак ни лъсна голия з.....к.Хубавъ работа-ама българска.

Анонимен
8/9/13 21:57

globa za tegli4 nyama v nito edna dirjava na sveta osven GR

Анонимен
8/9/13 22:28

изглежда гърция ще има добра печалба от цялата тази работа

Анонимен
8/9/13 22:43

nakraia shte speceli samo edin,kakto se kazva,KATO NAPALNIM KAZARMITE I ZAKRITITE UCILISHTA SAS SIRIISKI biznesmeni ta da pazaruvat ot evropeiski gracki stoki,po lesno...

Анонимен
9/9/13 01:11

Какво му е опасното на теглича, за което да те глобяват, че не го използваш?! Това аз не мога да си го обясня! Ако опасенията са за това, че движещият се зад автомобил с теглич, може да се хакне в
автомобила пред него, а теглича по някакъв начин да застраши живота и здравето на пътниците във втория автомобил, то за това не е виновен теглича, а отговорността изцяло се носи от водача за това , че не е спазил необходимата дистанция! Що за глупав закон?! Питам аз, но извинете ме, за миг забравих, че манталитетът и начинът на мислене е - балкански!

Анонимен
9/9/13 08:32

Вместо да се опасяват, че няма да се пазарува в Комотини, гърците по-добре да започнат да отварят магазините и кафенетата по-рано и да не пускат кепенците по обяд.Както и да работят през почивните дни, а не да лежат.

Анонимен
9/9/13 09:10

това са едни византиици на които също трябва да им покажем дебелия.търтеи и мързеливци.просяци

Анонимен
9/9/13 09:53

priatno patuvane na bg i gr narod i mnogo zabavlenia!

Анонимен
9/9/13 13:07

Sashtite globi da se nalagat i na gratskite avtomobilisti i koli s GR registratsiya v BG!!!

Анонимен
9/9/13 18:04

İURU6 NA MASLİNİTE

Анонимен
10/9/13 00:25

до 1:11...ще се опитам да ти обясня защо е забранен теглича ако не се ползва. Тъй като местата за паркиране и там са малко, те паркират като опират колите си броня в броня. Бронята е пласмасова и няма проблем да се счупи. Но ако си с теглич..нещата се променят, ако бронята се закачи за теглича...то тя ще се разпори от теглича. Сега стана ли ти ясно защо е така?

Публикуване на коментар

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи