„Гюмюрджина (старото название на Комотини – б. р.) е бил само на 22 километра от нашето село, а Момчилград чак на 40. Затова нашите дядовци са биели път до Гюмюрджина за хляб и сол", разказват възрастните жители на село Лозенградци пред 24rodopi.com.
Лозенградци е на около километър и половина от граничната бразда. 236 човека се водят адресно в това кирковско село, но реално живеят много по-малко хора.
По-младите посочват, че никога повече няма да бият път до българското Черноморие. По-възрастните пък се надяват да срещнат в Комотини стари приятели, които границата е разделила. До 1945-та година те пазарували в Гюмюрджина, купували и разсад за тютюн. Сутрин тръгвали рано с катърите по стария път, а вечер се прибирали по тъмно. Мнозина лозенградчани работели в Гръцко.
Пунктът бил затворен след края на Втората световна война.
Местните нямат добри спомени от времената след 1945-та. Спомнят си изстрелите по границата, казват, че имало убити бегълци.
На снимката: Пътят за Маказа край Лозенградци след поройни дъждове
 
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/9/13 13:07

    КИРКОВО:На 10 км от Гюмюрджина е роден баща ми,с.Чадърли.Покойник е.Имаме оставени земи там.Изселени са през 1923 г.,живяли са в Обзор 2г.Родата им идва в Хасково през 1923г.,през 1925 г.и те са дошли.Роднините ни са лекари,адвокати...Присвоихте си Кърджали,а от вас всичко се очаква.Нищо чудно да се присламчите и към нашите родни земи...!?!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен26/9/14 15:57

    Моят баща е роден в с.Чадърли.Дошъл е в България на 10 години.Първоначално са живеели в с.Влас,а след това за кратко време в с.Звиница,Кърджалийско/около 2 години/ През 1929-1930г.са семейството на баща ми се е преселил в Хасково,кв."Ак бунар",сега до училището "Христо Ботев".Къщата ни и сега съществува на улица"Бреза". Фамилията ни е Арнаудови.Знаем от родовата ни памет,че прадядо ни Щерю зидар е останал да живее в с. Чадърли и там се е оженил.Дошъл е от сегашна Албания .

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.