Денят Ашуре бе отбелязан в Кърджали с раздаването на 5 000 порции от свещената храна. Инициативата е на Община Кърджали и побратимената Община Османгази, Бурса, Република Турция.
Кметът на Кърджали инж.Хасан Азис и зам.-кметът на побратимената турска община Халил Дьонер се включиха в раздаването на ашуре. Порции бяха раздадени още в общините Джебел, Момчилград и Черноочене.
В отбелязването на Деня Ашуре се включиха депутатите Мустафа Ахмед и Ердинч Хайрулла, районният мюфтия Бейхан Мехмед, енорийският свещеник отец Петър и др.
Денят Ашуре се чества в десетия ден на месец мухарем. Ашуре означава десет. На този ден пророка Ной/Нух/ е спасил човешкия род със своя кораб. С остатъците от храната останала на плавателния съд по време на потопа било направено ястието ашуре.
На този ден са се случили много чудеса. Християни и мюсюлмани споменават за грешния плод, от който е похапнал Адам и неговото покаяние, спасява се Моисей, ражда се Христос, загиват 70 потомци на имам Хюсеин в Кербала.
Вижте видеото - вдясно
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/11/13 13:09

    АЗ ПЪК РАЗДАДОХ 5 000 ПОРЦИИ ПРАЗ !

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/11/13 13:23

    Хубава традиция.

    ОтговорИзтриване
  3. Али от Кешан23/11/13 13:26

    инж Илиев беше ли там

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен23/11/13 13:41

    А МОЖЕ ЛИ И МАЛКО ШОПСКА САЛАТА С МАСТИКА ? МАСТИКА , МАСТИКА !

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен23/11/13 13:54

    на станиш ага запазихте ли една кутийка

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен23/11/13 14:09

    ЧЕ ТО И ОТКАЧЕНИЯТ ПОП Е ТАМ !

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен23/11/13 18:06

    Анаа това народ много гледан сега заради ашурето пак за ДПСто ще гъласуват отчето гене на всяка манджа сол имама да го видим на великден или на коледа ама нах ще видим само шоу правят

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен23/11/13 18:41

    Уважаеми драскачи, може и да не ги харесвате тези на снимките, но поне имайте малко уважение към религиите на хората.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.