„В навечерието на Новата 2014 година както обикновено съм в Златоград. Градът с нетърпение очаква празника, но аз решавам да свърша още една работа. По интернет се е появила информация, че любителят Костадин Димов се е натъкнал на поредното чудо в долината край Бенковски. Става дума за пещера от типа "утроба", където траките почитали Великата богиня майка. Не чакам покана, а се запътвам натам.
Този тракийски културен феномен бе теоретично предвиден още от Александър Фол. Първата пещера утроба бе регистрирана през 2002 г. от моя екип в района на кърджалийското с. Ненково, а после се появиха още две", това е написал в един софийските вестници с по-малък тираж днес археологът Николай Овчаров. Материалът му е озаглавен „Открития се правят и на Нова година". Подписал се е „Проф. д. и. н.", което поражда присмех в Археологическия институт в БАН, но това е друга тема.
В цитирания абзац има няколко откровени лъжи.
За пещерата, за която днес говори Овчаров, се писа обстойно преди повече 2 години (снимките са от по-ранен период).
Пещерата е открита случайно по снимки направени във вътрешността й със светкавица. Публикувана е за пръв път през 2006-та година. Уникална е със своята изгревна ориентация, което предполага и разликата в ритуалите извършвани в нея.
Ден след разкритията на 24rodopi, че „сензацията" на археолога за пещерата-утроба в село Бенковски просто си е една „претоплена манджа" на чуждо откритие (Вероятно измамата е с цел усвояване на огромни средства по проект, но това също е друга тема), . от Археологическия музей към БАН ни предоставиха нови доказателства, от които е видно, че пещерата е регистрирана в далечната 1993 година.
Археолозите от Българската академия на науките са категорични, че светилището при Бенковски е споменато за първи път в публикация на археолога Георги Кулов през 80-те години на миналия век за историята на тогавашната селищна система Бенковски. През 1993 г. обектът е регистриран от археолозите Георги Кулов и Георги Нехризов по програма „Археологическа карта на България". Програмата се ръководи от археолога с полски произход Мечислав Домарадски. Основната база данни се съхранява в Министерството на културата. Копия се пазят и в музеите. Всеки археологически паметник в региона е надлежно документиран, направена му е схема и точна локализация на карта с мащаб 1:5000.
Освен известните старини, най-голям брой, от които са регистрирани от покойния Иван Балкански, двамата археолози добавят много нови обекти. Според статута на програмата те имат авторски права върху откритията си.
През последните двадесет години Овчаров има безпроблемен достъп до тази документация и често я ползва. Много от картоните на обектите вече са изчезнали. През 2002 година Георги Кулов публикува статия за мегалитните паметници в Източните Родопи, където посочва и светилището при Бенковски. Статията е в сборника Rhodopika. В същия том статия има и Овчаров, но на друга тема. Да не познава публикацията на колегата си, звучи абсурдно.
Относно пещерата Утроба край Ненково, ще припомним, че тя е открита от кърджалийския спелеолог Минчо Гумаров, за което има и филм в БНТ. Едва 8 години след откритието си Гумаров води Овчаров в пещерата и „яхва" сензацията за себе си.

24rodopi
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен4/1/14 10:51

    Какво е разликата между крадливия чиновник и крадливия археолог? И двамата сутрин стават и вместо Добро утро викат Да живее България, която дава път на корумпираните.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен4/1/14 13:12

    Ima karta na koqto tezi obekt sa oboznacheni tova e edna ogroma laja !!!!!!!!! tozi obekt ne e ot dnes !!!!!!!! a ot 20 godini moje bi vseki ot selo benkovski go znae !!!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен4/1/14 13:42

    И какво като нападате и обвинявате проф.Овчаров? Кучетата си лаят, керванът си върви!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен4/1/14 22:36

    Важното е кой какво прави за популяризирането на обектите.Иначе -те са открити отпреди няколко хиляди години.

    ОтговорИзтриване
  5. Апропо, пещерите утроби само в България са повече от 25, без да броим съпътсващите по-малки. За заинтересованите подробности има в сайта ни във Фейсбук "Пещерите-утроби". Препоръчвам ви да разгледате описанията на най-специалните в началото на сайта.

    ОтговорИзтриване
  6. ТОЧНО ТАКА СЕ ПРАВИ, КОЛЕГА АЛЕКСЕЙ ЖАЛОВ, ПИШЕШ СРЕЩУ ВСЕКИ КОЙТО ЗАГРАБИ ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА СОБСТВЕНОСТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПЕЩЕРНЯЦИ ОСТАВИЛИ СЛЕДА В ПЕЩЕРНОТО ДЕЛО В ИМЕТО НА БЪЛГАРСКАТА НАУКА !

    ДА СЕ ПРЕМЪЛЧАВАТ ПРЕДНИТЕ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ, ТА ДОРИ И ОТ ПРОФЕСОРИ, КОЙТО ЗНАЯТ МНОГО ДОБРЕ ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ !

    ТОВА Е ОБЩЕСТВЕН УРОК ПО НРАВСТВЕНОСТ НА КОЙТО ПРОФЕСОРЪТ ОВЧАРОВ ТРЯБВА ДА НАРАВИ ЕДИН РЕВЕРАНС И ДА СЕ ИЗВИНИ СЛЕД КОЕТО В БЪДЕЩЕ ВРЕМЕ ДА СЕ ДОПИТВА С УВАЖЕНИЕ КЪМ ДОКУМЕНТАЦИЯТА, ЗАЩОТО СЛЕДВАЩИЯТ ПЪТ ТРЯБВА ДА СЕ УНИЖИ ....

    СТЕФАН Д-Р ЧОЛАКОВ - МАЙСТОР НА СПОРТА ПО ОРИЕНТИРАНЕ

    6 ЯНУАРИ 2014
    КРАЛСТВО ШВЕЦИЯ

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен7/1/14 11:49

    Династията Овчарова не познава думичката "извинение"! Н.Овч. е толкова загледан в себе си, че се изживява като последна инстанция в науката. Само дето научният му памперс вече не издържа на пълнежа...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.