12 дървета в центъра на Кърджали ще бъдат отстранени в близките дни. Те се намират в отсечката от кръстовището на бул. „България" с ул. „Отец Паисий" до кръстовището на булеварда с ул. „Булаир".
В рамките на проект "Изграждане на парк „Арпезос-Север" - III етап и рехабилитация и реконструкция на тротоарите в град Кърджали", по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ No BG161PO001/1.4-09/2012/020 от 20.05.2013 г. ще бъде извършена санитарна сеч на 12 дървета по бул. „България" в областния град, съобщиха от Общинска администрация.
„Гражданите не трябва да се притесняват, че ще бъдат унищожени дърветата по централния ни булевард. На тяхно място ще бъдат засадени нови", поясни ландшафтен инж. Анжела Василева, главен експерт в отдел „Опазване на околната среда" и член на екипа по проекта.
Дърветата вече са маркирани с червена боя. На тяхно място ще бъдат засадени нови в края на вегетационния период през октомври. Общият брой на новите дървета от вида кълбовиден шестил е 22. Те ще бъдат засадени на местата на подлежащите на санитарна сеч, а останалите на липсващите места по тротоарите на булеварда.
Кълбовидният шестил е отличителното дърво за централната градска част на Кърджали.Той е бавно растящ вид, устойчив на градско развитие и достига до 6 метра на височина, а диаметърът на короната му може да бъде 5-6 метра.
Първите такива дървета по централният булевард са засадени през 50-те години на миналият век. Санитарната сеч обхваща дървета, които имат здрави стволове, но нарушена коронна и изсъхнали части в нея.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен26/6/14 19:58

    А кога ще се окастрят клоните на дърветата в града на повечето места не се виждат нито знаци нито коли от провисналите се клони до земята?Алооо общината града замяса на джунгла в Африка.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен26/6/14 20:33

    Анджела се е развихрила.Няма ли кой да я спре.Ще засядат пак някакви ялови дървета като в новият парк.Не барайте дърветата бе общинарииииНямате страх нито от Бог нито от хората.То се видяло че държава няма да ви накаже,но Бог си знае работата и гледа.Той забавя,но не забравя.Страхувайте се......

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен26/6/14 20:41

    Окастрете храстите по пътя.Не себвиждат нито коли,нито пешеходните пътеки.Като стане белята бягате по сименари и вдигате рамене.Пешеходната пътека срещу бл.62 излиза между храстите.Идете снимайте това чудо на общинската мисал.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен26/6/14 22:43

    Нa изсечените дърветa веднaгa ще зaсеят други и ще имaт листa.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен26/6/14 23:17

    Общината да почисти незабавно Гробищния парк, защото там вече има змии и паметниците на нашите роднини не се виждат от храсти и треви.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен27/6/14 08:33

    "дървета, които имат здрави стволове, но нарушена коронна и изсъхнали части в нея."
    нарушена корона защото няма,кой да ги оформи.Покажете стари снимки и на градинката пред Русалка да видим какви красиви цветни килими имаше,а сега нищо.
    Пред Художествената галерия е джунгла-трева,храсти и торбички с боклуци,в кашпите
    също-ама с това чиновническо безхаберие и безотговорност вместо да вървим напред
    ние обратното.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен27/6/14 08:38

    12 месеца, 12 дървета, 12 заплати! Анджела, как издържаш на тази тежка и отговорна работа и на постоянния стрес! Съчувствам ти! ;) :) ))))

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен27/6/14 21:52

    Не закачайте женицата- /Анжела/,тя милата едва смогва да си движи делата по задачите от "Ейвън" в свободното работно време,та за друго ли да мисли?Отрязаха многогодишни "Юки" пред Си Банк,за да засеят Тагетис,който разбира се няма да се полива ,за да изсъхне бързо и да се замести с теменужки,които да се заместят с Тагетис и т.н.Така се случва години наред с петното встрани от сградата на Търговската камара-сее се,съхне,сее се-има ли неразбрали?Юките можеше хубаво да се подкастрят-колкото са по-стари,толкова са по-красиви!Срамота!"Специалистите "да си върнат заплатите!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен28/6/14 22:55

    Edno predlojenie do ob6tinata - opravete trevnite plo6ti po byl .Belomorski ot bl. koka kola do y4itelskiq pone 4yjdencite da ne gledat grozni ne6ta a i dokato smenqt trotoarnite plo4ki pomislete za velosipedna aleq 4e posle da nqma pak razkopki i xar4ene na pari

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.