Кърджалийски психиатри: Някои от пушещите марихуана минават трайно в състояние на психоза
 
„При изследвания за зависимости алкохолът излиза на първо място, но се говори по-често за наркотици. Марихуаната е много голям проблем, защото се употребява масово. За нейната полезност се изказват тези, които не разбират и говорят неверни неща. Тя наистина е лека дрога, в смисъл, че като се спре, няма тежка абстиненция. Марихуаната обаче е един от факторите, които изглежда отключват шизофренна психоза", твърди директорът на Държавната психиатрична болница в Кърджали д-р Белин Илчев.
Засега изводите били чисто статистически, явлението все още не е обобщено и класифицирано, но по данни от лекарските практики някои от пушещите марихуана минават трайно в състояние на психоза.
„Не се знае какъв е точно механизмът, но се натрупват факти в тази посока. Нашата практика в болницата също подкрепя тези наблю­дения – нарастват младежите, които отключват психотични състояния на фона на употреба на канабиноиди или при комбинирана употреба с амфетамини. В част от случаите се налага да се провежда стационарно лечение по спеш­ност, поради изразено разстройство на поведението, на задължително или принудително лечение по реда на закона за здравето", посочва д-р Илчев.
Както вече 24rodopi.com писа, в анкетно проучване за употребата и злоупотребата с наркотични вещества сред 1500 ученика от Кърджали и 350 от Момчилград, данните сочеха, че сред подрастващите има намаление в употребата на канабис, но затова пък се отчита относително увеличение на употребата изобщо на всички други незаконни наркотични вещества. Хит е така нар. „весела дрога", от типа на амфетамини и метаамфетамини.
Все по-ниска е възрастовата граница при употребата на алкохол и тютюневи изделия, силно е нараснала бройката на учениците, които употребяват значително количество алкохол за малък период от време. Самите ученици посочват, че причините, които ги карат да посягат към дрогата и алкохола са любопитство и стремеж да се харесат на приятелите и приятелките си.
„Кърджали е градът, в които употребата на наркотици сред учениците е относително по-ниска в сравнение с други подобни български градове и успоредно с това е градът, в които е най-нисък процентът на ученици, които споделят, че са получили предложение да употребят наркотични вещества. Само 8 процента от анкетираните признават, че са склонни да приемат наркотици, 16 процента не са сигурни, а 76 отговарят, че не биха опитали", твърди д-р Илчев.
Георги Кулов
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

19 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/8/14 20:10

    Единствено до ден днешен само от марихуаната няма регистриран смъртен случай до като от алкохола,цигарите и друг вид наркотици има регистрирани смъртни случай,а цигарите са най големия легален наркотик няма какво да се заблуждаваме

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен16/8/14 20:12

    PILNO E GRADA S TAKIVA IZRODI MRISNI NARKOMANI..

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен16/8/14 20:26

    Защото заради нежеланието да бъде легализирана , марихуаната предлага без наложените от държавата закони , а и приличен доход. Тя бива пръска с всякакъв вид боклуци , колкото до психичните отклонения , нормално да се получат след като не изпитваш удоволствие от Тетрахидроканабинола , а от милионите химични съставки в различните пратки. Но когато мутри и полицаи се занимават с тези неща , нормално е да няма желание да бъдат легализирани. Същи проблем в Холандия е решен чрез легализацията и високите акцизи , същото така има и медицинска марихуана , аз не виждам защо да не се следят тези неща. Историята на така наречения лек наркотик , който аз не мога да определя като нещо повече от бирата , но в случай на контрол да бъде толкова опасен. Реално не основата която е Канабис , а препаратите за по-силен ефект я правят опасна. След като търсенето е голямо , количеството е малко , а дилърите се мъчат да правят пари. Лъжат клиентите , че е силно за да могат да им дават по-малко количество за повече пари. Когато няма контрол или няма интерес да има контрол , не това което оприличаваме като виновно е виновно , а самите ние чрез неистовия си метод за саморазрушение го правим да изглежда такова , но реално сме виновни ние ...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен16/8/14 20:41

    Най-обичам Рико

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен16/8/14 20:48

    ako iskate da im napishim imenata kriminalda da ne se michi to bestuy se znaqt taka ili inache

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен16/8/14 20:48

    taka si mislis ti dolen gnusen mrisnik 20.10

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен16/8/14 21:06

    В Кърджали се използват масово наркотици от младите хора(така разбирам от статията) защото няма с какво младежите да си разнообразяват ежедневието предполагам.Младите поколения се затварят по апартаменти или излизат и се крият по късните часове на деня по тъмните улички да се друсат ! Не малко пъти съм ги виждала в окаяни състояния по паркингите в автомобилите си. Ами май е разбираемо това.......... Няма кино,няма културни мероприятия за сближаване самите деца,няма никакво образование...........Помислете още колко неща им липсват за да посягат към наркотиците !

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен16/8/14 21:38

    20:10І Прав е. Не мога да взема отношение с наркотиците, защото нищо не зная. А относно цигарите и алкохола. Прав е анонимен. Рак на белия дроб, рак на черния дроб. При някои може да има изключение, но това е. От опит зная. Моят баща почина от рак на черния дроб. Лекарите са го питали дали пуши, пие, но той нито пиеше, нито пушеше. На работното место, където работеше е имало пушачи и от там се е разболял. Не зная колко е вярно, но това ни каза той преди да почине, а и самите онколози. А имам познати, които пиеха много, починаха от рак на пелия дроб...Не съм лекар, но това зная, това ви пиша. Без насмешка разбира се.20:48 ще ме напсува и мен, но явно е малък и много неща не са му ясни, а му е хубаво, когато пуши, пие явно. Но след време последствията анонимен. Ако си хлапе няма какво да ти обяснявам. Времето ще те научи на много неща. Не всичко в този живот, което хвърчи се яде. Но все пак си имаш родители, нека те да ти кажат, кое е отрова за здравето. Аз не съм ти ничия и нямам това право. Само ти казвам, а проблема си е твой. Наздраве с чаша минерална вода. Това пия аз.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен16/8/14 21:45

    Az sum ot haskovo , no i taka mnogo mi haresva da jiveq vuv drajevo znachi .. az bqh vuv Libiq !

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен16/8/14 22:05

    21..06 nyama roditeli sto i te sa vnyakoe drugo zavedeniye zaedno ili s nykoy..... ? ili pik ne im puka za detsata im

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен17/8/14 10:53

    До 20:48 нито съм долен нито съм гнусен разбрали малоумнико за сметка на теб имам две дипломи и съм много по запознат и начетен от тебе като не разбираш не коментирай и не говори по темата едно изречение не можеш да напишеш като хората...!!!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен17/8/14 11:48

    TAZI STATIYA TRYABVASE OTDAVNA DA SE REDAKTIRA ,OTDAVNA. VSICKO E VYARNO NO POLITSIYATA SPI ,POZNATI SA IM VSICKI RAZPROSTRANITELI...OBACE NIKAKVO OTNOSENIE ILI NE GI OTIRVA.AMA UTRE,VRUGI DEN IM SE SLUCI S TEHNITE DETSA .........BOG DA PAZI...VSICKI NI

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен17/8/14 12:03

    Я НЕ СЕ ИЗЛАГАЙ С ТЕЗИ ТВОИ ДИПЛОМИ.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен17/8/14 13:03

    Абе големи наркомани сте вие в Кърджали, нещастници такива !!в моя град един път не съм видяла надрусан !!

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен17/8/14 13:04

    Как е времето в kurdzhali

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен17/8/14 13:14

    Dali politsiyata ne plasira otrovata ,stom zatvarya ochi i ne vijda

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен17/8/14 13:30

    До 12:03 ти да мълчиш,вземи прочети малко и гледай филми тогава ми говори и ми кажи някъде по света имали регистриран смъртен случай от марихуана....господин компетенция и защо да се излагам с моите дипломи, а и не виждам нещо което да ме излага че съм с две дипломи някои и толкова нямат а се правят на много знаещи

    ОтговорИзтриване
  18. ДОКТОР ЩРОСМАЙЕР17/8/14 15:08

    ТО И БЕЗ ТОВА НИЩО НЕ СТАВА ОТ МЛАДИТЕ ! ДА ГЪЛТАТ ХАПОВЕ И ОПИНАТ ТРЕВА !

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен17/8/14 20:14

    В Кърджали е доста голям процента на употребяващите наркотични вещества! Под носа на полицията най-редовно вечер се пуши трева в двора на детска градина "Щастие".От много месеци не съм виждала вечер да минава патрулка по улица Крайбрежна.Явно интереса е по-голям по центъра....

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.