По привличане на чужди капитали сме на 9-то място в България


Брутният вътрешен продукт на човек от населението в област Кърджали за 2011 г. е 5129 лв., което я прави втората най-бедна област в страната след Видин. Това обявиха от Института по пазарна икономика (ИПИ). Средногодишният доход на лице от домакинство е 3 333 лева.
За трета поредна година ИПИ, в сътрудничество с Региостат, изготви актуални социално-икономически профили на 28-те области в страната. Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България". Профилите представят състоянието и развитието на областите въз основа на 59 показателя, обединени в осем категории – икономика, инфраструктура, данъци и администрация, демография, образование, здравеопазване, околна среда и социална среда.
Възстановяването на икономиката в Източните Родопи в периода 2009–2011 г. е бавно, но данните за заетостта показват положителен обрат от 2011 г. насам. В разгара на кризата заетостта в областта е една от най-ниските в страната (2010 г.), но в периода 2011–2013 г. има покачване на коефициента на заетост с над 10 процентни пункта, като заетостта вече превишава 47% при населението на 15 и повече години, сочат от ИПИ.

Преките чуждестранни инвестиции се покачват в периода 2010– 2012 г., но все още техният кумулативен размер към края на 2012 г. нарежда областта на девето място по най-малко привлечени чужди капитали.
Област Кърджали е сравнително слабо икономически развита, макар че през последните години се наблюдава известно раздвижване. Заетостта в областта бе сред най-ниските в страната в тежките години на кризата (2010 г.), но през последните три години се наблюдава ръст на заетите лица.
Основното предизвикателство пред демографията на областта е устойчивият отрицателен механичен прираст на населението. Преобладаващото селско население е характерна черта на областта и до голяма степен обуславя икономическите реалности, а именно – слаба икономическа активност и ниска заетост, които, от своя страна, са основен фактор за бедността.

Положителни процеси се наблюдават в образованието. Училищното образование показва добри резултати:
Нисък процент на напусналите и високи резултати на матурите. Делът на висшистите сред населението на възраст от 25 до 64 години също се покачва, макар че остава по-нисък в сравнение с този за страната.
Област Кърджали продължава да се характеризира с най-малко на брой предприятия в страната, претеглени спрямо населението. Най-ниски са и разходите за придобиване на дълготрайни материални активи (на човек от населението), което също говори за ниска икономическа активност. Общините в област Кърджали се справят сравнително добре с усвояването на европейски средства – почти 65 млн. лв. са изплатени на общините като бенефициенти по оперативните програми към 31 януари 2014 година. Голяма част от усвоените средства са концентрирани в областния център Кърджали (42 млн. лв.), като добре се представят и общините Момчилград (15 млн. лв.) и Ардино (4 млн. лева).

По брой на населението област Кърджали се нарежда на 17-о място в страната. Към края на 2013 г. в областта живеят малко над 150 хил. души, като 42% от тях живеят в градовете. Областите Кърджали, Силистра и Разград са единствените в страната с преобладаващо селско население. Основната причина за намаляване на населението е негативният механичен прираст на населението, особено в годините на кризата (2009–2010), докато естественият прираст, макар и също отрицателен, е по-благоприятен от този в повечето области. През последните три години (2011–2013) се наблюдава свиване на механичния прираст (поради икономическото раздвижване в областта), а отрицателният естествен прираст остава на много ниски нива, сравними с тези в столицата. В рамките на страната изселването от област Кърджали е предимно по посока София (столица), Пловдив и Хасково.

Възрастовата структура на населението в областта се влошава, но остава относително благоприятна на фона на страната.
Коефициентът на демографско заместване е около 66%, което означава, че на всеки 100 лица на възраст от 60 до 64 години, които напускат работната сила, се падат по 66 лица на възраст от 15 до 19 години, които се вливат в нея. Коефициентът на възрастова зависимост показва, че населението на възраст на 65 и повече години е 1,2 пъти повече спрямо населението на възраст до 14 години, като за страната това отношение е над 1,4 пъти.
Постъпилите болни за лечение в многопрофилните болници в област Кърджали се покачват през последните години, но все пак се запазват на сравнително ниски нива – 176 на 1000 души от населението през 2013 години. Лекарите в областта, претеглени спрямо населението, са на много ниски нива за страната, като и тук се наблюдава липсата на медицински специалисти.

По официални данни здравноосигурените лица в Кърджали през последните пет години са повече от населението на областта.
Тази статистика заслужава внимание, тъй като подобно изкривяване в данните не се наблюдава никъде другаде в страната. Допитването до гражданите потвърждава проблемите в здравеопазването. Над 40% от анкетираните през м. май 2014 г. твърдят, че им се е налагало да пътуват извън областта, за да ползват здравни услуги, като основната причина е липсата на специалисти. Нерегламентираните плащания за здраве зачестяват спрямо анкетата през 2013 г. – всеки четвърти, ползвал медицински услуги през последните 12 месеца, посочва, че е правил подобни плащания.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

19 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/11/14 15:12

    Да живее ДПС.Господа управляващи на тази област , дайте някакво обяснение!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен13/11/14 15:22

    значи има такива които са по зле от, кърджали е на дпс, видин на коя партия е аджаба?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен13/11/14 15:25

    значи има и такива които са по зле от нас. кърджали е на дпс, а видин на коя партия е аджаба?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен13/11/14 15:41

    Това значи, че във Видин и Кърджали са много прости .

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен13/11/14 15:42

    V kardjali ne ostanaha mladi hora,vsichko jivo bqga na gurbet,v kakvo sastoqnie ni dokaraha tezi politici,prodaljavayte da glasuvate za dps

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен13/11/14 15:45

    Области управлявани от коалицията БСП/ДПС са най зле в целия европейски съюз.Да живеят всички турци и комунисти гласуващи за тях.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен13/11/14 15:49

    Зависи от гледната точка. Тук е пълно с гурбетчии, които пращат ежемесечно пари на семействата си, които се харчат в района и няма чак такива бедняци, каквито например има в София. Това са осреднени цифри така че, стъкмистиките не винаги са достоверни. Вижте какво строителство кипи в Кърджали и си направете сметка дали това че сме беден район е истина.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен13/11/14 16:05

    Това са доказани резултати, пари които се декларират, а колко милионери има в Кърджали, знаят ли ? Колко процента гурбетчии има, такива които всеки месец пращат пари, които не минават през хазната на държавата, а такива които не плащат данъци и работят на свободна практика. Работещи, които са регистрирани в БТ не знаят колко много има ....

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен13/11/14 16:11

    Dobre ,ce sme nie gurbetciite,v kj nqma rabotni mesta.Ponqkoga se cudq,ako i tuk v cujbina ostana bez rabota kakvo ste pravq sled kato se virna,sigurno ste su kupq nqkolko kravi,agneta,zemedelie i ste si stoq v kistata na dqdo.V grada i dvorec da imas,bez rabota nakide

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен13/11/14 16:27

    Do 15:41 ti ot koe selo si be tapanar

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен13/11/14 16:35

    Хасан ще остане в историята, като кмет фалирал общината.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен13/11/14 16:45

    15:25І Кърджали и Видин са най-бедните. Кърджали се командосва от дпс, а Видин от бсп.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен13/11/14 16:47

    Абе, тъпаци, защо намесвате ДПС, говори се за ниво област! Кога ДПС е имало областни управители в Кърджали, тъпи безмозъчни герберъци?

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен13/11/14 16:48

    И коя партия управляваше през тези години, цитирани в статистиката, партията на Мутрата или ДПС?

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен13/11/14 17:41

    Dobre ce ima firma Teklass

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен13/11/14 18:04

    16:47: Наричаш хората "тъпи и безмозъчни герберасти", а не си направил труда да цъкнеш в Гугъл и да проучиш какви са всъщност функциите на един областен управител. Аман от разбирачи.

    Комплексни са причините, поради които Кърджали е на това дередже, но основната е именно тази - липсват качествени кадри в местната администрация. Няма хора, които да създадат условия и да направят така, че Кърджали да превърне място, което привлича инвестиции. Няма хора, които да имат капацитета да печелят проекти. Това е, докато се гласува само от етнически съображения, без оглед на това какво стои насреща, Кърджали ще продължава да затъва.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен13/11/14 19:16

    К`во ги ене, че ще затъва града. Те си имат работа. Строителни работници дал Аллах. 90% от тях работят в строителството, по пътищата, ...не ми се мисли, а и не си заслужава човек да се нерви. Животът е кратък. Турците си имат работа...,българите са завистливи. Прави им кеф, ако някой е безработен...Честит празник. Днес е световен празник на добротата. Живи и здрави бъдете!

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен14/11/14 21:27

    kam 19;16 eyvalah napilno si prav s edna duma kat nemojesh namira se koi dati go upravi ,ima i edna druga pogovorka na krivoto vse neshto mu pre4ilo nqama dasi priznae 4ee kriv ami she se upravdae sas valnata ,4e mu pre4ila

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.