Белият риган ще измести тютюна в много населени  места в общините Крумовград, Кирково, Джебел и Момчилград още през тази година. Решението за старт на алтернативната култура е на „Кърджали Табак". Дружеството вече подписва договори със стопани, които ще отглеждат лечебната билка. За тази година са заложени 250 декара посеви с растението.
Дейността по изкупуването и обработването на белия риган ще се ръководи и контролира от бившия депутат Юнал Тасим, съобщиха за 24rodopi.com от тютюневото дружество. „Навсякъде, където ще се отглежда белият риган, вече са направени проучвания на почвата и те показват, че тази билка може да вирее и да дава добри добиви", поясниха експерти.
 Още преди 12 години крумовградчанинът имаше най-голямата плантация с лечебната трева в България.
„Риганът е много интересна култура, а най-хубавото при нея е, че има сигурен пазар и сигурна цена. От декар съм вадил по 450 кг, които съм продавал по 80 стотинки за килограм. Сушата, която се наблюдава през последните години у нас се отразява на ригана доста добре, защото той е сухоустойчиво растение, на което при цъфтеж му трябват високи температури. Това се отнася и за периода на прибирането му от полето, тъй като при дъжд растението почернява", заяви един от младите фермери в региона, който ще работи по програмата на „Кърджали Табак".
Риганът е многогодишно тревисто растение, високо 50-70 см. Коренището е разклонено, често пълзящо. Стъблото е четириръбесто, изправено, леко мъхесто, листата са яйцевидни, цветчетата – дребни, многобройни, събрани в щитовидни съцветия.
Риганът не е взискателен към почвата, но на тежки глинести и кисели почви расте лошо. Той предпочита откритите и слънчеви места. Понася много добре зимните студове и в края на февруари започва вегетацията. Цъфти през юни-юли от втората година на живота си.
Почвата, на която ще се отглежда риганът, се изорава на дълбочина 25-27 см, като едновременно с оранта се внасят при необходимост до 30 кг/дка суперфосфат и до 15 кг/дка калиева сол. През пролетта, непосредствено преди разсаждането, почвата се бранува и култивира.
По време на вегетацията насажденията следва да се поддържат чисти от плевели, като за целта междуредията се окопават механизирано 2-3 пъти, а почвата между растенията 2 пъти - ръчно. Първото култивиране на междуредията и окопаването между растенията се прави през февруари преди началото на вегетацията, второто- след първия откос.
Риганът се размножава по два начина: чрез директна сеитба на семената и чрез разсади. За директна сеитба са необходими 200-400 грама семена за един декар, като семената се заравят на дълбочина 1-1,5 см. Разсадите се засаждат на открито през есента или през пролетта, като се спазват следните разстояния: 70 см между редовете и 20 см между растенията.
Риганът се бере по време на масов цъфтеж, започвайки от втората година. Растенията се режат на височина 15-20 см от повърхността на почвата, така че стъблата да са колкото може по-малки. За добиване на етерично масло, суровината се преработва по метода на водната дестилация в свеж вид. Ако риганът ще се продава във вид на суха дрога, свежите стръкове се подготвят във вид на букети и се суши в сухи и проветриви сенчести помещения или в сушилня при температура 35-40 градуса по Целзий.
През втората година се добиват 100-150 кг суха маса от един декар, а през следващите – 500-600 кг. Добивът на етерично масло е в рамките на на 1-1,3 кг/дка през първата година и 5-6,5 кг/дка през следващите.
Риганът и продуктите от него имат изключително широко приложение в парфюмерийната, козметичната и хранително-вкусовата промишленост. Като лечебна билка има антисептично, отхрачващо, антиспастично и успокояващо нервната система действие. Използва се при възпаление на дихателните пътища, като успокояващо кашлицата средство, при стомашни болки, чернодробни и жлъчни заболявания. Прилага се под формата на чай.
Риганът е чудесен медонос. От насаждения с риган се добиват приблизително 10-15 кг мед от един декар.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен11/4/15 14:20

    ai siktir kogo zablujdavate

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен11/4/15 19:18

    Тaсимчо много знaйко първо зaсей с твойто семейство пa после ще видим зaщо не говориш зa цени. Не бешели ти тоя дето подписa повече твойте избирaтели дa не могaт повече дa сеят тютюн .Вие сте предaтели вие сте мошеници .

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен11/4/15 19:51

    Aman da ne e nqkoy drug...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен11/4/15 20:04

    Tirsya bulcenska roklya vtora upotreba tel. Za vrizka

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен11/4/15 20:25

    При тази цена от 80ст.на кг. и 450 кг. от декар се получава 360лв.доход от декар.Ако 4 членно семейство работи целогодишно на минимална заплата от 360лв. дохода щебъде 17280лв общо за 1 г.За да заработиш тази сума трябва да засееш 48 декара при положение че природата ще бъде благосклонна през годинатаАко човек иска приличен доход от 720лв.на месец за тази не лека селскостопанска дейност то би трябвало да обработва96декара.Къде в Кърджалийска област 1 семейство може да обработи толкова земя и с каква техника трябва да разполага.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен11/4/15 20:49

    A kvo stana s bivolite ot Indiya

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен12/4/15 06:21

    пРЕДИ 15 ГОДИНИ ЗАРИБИА НЯКОЛКО СЕМЕЙСТВА С ПРИЕМЛИВАТА ОФЕРТА ДА ПОСЕЯТ РИГАН, КАТО ПЪРВАТА ГОДИНА ГО ИЗКУПИХА ПО 1.50 ЛВ, ВТОРАТА ПО 1.00 ЛВ. А ТРЕТАТА ПО 0.50 ЛВ НА КИЛОГРАМ И ТАКА РИГАНА СИ ОСТАНА ПО НИВИТЕ ЯВНО ПЕЧАЛБА ИМАТ КУПУВАЧИТЕ И ТО ГОЛЯМА, А НЕ ПРОИЗВОДИТЕЛЯ.НЕ СЕ ВРЪЗВАЙТЕ НА ОБЕЩАНИЯТА ИМ.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен19/4/15 23:11

    ДОЙОЛКОТО РАЗБРАХ В СКЛАДОВЕТЕ НА КЖ ТАБАК ЗАЛЕЖАВАТ РЕКОЛТИ ТЮТЮН ОТ 5-6 ГОДИНИ, АЗ ИМ ПРЕДЛАГАМ ДА ЗАЛОЖАТ И НА МАСЛИНОВИТЕ ДЪРВЕРТА КОИТО ВИРЕЯТ ОТЛИЧНО ТУК ОО НАШИТЕ ЗЕМИ, И НА ШАФРАНА ЗЛАТЕН, КАКТО И МАЛКО НА ФРЕНСКИТЕ ОВЦЕ ОТ ПОРОДАТА' ШАРЛЕ', КАТО ВСЯКА ТЕЖИ МЕЖДУ 250-300 КИЛА, ТОА ДЕТО ВЪРТИ ШИША ЗА ЧЕВЕРМЕТО ША СЕ ИЗПОТИ РА,

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.