„Днес е специален ден за Кърджали. Това е първият по рода си общоградски курбан за хора от различни вероизповедания не само в нашия град, но и в страната. През последните месеци изживяхме тежки дни. Наши съграждани загинаха по пътищата, търсейки препитание в чужбина. Мнозина бяха сполетени от болести. Градът ни пострада от наводнения и свлачища. Много хора загубиха домовете си. Много кърджалийци дойдоха при нас с молба да направим такъв курбан", с тези думи кметът на Кърджали инж. Хасан Азис се обърна към стотиците граждани и гости на града, които се стекоха в парк „Арпезос Север", за да отправят обща молитва към Всевишния за здраве, мир, берекет и благополучие.
Християни и мюсюлмани, българи, турци и роми седнаха на една маса, за да похапнат от осветения от енорийския свещеник отец Петър и районния мюфтия Бейхан Мехмедов курбан.
Три телета бяха принесени в жертва, за да омилостивят Всевишния и той да щади кърджалийци.
Общо двадесет и пет  анонимни дарители позволиха в Кърджали да се случи първият общоградски курбан на мюсюлмани и християни и първата обща молитва.
Хасан Азис отбеляза, че курбанът е многовековна традиция и за християни и за мюсюлмани. Затова кметът, свещеникът и мюфтията взели решение курбанът да бъде общ.
„Кърджали е благословено от бога място. Градът и неговите хора са пример за толерантност. Кърджалийци споделят не само хубавите дни, те са заедно и в трудни моменти. Всички искаме да живеем в мир и разбирателство", каза още кметът.
Отец Петър благослови с молитва курбана.Той се помоли за всички без разлика от етнос и вяра.
„През снежния ад градът ни не обяви бедствено положение.Това е заради вярата на кърджалийци във Всевишния. Нека Господ да благослови този град.Амин!", каза отец Петър.
„Отдавна искаме да направим общ курбан. Притеснявахме се от такива, които търсят под вола теле, сега телето е сготвено на курбан", пошегува се енорийският свещеник.
„Аллах, ти си този, който определя съдбата ни. Направи така, че да си доволен от нас", помоли се районният мюфтия Бейхан Мехмедов.
Лили и Джейлян бяха първите получили от осветената храна, приготвена от 4-ма готвачи.
Сред гостите на общоградския курбан бяха народните представители Салиха Емин, Ердинч Хайрула, Шабанали Ахмед и Мустафа Ахмед, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа и членът на НС на БСП Назми Мюмюн.
24rodopi.com
Видео - тук
Още снимки - тук
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

36 comments so far,Add yours

  1. Анонимен2/5/15 14:19

    А шефа на ос на дпс къде е ?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен2/5/15 14:20

    ДА ПАЗЯТ ДОБРЕ КАЗАНИТЕ ОТ ЦИГАНИТЕ , ЩОТО СА ОТ АЛПАКА !

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен2/5/15 14:33

    Циганите никои не ги е канил

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен2/5/15 15:00

    Ами къде са Цветка, Илийката, Милена, Руслан, посран и целият им антураж, що ги нема по снимките? А може да не са били на Курбана, щот са над тия неща? А, не, сетих се! Те са заети с мачкането на червения башибозук и не им остава време за участие в такива общоградски мероприятия.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен2/5/15 15:12

    Спокойно Реджеп охранява и хората и казаните.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен2/5/15 15:58

    ALLAH KABUL ETSIN SAOLUN KAZADAN BELADAN KOTU VE KOTULUKLERDEN KORUSUN ISALLAH

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен2/5/15 16:51

    Господ и Аллах да благословят Кърджали

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен2/5/15 17:32

    Само комунистите и от герб нямаше никой, защото са атеисти , безверници. Тях ги интересува само как и по какъв начин да мачкат и крадад народа!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен2/5/15 18:00

    ДО 15.00 пак споменаваш червения башибозук ставаш банален да не са те опънали

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен2/5/15 18:07

    18:00. КАКВО ДА СЕ ПРАВИ ! ДИАГНОЗА !

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен2/5/15 18:54

    Гербарите защо не се включиха в ощия курбан за за здраве?Те не искат ли здраве и добро за града ни?Те да не са анти господжии?

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен2/5/15 18:59

    Хора,от различни вероизповедания,да. Но турци в България -няма.Има Българи-мюсюлмани. Това е прекрасна инициатива.Браво.Да се обединят хората.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен2/5/15 19:20

    Туй не е курбан, а червена супа. Може би е по рецепта на мюсюлманите, но в никакъв случай не е по християнския обичай.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен2/5/15 19:58

    BRAVO TOVA SA XUBAVI RABOTI NO KMETE SE6TAI SE PO 4ESTO I VAV GODINATA PONE PO 4 PATI GO PRAVI VSEKI SEZON PO 1 KURBAN I DA VIDI6 KAK 6TE TI SE ODALJI STAJA O6TE SAS EDIN MANDAT

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен2/5/15 20:01

    BRAVO KMETE GERBAJIITE KADE STE BE ZA6TO NE DOIDOHTE DA XAPNETE EDNO KURBAN4E 4AK I ZA REJEB AGATA OT LISICITE 3 PORCII KURBQN MU ZAKARAHME GERB BEZ PARI E NE TREBVA DA SI PLA6TATE SPOKO ZNAIM 4E NE OBI4ATE DA PLA6TATE A SAMO OBI4ATE DA ZIMATE GOSPOD DA PAZI KARDJALI

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен2/5/15 20:21

    Как се шегува гарената,да беше направил един християнски обред

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен2/5/15 21:10

    Помаци нямаше ли бре че не сте писали

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен2/5/15 21:21

    https://www.youtube.com/watch?v=2CXbVsAXI38

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен2/5/15 21:54

    ALLAH GOSPOD DA PAZİ BILGARİYA OT ZLİNİ BEDSTVİYA..AMİN

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен2/5/15 22:29

    Какво правят народните представители ТАМ? Това не е политическо мероприятие! Омръзна ни да ги гледаме! Оставете хората с духовните лица,ще се чувстват по-добре без ВАС!

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен3/5/15 08:42

    Kak da e nqmalo pomaci Garenata toq cistokraven PAMAK kakiv e ?

    ОтговорИзтриване
  22. читател3/5/15 08:59

    до анонимен 21:10 І
    На няколко пъти прочетох за помаците...помаците са единни...строят къщи, други работят земята, нямат време за ядене, а и са наядени...един учен/образован, като дойде в града на добра работа/я в поземлената комисия, я на някое по-добро местенце...близо до някой шеф ..../ и двете сестри,мъжете,децата,братовчедите... и тях ги намества/оправя да са заедно всички...,кой с каквото може си помага...Това се отнася и за турците, циганите, ..., а българина брат и сестра и обратно ще се изядат от злоба, да не се видят един с друг....Би ти навредил/а, но не и да ти помогне...Слушат си жените...Навремето хубаво са правили... Женели са се старобългари за старобългари, тракийци за тракийци, а сега се омешиха и се получи това, за което по-горе ви писах...Също така единият/мъжът от комунистически род, а другата/жената от фашистки род и цял живот неразбирателство с родителите на момчето, че е от комунистически род...Ето това е старобългарина...Ние не сме ходили в Гърция, където са костите на брадядовците ни, а те първи/старобългарите/ отидоха в Гърция. Цял живот ни е говорено, че сме от голям род, много деца..., ....Ама нали сме тракийци им казваме, карай да върви...А с едно ми самочувствие....до небесата...Ние потомците на тракийци сме с пъти по-добри и гостоприемни от старобългарите...Може да нямаме и един лев в джоба си, но когато ни дойде някой у дома го черпим с кафе и някоя и друга бисквитка, а старобългарите....през годините, които се помня един бонбон не са ни почерпили. Дали има отговор за това...Май не !
    Не съм по темата, но прочетох в някой сайт...и реших да споделя с вас.
    Цитат: Хммм. По всичко изглежда, че РОМИТЕ СА ПАСИЛОТЕН ЕТНОСТ ОТ БЪЛГАРИТЕ и очевидно те ще оцелеят.
    Злобни левичарски булгаристански кретени...

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен3/5/15 10:17

    До 08;59 ,абе да те питам изпи ли си хапчетата преди да напишеш тая простотия хахаха,малоумник.

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен3/5/15 10:23

    ГОРИЦЕ СИТНА ЗЕЛЕНА - изпълнява Васил Михайлов . ПОКЛОН !

    https://www.youtube.com/watch?v=cCHlSqBMxM4

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен3/5/15 11:23

    3/5/15 10:17 Точно така е както е написано. Малоумника май си ти щом не го разбира !

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен3/5/15 12:25

    Кмета на с.Конево също яде от супата

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен3/5/15 13:19

    До анонимен 10:17 І
    Така стана с България... на интелигентните граждани им викат, че са луди, а на луди...нека те да си кажат...като се събереш с луди и ти ставаш, като тях...тракийците сме изстрадал народ...това трябва да го знае всеки старобългарин, а не понякога като се разговоря с някоя от бг села... Ние тракийците не ги обичаме. Прави са си хората. Те мислят само за пари. Не са се местили от местото, където са се родили...А нашите баби са тръгнали с една торба/бухча от Гюмюрджина/Комотини... оставили са земя, добитък, покъщнина ..., за да дойдат на тия каменисти земи. Както хх приживе ми казваше. Тук няма нищо, само камъни, а там си зная всяко камъче къде се намира, лимони, портокали, банани, маслини...само на няколко километра са били от морето... Хората родени в Гюмюрджина-са работливи, раждали са по много деца, ето това е хубавото...
    Много често чета-кои са старобългари и кои тракийци !
    Цъкни на търсачката и ще разберете кой, кой е !!!

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен3/5/15 17:22

    birchet ti mnogo chetesh ama malko ili hich ne vdiavash.?????????????? LIMONI PORTOKALI BANANI ??? ABE AGRONOME TI PILI SI HAPCETO I SEGA V KOMOTINI NIAMA . N I A M A.Maslinite osven v Maronia i Aleksandropoli sashto v Komotini i selata severno do predo 1950-60 NIAMA.

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен3/5/15 17:27

    13;19 ia mi kaji adjeba ot koe selo sa izselnici rodninite ti ot Komotinsko deto ima limoni portokali i BANANI. EDINSTVENIA BANAN KOITO DAVA PLOD E VAV zabeleji VAV VATRE V NOVATA CHAST NA KOMOTINSKIA INSTITUT zashtoto e posiat kato goliamo darvo.Mnogo prizkazki za leka nosht sa ti razkazvali ama niamas nesto ganki i govoris GLUPOSTI.Koe e bre tui selo ot det e rodata ti ??

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен3/5/15 19:51

    Годината е 1913-1923...не съм ходил, но това са ми казали, това пиша. Били са заточени в Остров Крит мъжете им...Като отида най-подробно ще ви опиша всичко, въпреки че доста работи зная в днешно време. Друго е око да види, ръце да пипнат...Имаме роднини в Комотини/жената е тракийка, а мъжът грък/...Анадънму

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен3/5/15 22:29

    Българите колко вида са?Някой българин може ли да ми обясни?Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен3/5/15 22:48

    Аз защо знам, ходих много пъти и не видях Лимони портокали и банани с изключение на този в института.Хапчетата са ти малко или пак много така като гледам как несвързано и накъсано пишеш и ти върви мисълта май звездите и на теб ти говорят. Ако Тракийци и Родопчани не са Българи щяха да бягат не към България а към Източна Тракия където се извърши геноцид пък над Източно Тракийските и Малоазииски Българи.МАЙ МАЙ ДОСТА РАБОТИ НЕ ЗНАЕШ Каталавес тора и много бъркаш с туй анадънму .ЕЙЙЙ АГРОНОМЕ ПИЙ СИ ХАПЧЕТАТА СТАВАШ СМЕШЕН ,те лимони и във Видин и Силистра гледат ама във саксии .Кои са тези СТАРОБЪЛГАРИ и БУЛГАРИСТАНСКИ кретени е нмога да ти хвана мисълта . ЕИИИИИИИИИИ къде си доктор КОЛЧЕВ КЪДЕ.

    ОтговорИзтриване
  33. Анонимен3/5/15 23:02

    1913 Геноцид над Българите в Одринска Източна и Беломорска Тракия извършен от разпадащата се и прогнила османска империя.Анадък че И ти 19;51 си един банан ама изгнил и крив,кое е селото с лимони портокали и банани къде и кога ще ходиш стой тук пий си редовно хапчетата и си гледай здравето.

    ОтговорИзтриване
  34. Анонимен4/5/15 03:30

    ДО 08.59 БОЛНИЦАТА И ПСИХОБОЛНИЦАТА СА ПЪЛНИ С ТАКИВА КАТО ТЕБ.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.