Робски труд и почти постоянни обиди. Това представлява един работен ден за нашенки, захванали се със земеделска работа зад граница. Ставката от 9 евро на час пък се редуцира на 7 заради задължителното плащане от страна на работниците за „услугата" да бъдат… закарани с бус до оранжериите.
„Вдигайте си еб*ните г*зове и се махайте!", пък чуват най-редовно гурбетчийки от Родопите в оранжериите от т.нар. „отговорници", които трябва да съблюдават как се върши работата, разказаха за 24rodopi.com жени и мъже от Кърджали, Кирково, Неделино и Златоград, върнали се преждевременно от гурбет от плантациите с ягоди във Франция и Испания.
„Работихме по 9-10 часа на ден. Нормата е 4 касети на час. Всяка от тях тежи по 6 килограма. Над 200 кг бере всяка жена за ден. В оранжериите едва се диша, имаше жени, които припадаха. Нямахме право да говорим, оглеждаха ни ръцете дали не са изцапани с червено-това означава, че сме повредили ягода и направо може да те изгонят. Много жени не издържаха и си тръгнаха преди да свърши брането. Удържаха ни от парите заради това, че ни карат с бусове до оранжериите и до магазина, за да пазаруваме. Постоянно ни повтаряха да не разговаряме с никого, дори да знаем езика. По никакъв повод да не говорим с полицаи и да обясняваме къде сме настанени и с какво се занимаваме", разказаха родопчанки. Те твърдят, че проблеми с работодателите са нямали, дертовете им обаче идвали най-често от „надзирателите".
Те са заминали с посредничеството на фирма. Там са работили за местни земеделци. Всички „надзиратели" обаче са били от България. „Държаха се грубо, все едно сме в концлагер. Ако някой посмее да се възпротиви за нещо обикновено, му посочват пътя към дома", допълват гурбетчийките.
Припомняме, че жена от доспатското село Црънча почина докато е на работа в Гърция. 52-годишната жена заминала, за да бере чушки в южната ни съседка.
След поредния работен ден, вечеряла с останалите жени, легнала рано и… повече не се събудила. Аутопсията установила, че жената е получила инфаркт. Мъжът й трябвало да плати всички разходи по транспортирането на тялото в размер на 8 хил.лв. Въпреки финансовата помощ на Общинския съвет в Доспат, всички спестявания от гурбета на семейството отишли, за да може родопчанката да бъде погребана у дома.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

32 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/6/15 16:36

    Спомням си когато ДПС получи мандата и даде власта на Сергея ,как Сергейчо се хвалеше че щял да осигури/ РОБИ/ работни места за българите в чужбина

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/6/15 16:42

    Кой ги държи на сила , да теглят майните и да си тръгнатт...

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен29/6/15 17:11

    TEZI HORA NE SA TRAGNALI OT HUBAVO,PRINUDI GI DARJAVATA-MACHTEHA...JALKOTO E,TCHE IMENNO SANARODNICITE IM GI TORMOZQT,A DUMATA PLANTACIQ MI NAPOMNQ ZA UBIISTVENIQ TRUD TAM-NAISTINA BELI ROBI.TAJNO,MNOGO TAJNO,POZOR ZA TEZI,KOITO NI UPRAVLQVAT I NE IM PUKA ZA OBIKNOVENIQ 4OVEK,IZPRAVEN PRED TAKAV IZBOR...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен29/6/15 17:51

    i pak gi izbiraite strahlif i glupav narod

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен29/6/15 18:11

    А защо не казвате истината, т.н. надзиратели са от Кирковско. Сиреч помаци.
    Е, има ли нужда от повече коментар?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен29/6/15 18:28

    Da taka si e ama.......

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен29/6/15 18:41

    Много боклуци има от нашите,които играят ролята на посредници.Те тормозят хората за някое евро пе4алба или комисиона.

    ОтговорИзтриване
  8. Надзирателите са турци, помаци...Трудно е, но се мъчат милите ни дечица...Важното е ДС да са добре, а останалите макар и много по-умни работят там, където не им е мястото...Молим се за здраве. Да се върнат живи и здрави, а на парите майната им...Да сме живи и здрави ние, няма да си оставим децата... Ще ядем хляб и кисело млеко и пак докато сме живи ще се грижим, ще им помагаме доколкото можем, па макар и неженени, без семейства, без деца...Няма Сергей, няма ДПС, няма Герб...Абсолютно всички партии са виновни. Назначиха си техните хора, а за останалите боклуци да се оправят -----------

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен29/6/15 19:49

    DPS da ne pravi politika ce globyavat LUTVI MESTAN zaradi mayceniya si ezik a da nameri rabota za izbiratelite si.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен29/6/15 21:15

    За Франция ,в района на Блоа,нашите работници работят и хранят Сунай от Чорбаджийско-фирма "Суани".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен11/7/15 07:59

      Да,така е..и аз работих там...бях блъскана и унижавана и никога повече няма да се върна!!!!Дано Господ ги накаже!!Не са само от Кърджалийско надзирателите,а и от Шуменско!!!Има едно семейство от Шумен ,който заслужават да ги линчуваме!!!!БОГ ,както и да го наричаме Исус или Аллах не забравя!!!Незанисимо какъв си като народност не заслужаваш подобно отношение!!!!!!!!!!!

      Изтриване
  11. Анонимен29/6/15 21:39

    Ей Бойка на какво дередже са хорицата ни виждаш ли,ако не виждаш поне не чуеш ли.Съвземи се и мисли за народа си.Трябва да си като Путин.Трябва да си като Обама.Трябва да си като Ердоган.За да си обичан и народа да иска само теб и винаги да гласува за теб...

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен29/6/15 22:04

    ТОМА ТОМОВ: Край на демокрацията! Идват твърдите режими.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен29/6/15 22:28

    Всички политици до един трябва да ги опънат на полето...Там не са само помаци и турци, но са много умни, възпитани, интелигентни, знаещи езици/по няколко/ наши млади съграждани българи, от градовете-София,Пловдив,Благоевград,Сандански...

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен30/6/15 11:53

    КАКВА МОТИВАЦИЯ ДА ИМА МЛАД ЧОВЕК ЗА РАБОТА, ЗА ПО 400-500 ЛВ. ЗАТОВА НИКОЙ НЯМА ДА ОСТАНЕ ДА ВИ БАЧКА ДАРОМ. ЗА ТОВА КАДЪРНИТЕ И РАБОТОСПОСОБНИТЕ ЛЮДЕ СА В ЧУЖБИНА. ТРУДНО Е, НО ПОНЕ С ДОХОДИТЕ ТАМ ЖИВЕЯТ, А НЕ ПРЕЖИВЯВАТ !!

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен30/6/15 11:55

    ~~БЪЛГАРИЯ ТИ ЗА ВСИЧКО СИ ЕДНА~~ !
    ЕДНА Е БЪЛГАРИЯ само за техните си люде, но не и за останалите...доказателство е полето/оранжериите горе на снимката????????????????????

    ОтговорИзтриване
  16. Който му е трудно да не ходи. Никой насила не ги кара. Тук мрънкат, че парите им са малко, там мрънкат, че им е трудно. Хляб без кора нема. Младите работят и не се оплакват. Радват се, че имат работа, че имат пари. В България няма работа за младите...????, няма пари. Трябва да чакат на нашите заплатки/пенсийки, а за нас квото остане по чиниите... Всяко начало е трудно. След това с парите, ако имаш ум в главата, в града можеш да започнеш нещо друго. Но първоначално ти трябва капитал. Много знаят п и т какво е това капитал...пари... ама в големият град се искат освен пари и езици...за да започнеш бизнес трябва да знаеш писмено и говоримо език. Наемаш си двама души...работите тримата...ходиш по банки и пр. Но без знаене на езици не става/на какъв език ще разговаряш със служителите в банката,,, хахаха на български- не става/. Затова стойте си на задниците...Мислите ли, че на младите, интелигентните, възпитаните, образованите им е приятно да работят заедно с вас... Отговорът е НЕ, ама нямат избор. Трудят се и то много и мълчат. Ако не мълчиш те гонят. Това е истината.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен30/6/15 14:42

    Към младите, образованите, знаещите, можещите...
    БЕЗИСХОДИЦА, бъди борбен и не се предавай !
    Послание от мама Пендурка !

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен1/7/15 02:16

    БОКЛУЦИ ДОЛНИ!

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен9/7/15 00:11

    Blagodarq na izdanieto 24 Rodopi za zasegnatata tema,zashtoto bezizhodicata v Bulgarq otvarq vizmojnost na takiva podli posrednici da se vizpolzvat ot nemotiqta na obiknovenite raboteshti bulgari. S malko dopilnenie shteshe da bide dobre ako beshe spomenato imeto na firmata za koqto stava vipros v statiqta a tova e "SWANNY 2009" s dvama sitrudnici Sunay i Hasan. V momenta tazi firma e zaporirana ot frenskite danichni slujbi za ne plashtane na danici i za tova tazi firma e razdrobena i obnovena ot 2 novi firmi : " RODOPI LAND " gr. Kirdjali i " INTERIM BG " gr. SHUMEN ot kideto e generalniq direktor opilnomoshten ot gore spomenatite dvama sitrudnici. Za jalost v Bulgariq nqma deistvashti kontrolni organi koito da sprat takiva bezobraziq koito se sluchvat s bulgarite v chujbina i to ot sinarodnicite si i ne ot frenskite patroni i slujbi naprotiv te zashtitavat pravata na choveka.

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен9/7/15 15:46

    Q da kaje toa selqnin ot CHORBACIISKO zashto dava poveche chasove za rabota na hora koito imat vrizki v policiqta, obshtinata, danichno, sida !???? Kak 2012 godina Sunay raboti ki v " INTERIM Est " gr. Sofia sled kato napuska otvarq firmata si i za 3 godini toi si kupuva 3 kishti v Francia kato chenata na edna kishta ne pada pod 40 000-50 000€. Da kaje kolko vzima na chovek za rabota ot frenskite patroni ? Da kaje kak obijda tochno tezi hora koito mu pilnqt haznata s cqloto si nahalstvo !? Tezi hora ne smeqt da govorqt zashtoto gi zaplashva che nqma da Im dade poveche rabota!

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен10/7/15 10:10

    VODQT VIRMATA ZA SEZONNA RABOTA NO NQKOI HORA NE SE PRIBIRAT PO 1 GODINA A DRUGI HODQT SAMO NAPRED I NAZAD ZA PO 1 2 MESECA.VSI4KO TOVA SA RAZHODI.OTIVA6 I O4AKVA6 VSEKI DEN RABOTA A V SA6TOTO TOVA VREME STOI6 I 4AKA6.TAM SI NA MOI I TVOI 4OVEK.VSI4KI V KRAINA SMETKA SA OTI6LI ZA EDNO.DA RABOTQT I DA POLU4AVAT ZAPLA6TANE A NE DA STOQT V KVARTIRITE I DA SE 4UDQD DALI UTRE SA NA RABOTA ILI NE.

    ОтговорИзтриване
  22. HAZEL MEHYMEDOVA10/7/15 13:11

    ZASTO ANONIMNO IZKAZVATE MNENIE

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен10/7/15 22:50

    Засрамете се...Когато човек говори истината застава зад името и лицето си а не се крие зад маска,тоест анонимност.Винаги ще има доволни и ни доволни,така е устроен светът.Искам да попитам къде останаха доволните...И аз оставам анонимен коментар,но то е защото искам да опровергаят по горе написаните коментари.Аз съм от доволните.На работа съм,но не защото имам хора в полицията,съда или общината.Да това е агенция за временна заетост,която ни намира работа.И аз дойдох преди 3-4 години за 45 дни,но където и да ме изпратиха да работя патроните оставаха доволни и искаха да ме задържат,така попаднах на място където имам работа почти целогодишно. Същото важи и за всички останали които са за по дълго време на работа.А тези на които устата им работи повече от ръцете и искат да работят,като през Тошовото време в България искам да кажа,че няма как да останат на работа.Проумейте най-накрая,че тук сме полевъди,тоест от нас се иска да плевим,копаем, берем и т.н, никой не ни иска дипломите за висше образование и се опитайте да работите, тогава може и да останете на работа.Също така искам да кажа на "гражданина",че първо трябва да се научи да пише и евентуално да работи,за да достигне нивото на "тоя селянин, който е стигнал до тук с много труд,ум в главата и креативност.Но манталитета на българина е такъв,ако аз съм зле другият трябва да е по-зле. Много хора благодарение на него са на работа и спят спокойно,защото децата им са задоволени, ипотеките изплатени,в гаражите им скъпи коли и прочие,но нито един не каза нещо хубаво.Напротив това са хората които плюят. Докато българина е с това мислене България ще е на това дередже.Само да допълня,че така наречените "надзиратели"за които става въпрос в статията, нямат нищо общо с тази агенция.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен11/7/15 08:24

      Вие зад кое име заставате....?????
      Вие сте един от многото подмазвачи или роднина на собственика....нищо повече!!!!!
      ВИЕ....ДА ,ТОЧНО ВИЕ СЕ ЗАСРАМЕТЕ,ЧЕ КРИЕТЕ ИСТИНАТА ЗА ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧВА ТАМ!!!!!!!!БОГ НЕ ЗАБРАВЯ!!!!НИКОГА....ПОМНЕТЕ ТОВА ДОБРЕ!!

      Изтриване
  24. Анонимен11/7/15 03:36

    Ще кажа само,че на нас ни трябва бичът,за да разберем какво е да се възползват от трудът ти и какво е да ти подсигурят работа.Ако в България всички фирми и работодатели бяха,като така нареченият "селянин"вярвайте ми щяхме да сме в България а не по държавите.Но манталитетът и възпитанието ни пречат да видим моралното и човешко отношение към нас.Ние се вълнуваме повече от личния живот на тези към които трябва да имаме респект и уважение,а не забелязваме човешкото,което вече е дефицит в България.Боже,не проумявам как сме способни на това двуличие...

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен13/7/15 22:38

    Уважаеми анонимен ,бичът ,както се изразяваш е само за теб!!!!Желаем ти го от сърце....ние работещите честно ти го желаем с всичка сила!!!!

    ОтговорИзтриване
  26. До 10/7/15 22:50
    Трудът облагородява-това е девизът на младите !
    - - - - - - - - - - - - - - - - -
    Не мога да вдяна на писаниците ви ????
    Към статията! На ден 240 килограма ягоди. Нищо не са. Младите, образованите, умните, работливите... на ден берат по 500-600 кила/ягоди. А най-работливото младо момче е набирал на ден по 1000 килограма. Съвсем истина. Който не може да не ходи, а който може що да не се повтори, потрети и т.н. След време всичко това ще даде отражение, но такъв е животът. Трябва борба. Със стоене пред компютъра не става. Каляват се по този начин. В бг трябва да имаш близък депутат или депутатка, за започнеш работа. Всичко тук е шуробаджанащина. Така беше през соца. Много възпитани..., държавната машина ги смаза до неузнаваемост. Сега/демокрацията/ е и още по-лошо. Здраве да е. Границите са отворени. Харесват хх. Няма връзки. Идват при теб и ти казват, може ли...Ако имаш качества, външност...гладен нема да останеш. Почивка и пак адио булгаристан...

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен8/12/15 12:58

    Eto idvame si na dumata.Tozi mazen bokluk tormozi horata i izdarja tozi 20 god mitil.Tq jivee v samostoqtelna dvoina staq s sobstvena banq a jena mi patuva 20 km. za da otide na rabota.Ne se spamuva da se per4i s tozi krokodi deto edvam pazi ravnovesie ot ogromniq si nos .Rabotete kelehiiiii badete robi

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен23/8/18 11:52

    Тези посреднически фирми си сменят името всеки сезон. Истината е че за тези две фирми работят страшно много хора ,които не са наясно как им се заплаща труда , много от тях биват лъгани с заплащането на заработеното . Тези работодатели са за разстрел , но имат връзки в министерството на земеделието и успяват винаги да се оправдаят. Докато държавата ни няма правосъдна система ще е така. Френските патрони казват -"Вашата държава не ви защитава ,вашите сънародници ви третират като роби , вие искате да се отнасяме с вас като с хора" . Надявам се г-н Хасан (от Кърджали) и г-н Сунай (от Шумен) да се заситят вече и да разберат какво крадат от техните работници. Интерим ЕООД пак е с друго име .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен26/10/18 20:31

      Каза им го Колега. Браво! Но нямат наяждане тия..

      Изтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.