Броят на заразените от кучешка тения в област Кърджали е три пъти по-висок от средния за страната, сочат данните на Регионалната здравна инспекция. Международен проект, изследвал хората в три общини на областта, сочи, че болните са многократно повече от официално обявените.
В Кърджалийско има активни огнища на зараза, твърдят медиците. Само от началото на тази година са регистрирани 15 заразени от паразита. Четири от тях са деца - от Кърджали и от селата Багрянка, Чуково и Пелин.
През първото шестмесечие на миналата година заразените са били 17, три от тях са деца. В кирковското село Шопци след спукване на киста от ехинококоза почина 23-годишен младеж. Лекарите са притеснени от тенденцията да се увеличава броят на заразените деца. Пострадалите са основно от селата, където социалният статут на населението и спазването на лична хигиена са на по-ниско ниво от градовете.
Основната причина за увеличаването на заболелите е практиката кучетата в района да се хранят с вътрешности на заклани животни. Многото нерегламентирани сметища на които често се изхвърлят отпадъците от кланиците и големият брой бездомни кучета, също влошават общата картина. Кучетата се заразяват от вътрешностите на болните животни и стават преносители на паразита. Яйцата на кучешката тения попадат в околната среда чрез техните изпражнения, а оттам заразяват и човека, обяснява д-р Марин Мухтаров, независим общински съветник в Кърджали, който подготвя докторантура за разпространението на кучешката тения в региона.
Той припомня, че България е на първо място в Европа по брой на заразени от смъртоносния паразит. Ако заразеният не се лекува, може да се стигне и до летален изход.
24rodopi.com

Специалистите препоръчват:
Плодовете и зеленчуците да се измиват обилно с вода преди консумация.
При досег с куче ръцете задължително да се измиват със сапун.
Собствениците на домашни кучета редовно да им дават лекарства срещу вътрешни паразити.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

14 comments so far,Add yours

  1. Анонимен30/7/15 15:15

    М*ма ви мръсна на всички, които храните и размножавате уличните помияри.Знаете ли колко е коварна тая тения- няма изчистване след много операции.. как ви мразя гадини нещастни.Грам мозък нямате и трябва дасте подсъдими, че допринасяте за разпространението на сериозни болести.Ще снимам всички болни мозъци в махалата, които хранят улечните псета и ще ги предавам на властите.Да видят кой е виновен за заразяването.Около попската градина има много такива и там ще съм да снимам....

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен30/7/15 15:28

    Точно от попската градина е снимката.Ей ще ви отровя вас всичките дето ги храните и ги привиквате тук да идват тия песове.Има 2-3 ненормални жени там, дето не престават да разливат помии по тротоарите от 'добро сърце'

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен30/7/15 15:29

    И евентуално службата за събиране на кучета да почне да си върши работата, не само като видят породисто куче да се самосезират и да го заловят

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен30/7/15 15:32

    Кмета да плати разноските по лечението

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен30/7/15 15:45

    НИКОЙ НЕ ЗНАЕ КОЛКО СА ЗАРАЗЕНИТЕ,СЛЕД ДЕСЕТИНА ГОДИНИ ПОЧВАТ СИМТОМИТЕ.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен30/7/15 16:53

    DAno i decata na tezi koito ne si vir6at rabotata i te da se zarazqt,posle ste gi vidim,ne znaqt kakvi belezi ostavat sled mnogokratni operacii

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен30/7/15 18:08

    16:53 Ти си много тъпо копеле, децата ли са виновни за деянията на родителите. Рядко тъп олигофрен, деца ще кълне.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен30/7/15 18:55

    Докато не се зарази някой от общинските или областна управа мерки няма да се вземат

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен30/7/15 23:51

    Мълчат всичките с големите усти, щото нямо какво да кажат....

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен31/7/15 00:58

    ТЪПИ СТЕ ВСИЧКИТЕ ДО ЕДИН!!!!!!!!!ТОЗИ ПРИЮТ ЗА КЪВ К** РАБОТИ?ЗАЩО ХОРАТА ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ И ТЕ ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИ ТАМ,КАТО НЕ СИ СВЪРШАТ РАБОТАТА!!!!!!!!!ЕХ бУЛгария ,бУлгарияяяяяяяя няма да се оправи от тази селянияяяяяяяяяяяя.ВИЖТЕ В ТУРЦИЯ ИЛИ ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ КАК Е ?

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен31/7/15 11:04

    КЪДЕ СА КОМЕНТАРИТЕ БОКЛУЦИ ......

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен31/7/15 11:04

    Темата е особено актуална.Липсва държавна стратегия за борба с особено опасни заразни и паразитни заболявания,тип зоонози.Не пишете по темата неподготвени,моля!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен31/7/15 12:36

    МАРЦИ ПЕ....СА ДА СПРЕ ДА КРАДЕ АМИ ДА ГИ ПРИБЕРЕ.ЗАТОВА МУ ПЛАЩАТ...

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен31/7/15 12:51

    Наблюдавам ви- тия които храните кучетата и котките до Рилите и попската градина, снимки вече имам на една руса госпожа !!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.