Мечтата на един човек бе да притежава пет лева на ден и да ги изхарчи както намери за добре. А това означаваше-кафе, бира, патронче с алкохол и малко хляб. Толкова бе нужно на един бездомник, за да продължава да се чувства жив…

И той живя, и умря. Няколко години в търсене на мечтата си.
Всъщност, неосъществимата.... Мечтата на един човек умира само заедно с него.
Кемика го намериха мъртъв в понеделник сутринта край пощенската станция в централната част на квартал „Възрожденци" в Кърджали. С последните си думи е поискал бира. Те са били отправени към случаен минувач, който е купил една бутилка за мъжа, излегнат на пейка край борчетата на сглобените дъски, които трябва да представляват маса за игра на карти. Благодарил е за покупката. Малко след това минувачи откриват безжизненото му тяло…
Мир на праха на човека, който имаше една малка мечта. Уви, тя се оказа вик в пустинята от гласове, които огласят тягосното ни ежедневие.
Предлагаме ви първите и последните думи на мъжа, които някога са излизали в медиите.

И нека, както е записано в Библията-който има уши да слуша, който има очи да вижда:
Часът е около 8 сутринта. Собственици на квартални магазинчета в кърджалийския „Възрожденци" премитат пред вратите си в очакване на първите клиенти.
На маса, изнесена пред един от тях, има кафе, патронче с мастика и бутилка вода. Възрастен мъж бърка в найлонова торбичка, в която се оказва е цялото му продоволствие за деня. Дажбата на пръв поглед изглежда хляб и пакетче семки. Той ровичка в торбичката и започва да люпи от шепата слънчоглед. Пийва кафе и сегиз-тогиз погледът му попада на патрончето с анасоновата алкохолна напитка. Пластмасовата 200-грамова бутилчица е видимо някоя и друга поред употреба.Замъгленият цвят на питието само издава, че е мастика, смесена с вода.
Дрехите на мъжа са стари и доста употребявани. Погледът му обаче е свеж и съсредоточен към коритото на Водното огледало. Тишина. От време на време се чува само шумоленето на торбичката, в която мъжът търси своето. Оказва се, че в нея„лукс" придава и половин кренвирш, който Кемика нарязва с особено старание с джобно ножче.
Така му викат-Кемика. Всеки ден е там. От ранни зори. Човек го вижда,когато нуждата го отведе до малкото квартално магазинче. А той е може би наоколо от по-сетне. Стои и чопли семки. Посръбва бавно от кафето, сякаш иска да изпитва вкуса му чак до обед. Припалва цигара, на чийто дим се наслаждава с още по-голямо усърдие. Проронено междуметие на сладост обаче се чува едва когато мъжът натопи устни в малкото, замърсено от употреба патронче с мастика. Следват поредните няколко олюпени семки, кафето, дръпване от цигарата…, цялата церемония на усамотение в тишината на ранната пролетна утрин.

„Знаеш ли, в петък „уволняват" всички депутати.
Тоест, стават безработни", му казвам. Погледна ме, изплю една шлюпка, протегна ръка към цигарите и след като запали се взря в мен, правейки гримаси.
„Аз работя", отговори ми. „Казват, че щели да вдигнат пенсиите. Аз от 1980 година съм автобояджия. Много работа съм изработил. И сега бачкам, ако ми се обадят. Става обаче рядко. Много години работя „на качак". Пенсия никога няма да взема, едва ли някога ще достигна нужния стаж. Но въпреки това работя. Чакам да ме повикат и отивам да работя. Рядко, но се трудя", обяснява мъжът.
Останал на улицата, вече става някоя си година. „Без мое съгласие прехвърлиха всички имоти на брат ми. А жена му не ме иска. Имам къде да живея, но не ме желаят. Спя под една салма близо до вилата, която вече не е моя в „Прилепци". Заградил съм с ламарина. Не беше много студено тази зима.

Стигаше ми като се покривам вечер с един стар юрган. Имах 70 декара земя, но всичко ми взеха роднини",
разказва Кемика.
Дума, и че винаги гласувал на избори. Не виждал надежда. Поискал само едно от властта. „Ходих да се подписвам за безработен. Няколко пъти. Три пъти. Исках да ми намерят работа, постоянна. Разкарвах се до там, а ми казаха накрая за работа да ида след шест месеца. Повече не стъпих", казва човекът.
Питах го колко е необходимо да изкарва, за да бъде доволен.
„Пет лева на ден са ми напълно достатъчни. Пет лева като има човек, е добре. Купувам обезценен хляб, малко цигари, кренвирши, а за пиене някой от квартала като почерпи и всичко е наред. В джоба като имаш-радост, като нямаш и мислиш. Колкото и да умуваш обаче-няма!", категоричен е Кемика.

Поисках да науча какво означава за него надеждата.
„Надеждата ми е да умра без да тегля повече. Господ да ме вземе без да страдам някой ден-изведнъж", отговори човекът.
Мечтата на мъжа, който бленува само за един шибани пет лева на ден…
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

36 comments so far,Add yours

  1. Анонимен4/8/15 09:50

    Нека почива в мир :( Добър човек беше

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен4/8/15 10:16

    Na kogo da kaja moite saboleznovaniq - ne znam.Poznavah go 4oveka .Dobar be6e ,nikomu zlo ne e e storil.Ima6e normalno semeistvo, koeto go izrita.Dve hubavi deca, koto sa v 4ujbina navqrno.Dobrota, skromnost i 4estnost otdava ne sa dobrodeteli, a naprotiv .Be6e skromen bez pretencii,edinstvetoto ne6to koeto nai mu se uslajda6e be6e rakiikata, s koqto navqrno edavil svoqta maka.Jalko 4e si e oti6al vse pak barzo , a nqma6e o6te 60.
    Vse pak iskam da izkaja moite saboleznovaniq na jurnalisto koito e napisal hubavite dumi za Kemika.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен4/8/15 10:42

    Лека му пръст...Боже, колко много мъка има на този свят...А текстът направо ме разплака...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен4/8/15 10:48

    Do 10:16 aba Cendili nau4i se da pi6e6 zatrudnqva6 horata

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен4/8/15 10:52

    Да почива в мир!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен4/8/15 11:21

    MNOGO TIJNO,LEKA MU PRIST...

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен4/8/15 12:54

    Тъжна история.
    Мир на душата му!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен4/8/15 13:22

    TOZI NE E LI NA NURISH BASHTATA BRE OT PRILEPCI

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен4/8/15 13:40

    Na Nurish bastata e bil.... nqkoga. A Nurish bila li mu e da6terq vaob6te ?!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен4/8/15 13:47

    Лека му пръст..... и ако някой гаден политик чете статията да се замисли...един ден той или детето му ще бъде на негово място......

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен4/8/15 13:47

    Това не е държава! Няма живот за хората,няма помощ,няма подкрепа...оттървал се от мизерията , човека..

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен4/8/15 15:38

    Ne na ulisata a v bolnisata pocina coveka bez blizki bez nyakoy da se interesuva za nego

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен4/8/15 16:05

    Бог да го прости,дано сега е на по хубаво място,но не мога да проумея какви хора са
    децата и роднините му да не го подкрепят в тоя живот...

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен4/8/15 17:48

    До 10,48 Ти бе селска тъпа пръчко да не пишеш по ясно че и забележки правиш.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен4/8/15 18:07

    Има ли местни депутати и КЪДЕ са и знаят ли истинската действителност на народа......КЪДЕ сте господа и госпожи дебело гъзи народни корумпирани народни представители.......слезте при народа си и се запознайте с елементарните,социални проблеми на хората

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен4/8/15 21:43

    18:07
    Евалла на коментара ти, брато !

    ОтговорИзтриване
  17. Някой си5/8/15 01:55

    Жалко за човека! Съболезнования на близките му, които наистина са го обичали и уважавали!
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Само допреди няколко дни, аз, седнал в очакване край масата в кухнята, малко преди вечеря, докато съпругата ми в същото време сновеше напред назад, за да сготви нещичко, по повод на същия този човек, коментирахме, че на такива хора, държавата трябва да обръща внимание!
    - Абе ще видиш, че този няма да живее дълго, никак не ми изглежда да е добре” - рече тя, и за съжаление позна.
    - Ако речеш този човек да го лекуват, ще ти кажат, че той няма осигуровки и няма да го приемат! На такива хора, държавата трябва да намери начин, някак си да помогне, но на кого ли му пука, че човекът е зле? – рекох аз.
    Настъпи смълчание. И двамата бяхме потънали в мисли. Изведнъж някаква реклама от телевизионния приемник, по който до тогава се въртеше поредния `сърцераздирателен` епизод от някакъв си сериал, каквито филми аз не обичам да гледам, наруши дълбокото ни мълчание, и привлече вниманието ни към екрана, където пък се твърдеше, че рекламираното лекарство, е едва ли не, панацея и т.н., и т.н.! В същия този момент, мислейки за съдбата на коментирания човек, във връзка с това, че напоследък винаги съм го виждал с чашка алкохол в ръка, или пък често пъти да го забелязвам да спи на сянка под брезичката, зад пощенска станция №9 във “Възрожденци”, и като за възглавница, да си ползва недопита голяма бутилка от бира, се сетих за една друга реклама, и казах:
    - Ееех, алкохола не прощава никому! Ти сещаш ли се как едно време, рекламираха някаква си водка, а пък показваха `съблазнителен` женски задник?! Простаци такива! Какво ли няма да измислят и да направят, за да спечелят?! Въобще не ги е еня, че някой може да стане алкохолик, и заради него да се разтурят семейства?! Хич не вървят на добре нещата! Хич!
    - И ти внимавай! – спонтанно изрече жена ми, като че ли и аз, с моите 3 или 4 бирички на месец, съм склонен да стана алкохолик!
    Изгледах я въпросително, а после с укор:
    - Хайде ти пък сега, накъде биеш? За какво говорим, а пък ти накъде хукна?

    ОтговорИзтриване
  18. Някой си5/8/15 01:57

    Продължение:
    Тъй рекох, ама тази спонтанност от нейна страна, от що беше породена, дали от предполагаемата вероятност, за евентуален мой бъдещ алкохолизъм, или пък от споменаването на `съблазнителния женски задник`, така и не разбрах!
    Та, нека да се върнем на думата си, за този наистина нещастен човечец, който вече не е между нас, и комуто институциите обърнаха гръб, а ако искаха, можеха да му помогнат! Можеха, но ако вместо чиновническото бездушие, зад бюрото стоеше човек, а не чиновник! Можеха, ако в ЗАКОНИТЕ отнасящи се до социалната политика дЪРЖАВАТА, имаше поне една малка вратичка, за проявяване на по-специален подход, към по-особени случаи, както това се прави при другите закони, придружени с големи портали, за заобикаляне на общите правила, тогава може би и този човечец, нямаше да достигне до това положение, в което си отиде от този свят! Да, мнозина от нас изразяват съболезнования и съжаление за случилото се, което си е напълно нормално, но никак не е нормално от наша страна, да правим само това! Не е нормално да си мълчим, за бездействието на институциите! Не е нормално да мълчим, когато държавните институции изискват от нас стриктно да спазваме законодателството, а в същото време, самата държава да е най-големия нарушител на законите! Не е нормално този или онзи политик, да ни говори, че еди-какво си било част от политическата игра и т.н., и т.н., като че ли ние сме ги избрали, за да си правят игрички и експерименти на наш гръб! Не е нормално в съдебната система, в МВР, в общини, и къде ли още не в обществения сектор, да има корупция, а ние да си мълчим. Крайно време е да се сложи край на безобразията на някои хора, които се смятат едва ли не за богоизбрани! Крайно време е да изградим едно истинско гражданско общество, което да бъде коректив на която и да е власт! По какъв начин ли?! Абе то законни начини си има, ама понякога, си е крайно необходимо де се поразмаха и дряновицата! Дай боже до там да не се стига, но ако се наложи – ще трябва да го сторим! Инак управия няма да има!

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен5/8/15 08:54

    napisanoto v statiyata e pilna glupost i izmislitsa .Toy sam izbra tozi pit,nito e bil bezdomen ,nito bez semeystvo i rodnini.Postoyanno go vikaha da se pribere u doma ,da se izkipe,obrisne,nahrani...Nyamase 70 dk zemya ,a cast ot neya,daje imase samostoyatelna malka kisticka v koyato mojese da si jivee no toy ne iskase.Licno az ,kato komsiya sim bil svidetel na mnogo nesta,toy izbra samo edno ALKOHOLA.Toy ne bese bezdomen ,a izglejdase kato takiv,a i cesto prosese ot rodnini i slucayni minuvaci ,za da si kupi vino ,a ne hlyab,no vipreki tova toy bese mn dobir covek.na nikomu zlo ne e storil ,vizpitan leka mu prist.

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен5/8/15 09:32

    INSANIN OYLE KARISI OLUNCA BU HALE DUSER KIZINA GELINCE YURT DISINDA PARA KARSILI ERKEKLERE KENDISINI POAZARLIYOMUS KACTANE AYLE BOZMUS YASLI ADAMLARLA DUSUK KALKIYOMUS FAISELIK YAPSIN DAHA IYI ADAM DERTEN KAMDAN ICKIYE VURDU KENDINI OLDUDE KURTULDU ZAVALIM

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен5/8/15 10:10

    heey aptal karisi ve cocuklari neden bu halde acaba onu da yaz bilelim,hic birsey disardan gozuktu gibi degil ,kizina gelince oyle birisi degil ,faiselik orospuluk yapan sensin 5/8/15 09:32

    ОтговорИзтриване
  22. vsi4ki ot po4ernenoto semeystvo5/8/15 19:16

    Jalko,4e v na6ata darjava 4oveskata maka e za podigravka.Bravo na vas anonimni,nay_lesno e da pi6ete ujasnite ne6ta,koito vijdate prez izkrivenoto vi saznanie,za6to edin ot vas ne zastana ot drugata strana,na rodninite,koito taka lesno oplyuvate,makar i za den dva,i togava da davate svoite ostroumni razsajdeniya varhu jivota na koyto i da e.Blagodarim i na reportera za senzatsiyata koyato napravi s tozi reportaj,i da go pitam,za6to ne si napravi truda da popita i o4ernenite rodnini,predi da publikuva tova,da mu be6e stanalo yasno,dali da dade na horata 4esalo,ili moje bi toy e polu4il nyakolko po 5 lv.za tova intervyuisas zdrave da si gi pihar4i,i dano ne e nekoy kato Kemika,da gi obarne v alkohol.A,na vas "mili dobrojelateli,pojelavam vi dano nikoga da ne se sblaskate s takova ne6to,za da razberete nie kakvo sme izpitali na garba si,za da pomogem na na6iya brat,ba6ta i sin. Otdelno iskame da blagodarim na tezi hora koito naistina go poznavaha i ni izkazvat saboleznovaniya ot du6a i sartse.BLAGODARIM VI!

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен5/8/15 19:54

    hic kimse onlari tanimiyor ben onlarin kapi komsusuyum,insanlarin azi cuval deilki balayasin,ancak yazdiklari gibi Kemikin cok yeri ve topra vardi ama onun kardesi hepsini aldi elinden onu hep hor gördüler,adam nezaman kardesinin kapisina varsa kardesi ve cocuklari hep kovdula Kemi,A karisina ve kizina gelince Kemin onlar onu hic ama hic bakmedilar adamin tek bi derdi vardi oda icki,kimseye zarari yoktu elinden geldicede herkeze yardim etmeye calisiyordu,Simdi sorarim aylesine acaba vijdanlari rahatmi muradina ermislerdir umeri,PRYAKORU KEMIK DI AMA KENDI ADIYSA EMIN DI; Kizi ve olu ve karisi Sefinur hic ama hic destek cikmadila ona kisin karda buzda Kemi disariya atilar.Kardesi Ahmet se adama özürdilerim ama sürgün diye bariyordu Kemike

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен5/8/15 19:59

    Kemik sen abicim yatin yer cenet olsun,cenabir alah sana yptiklarinin kimseyin yanina birakmaz sen yerinde rahat uyu Emin abicim cenetin mekyan olsun,arkada kalanla düsünsun,Kardesin se alsin u yerleri öteki dünyaya götürsun

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен5/8/15 21:45

    Allah rahmet eylesin adami tanimam itmem , kaedesi de aynisi olur isalah

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен6/8/15 09:56

    Жалко за човека...какъвто и да е той, животът му е дар от Бога...Всеки един като се представи пред Господа ще отговаря за думите и делата си тук на земята...и за всяка смърт причинена от тях ще получи вечните си мъки в ада...адът ще е пълен с наши политици и държавници...Само от тази мисъл ми става по-добре

    ОтговорИзтриване
  27. sestra mu6/8/15 10:38

    jalko ,mnogo jalko za saseda,koyto taka dobre go poznava,ako toy moje da sadi taka lesno ,da be6e mu pomognal,da go be6e pribral u tyah,za6to toy spe6e navan,taka iska6e toy,vinagi kogato e iskal e imalo kade da otide,.Mili sasede,za6to re6i,4e si mu pomognal mnogo kato si mu daval butilka bira ili pari za tova,tova go moje vseki,za6to ne si mu govoril,4e patya koyto e poel e lo6,pa belkim tebe da be6e te poslu6al,a kolkoto do zemite,ela i se pokaji koy si i 6te ti podari negovata 4ast,na drago sartse,samo se moli nyakoy da ne stane v sa6toto polojenie kato nas ili kato brat mi ot tvoyata roda,togava 6te propee6 druga pesen,a ne da se zanimava6 s horata,koy,koy e ,onya otgore znae na koy kakva prisada da dade,a ne takiva kato teb,daje mi e obidno da otdelya vreme za teb,no vse pak,malkoto akal ,ako ima6 takav da ti prosvetne

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен6/8/15 13:39

    DO sestra mu ti kak si spiyal spokoyno pri mija ti, a tvoyat sobstveniyat brat spi v ulisata

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен6/8/15 18:17

    Kiz kardesinden once kendi aylesi var cocuklari var onar nasil uyabilmisler diye sorsaza simdi vijdanlari rahatmi soruyom karisina ve cocuklarina simdi rahatla gezersiniz hesap aracak yok sizi huzursuz eden olmucak hesabini nasil verecekler. Soruyom size Sefnur hanim Nuriye hanim bir babaniza sahip cikamadiniz

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен6/8/15 18:20

    EEEYYY TIPA SELSKA NATSIYA,SEDNALI DA KOMENTIRAT SLED UMRELIYA KOY E PRAV KOY E KRIV

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен6/8/15 18:49

    Vijdaniniz rahatsa sikinti yok olene yazik geride kalanlar kicina kina yakip gesinler size soyluyorum sevgili aylesi ve kizi ve olu birgun sizide oyle yapcakla kim ni ekirse unu biciyor bu dunyada

    ОтговорИзтриване
  32. Mnogo pozdravi na vsi4ki,koito si 4e6at ezika anonimno,ni vi prilyaga da si igraete s horata.Natsiyata naistina e tipa,za6toto tirpi,takiva goveda anonimni

    ОтговорИзтриване
  33. Анонимен6/8/15 20:42

    Semeystvoto nyama hayir za kakvi hora komentirate vsickisa bokluci jenata hvanala nyakoy pit disteryayi taka sinamu taka cyaloto semeystvo sa za ........... po hubavo danese komentira nyama smisil prosto navremeto jenata hodise si kolegite na "kemik"se disteryayi nomer edno zatuy nyama smisil dase prikazva

    ОтговорИзтриване
  34. Анонимен20/9/15 11:40

    Тъжно и сърцераздирателно и жалко ако народа тоест ние не се вдигнем тъка и ще бъде за напред ще се превърнем в клошарска държава !!!

    ОтговорИзтриване
  35. Анонимен20/9/15 12:47

    vseki e prav za sebe si

    ОтговорИзтриване
  36. Анонимен20/9/15 12:50

    Da ne mislite , ce e lesno da se jivee s alkoholik.....,nikoi nikogo niama pravo da komentira......otstrani mnogo e lesno...Za da se otvarne semeystvoto mu ot nego sigurno si ima pricina....

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.