"Да не можеш да изразяваш своята воля и своите послания да не могат да достигнат всички избиратели  на територията на съответната страна. Ако в България живеят 7 милиона, почти 1 милион са от етническото малцинство. Добре е всяко едно послание да достигне до тях", заяви по време на заседание на Комисията по петиции на Европейският парламент Неджми Али. Той коментира внесената петиция срещу пълната забрана за използване на езици, различни от официалния език на Република България, по време на предизборни кампании.
Неджми Али сподели също и идеята, че всеки един от европейските лидери трябва да има възможността да дойде и да подпомогне посестримната си партия в съответната страна. Във връзка с това припомни, че г-н Манфред Вебер, при откриването на предизборната кампания в България, е говорил на английски език, и това не било повод нито за дискусии, нито за глоби.
"Тук има една превилегированост на езиците, една дискриминация по отношение на езиците. Нарушават се основни човешки права и свободи . Какво ни остава като ни вземат и майчиният език?!  Разбира се, че ние говорим всякакви езици, говорим и английски, и френски, и български и наши лидери от Европа са присъствали на наши мероприятия  и са изразявали техните послания на съответните езици на които комуникират", добави още той, като подчерта, че това не е давало повод за глоби, като от друга страна забраната за агитация на език различен от български по време на предизборна кампания е ставала повод за дискриминационно глобяване в този смисъл на депутатите от ДПС, които са си позволили да поздравят "нашите баби и дядовци, които са на 60, 70, 80 години и са нямали възможност да изучат официалният език- българския, за да може да бъде разбран, за да могат неговите послания да бъдат разбрани".
На отправен от евродепутатите от ДПС въпрос относно използването на майчин език по време на предизборна кампания отговорът на Европейската комисия бе ясен и категоричен,  уповаващ се на юриспруденцията на Европейският съд по правата на човека: „Свободни избори са само тези, които гарантират свободното изразяване на волята на избирателите. Те предполагат свободен обмен на мнения и информация в периода преди изборите и гарантират, че всички граждани са в състояние да разбират и да участват пълноценно в изборния процес."
Комисията взе решение петицията да остане отворена и изпрати писмо за становище от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Темата отново да бъде поставена за обсъждане в Комисията по петиции, като се очаква на следващият дебат да се включи и Франс Тимерманс, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за въпросите на върховенството на закона и Хартата на основните права.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/2/16 11:20

    Някой се сети за майчиния език .Кьде бяхте 15 години?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен27/2/16 11:41

    Не говорят за обслужване на майчин език, а за поздрав или обръщения на майчин език към онези, които го разбират. Много, много правилна позиция на Н. Али.
    Въпреки всичките забрани няма как да кажа на мама /87г./ "Обичам те" дори да ме разбере,колкото и силно да я прегръщам; думите са безсмислени за нея, кухи; а как ви звучи да я гушна, силно прегърна и кажа "Annecigim, seni seviyorum!"
    Елате всички, които сте против моето мнение в баира горе да учите майка на български. Учили са я интернирани, наказани учители. Какви поеми на български може само да ви изрецитира, а да пее как умее. Говорещите моя език, ме разбраха, другите да мълчат. Не зная колко на мен ми остава да живея, колко на мама. Ние ще си живеем, по този начин, със съгласието на околните или не.
    Укоримо е поведението, при което на неразбиращ езика да му се говори на български или на турски, или на какъвто и да е друг език- това вече не е контактуване.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен27/2/16 13:20

    Нека депутатите от ДПС,които са депутати в български парламент спазват законите на държавата. А посланията към 60 70 годишни баби и дядовци, които уж не са имали да научат официалния език,което е просто оправдание за липсата на желание,нека за тях има преводачи.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен27/2/16 16:42

    Ей не спряха да мрънкат,че им се нарушавали правата и свободите!!! Неблагодарници!!! Я идете в Украйна и вижте какво е нарушаване на права и свободи!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Nedjo ot Toronto27/2/16 16:47

    Podkrepyam mneniyeto na Nedjmi Ali,bravo

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен27/2/16 19:26

    Koi ne moje - pokajete video, snimki, dokumenti, dokazatelstva, molia..:-)

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен27/2/16 19:35

    Евалла 11:41! Да сте живи и здрави! Sağolun! Sevgi ve saygıyla!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен27/2/16 21:24

    След като народа тръгна къб ГЕРБ и ДОСТ праваджиите се сетиха поне на приказки да защитават правата на електората си.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен28/2/16 16:05

    Ami v europeiskia parlament nali si govori na maichinia ezik bez problem, kakto i v bg!? I vsichki hora go razbirat dobre...:-)

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.