Даскал Байрам смени районния мюфтия Бейхан Мехмед в така нар. „Кафе на толерантността".
Както вече 24rodopi.com писа, мюфтията наруши 10-годишната традиция и отказа на 3 март да седне на една маса с кмета инж. Хасан Азис и енорийския свещеник отец Петър Гарена.
Свещеникът нарече мюфтията „аджамия“. „Аз си знаех, че той е по-малък от мен на години, но се оказа, че той е много по-малък. И за пореден път аджамийството се показва и разгадава“, каза отец Петър.
„Има важни дни, в които всеки би трябвало да превъзмогне своите вътрешни, лични, обществени, политически и дори исторически предразсъдъци и прегради, за да бъде част от този празник. Защото Националният празник ни прави нация, той ни обединява и показва единството на нашето общество. Има и много събирателни образи – този на общинския кмет, на свещеника, на мюфтията, на хората на изкуството и на даскала, има много модели, които са ни завещани от предците за съхраняване на традициите. Днес мюфтията го няма сред нас, формалната причина е, че е в чужбина. Но имоделът за кмета, попа и даскала е винаги актуален“, заяви Хасан Азис и покани Байрам Юсеин, дългогодишен учител и собственик на кафенето, да заеме празния стол на липсващия мюсюлмански духовник.
„Тук още си е Източна Румелия и последните събития го доказват. Само мога да си представя колко е трудно и на българите, и на турците в нашия град да могат да кажат на глас „Аз съм турчин в България“ и „Аз съм българин в Кърджали“. Или мюфтията е толкова млад, или аз съм много стар, та сме забравили, че за този 3 март има твърде много жертви и от турците, и от българите, и се преиначават както българската, така и турската история. Защото първите въстания срещу султана са започнали именно в нашия район с кърджалийските движения. Случайно или не, един земляк от гръцко на този ден слага точка на Османската империя и основава турската република, и това е Кемал Ататюрк“, каза отец Петър.
24rodopi.com
Какво казаха още участниците в новия формат на "Кафето на толерантността", вижте видеото:
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

27 comments so far,Add yours

  1. Анонимен3/3/16 14:12

    ЗНАЧИ ТОЗИ БЕЙХАН НЕ Е БИЛ ЧИСТ ЧОВЕК А РЕЗИЛ ! Кърджалийци трябва да са щастливи че вече го няма да им вгорчава кафето !
    Резилите в София !

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен3/3/16 14:43

    Отче Герена,Българина от векове е казал:"БОГ ВИСОКО-ЦАР ДАЛЕКО",питай принц Муныос в Испания,поне той още не е станал Цар

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен3/3/16 14:51

    Байрам Даскала е голям артист.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен3/3/16 15:03

    Не,предарелите вън от България

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен3/3/16 15:10

    Е да той мюфтията е аджамия нее узрял като духовника от Пазарджик Ахмет Муса Ахмет джихадиста.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен3/3/16 16:46

    Вън от Кърджали Мюфтията.Оказа се политик а не имам.Веднага бягаи не те искаме. Rezil edin bizi ma müftü sehrimüzi tolenslıdır a sen oyle misin acaba

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен3/3/16 17:22

    Раиф и Мухаррем къде са г-н инж.Азис??

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен3/3/16 19:52

      При ДОСТ-лар за далавери

      Изтриване
  8. Анонимен3/3/16 17:26

    Какво пречеше на мюфтията да седне и да пият кафе,но слуша какво му се заповядва от новите му господари от Турция....наистина е срамота в такъв светъл празник да се изложи и нема значение кой от коя партия е...стига да е земен човек и да уважава другите.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен3/3/16 17:47

    Pop li e ?
    Politik li e ?
    Cql den po kafeta obikalq viri go razberi

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен3/3/16 18:04

    Брадатият много да не знае, защото той е най-големият циркаджия от тримата

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен3/3/16 18:23

    В Джебел бяха всички заедно и ДОСТ и ПРОСТ

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен3/3/16 18:25

    Ne e adjamiq, prosto sigorno veche e s MESTAN i DOST.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен3/3/16 18:31

    събрали се мюфтията,мафията и месията на една маса.Мюфтията казал-"къде беше попът да опее умрелия",мафията казала-"имаше човек,имаше проблем..."месията казал-няма човек-няма проблем..."

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен3/3/16 18:33

    Е,политиката си е политика,но това наистина беше хубава традиция.Бейхан беше на кафето на толерантността нек ато депесар или достлар,а като представител на мюсюлманското население....защо трябва в това да намесва политиката и така да постъпва?не е достойно.....Аз също не подкрепям ДПС,но в случая на негово място не бих постъпил така.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен3/3/16 18:37

    Hodjata si pokaza istinskoto lice. Nikakvo duhovno lice ne e, chistshpaklovchik,lizach

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен3/3/16 19:45

    Това е голям минус за ДОСТ.
    Първа грешка на новата партия. Олекват доста с тази постъпка на мюфтията.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен3/3/16 19:46

    17:22 при майка ти са

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен3/3/16 19:55

    Ако там трябва да е някой учител, най-подходящия Фейме Мурадова. Личност, авторите и истински учител. Поклон г-жо Мурадова!

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен3/3/16 20:02

    е сега всичко вкърджали трябва да е наред щом се събраха кмета даскала и попа ха ха ха

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен4/3/16 09:30

    Помислете си. мюфтии като Бейхан до къде могат да ни доведат?
    Затова Ататюрк след 1923 год. доламите по главите им с пирони ги е заковал.

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен4/3/16 10:32

    Да ЖИВЕЕ АТЕИЗМА СЕКС НАРКОТИЦИ И РОКЕНДРОЛ. ТОВА Е СВОБОДАТА. УРАААААААА

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен4/3/16 11:36

    stiga be hora stiga s tazi omraza ne jivveem v demokratsiq, 4oveka moje da e bolen da otsastva ot grada i pro4ie, vseki ima i pravo na izbor s kogo i kade da sedi, nie vmestu da si opravim darjavata gledame da si izvadim o4ite

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен4/3/16 20:39

    До 9.30 твоята е чиста пропаганда от едно време ,Ататюрк даже е ходил на хаджилък в Мека.

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен8/3/16 13:34

    Извинявай дядо попе и Вие кърджалийски българи, не е заради Вас а заради Доган, Хасан и Путин, не дойдох на кайвето, но каня Отец Петър на турско кафе с Ердоган.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.