Форматът „Кафето на толерантността", който от 10 години на 3 март беше запазена марка за кмета на Кърджали инж. Хасан Азис, енорийския свещеник отец Петър Гарена и районния мюфтия Бейхан Мехмед, вече е история.
Мюфтията подкрепя Лютви Местан и партията му „Демократи за отговорност, свобода и достойнство" (ДОСТ) и няма да седне на една маса с кмета и свещеника. Бейхан Мехмед не участва и в тържеството за 3 март пред Паметника на освободителите.
От 10 години битува традицията кметът, свещеникът и мюфтията да пият кафе по обяд, след тържеството за Освобождението на България.
"Правим го в едно и също заведение, където сядат и българи, и турци. По този начин заявяваме колко е важно разбирателството и добруването между всички жители на този край. Без разлика на религиозна и етническа принадлежност", казваше всяка година на 3 март кметът. Избраното заведение – „Кафенето на Байрям", е на метри от площад „Освобождение" и Паметника на освободителите.
„Няма причина, поради която ние да не можем да седнем заедно на кафе. В противен случай, става въпрос за разделение. Наша отговорност е моделът, завещан ни от  прадедите ни, да продължи да съществува. Последните събития (акциите на феновете в страната, които потрошиха Джумая джамия в Пловдив, а 30-ина от тях дойдоха да протестират и пред Съдебната палата в Кърджали преди делото по казуса „Историческият музей на държавата ли е или на мюфтийството" – б. р.) показват, че този модел се възприема от кърджалийци, но пък пречи и е трън в очите на живеещите извън Кърджали", заяви кметът на Кърджали инж. Хасан Азис по време на традиционното третомартенско кафе м. г.
„Кърджали е общ дом и за българи, и за турци, и ако на някой не му харесва, проблемът си е негов. Националният ни празник е празник, когато сме заедно. Толерантността в Кърджали е пример за цялата нация", отбеляза още кметът.
„Тази година за първи път изпитах колебание дали да почерпя  мюфтията с кафе. В нашето общество се прокрадва едно неразбиране, че може да има приятелство между българи и турци", не скри огорчението си свещеникът преди година.
„Аз и отец Петър като духовни лица се молим за развитието и успеха на Кърджали", каза на последното си „кафе на толерантността мюфтията Бейхан Мехмед.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

24 comments so far,Add yours

 1. Анонимен3/3/16 13:20

  Tova si be4she edin cirk,balgarite uchat decata si che turcite sa gi klali i iznasilvali i balgarite bili robi a tiya cirkove mi pravqt ,dokato balgarite ne uzreyat za tolerantnost po hubavo e taka otdelni

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Анонимен3/3/16 14:01

   A vie uzrqhte li za tolerantnos s Kurdite.Oshte malko im trqbva i shte imat darjava s edna treta ot teritoriqta na Turciq

   Изтриване
  2. Анонимен3/3/16 14:45

   Научисе първо да пишеш по четливо неграмотник

   Изтриване
  3. Kurdite shte imat sobstvena durjava s1/3 ot teritorita na turciq togava kogato nie turcite imame sobstvena durjava s 1/5 ot teritoriqta na BG

   Изтриване
  4. Анонимен3/3/16 18:25

   Do 14:01...

   Kade Kardzhali, kade kyurdi... Kakvo ob6to ima kardjaliyskiq tur4in s anadola, kakvo zavisi ot nego? Tova li moja da izmisli6 samo s inteligetnata ti balgarska glava... Ako ima6 argumenti koito oprovergavat gornoto davay... da napravim edna diskusiq po vaprosa...

   Изтриване
 2. Анонимен3/3/16 14:37

  още преди векове народа е казал:"БОГ-ВИСОКО, ЦАР-ДАЛЕКО..."

  ОтговорИзтриване
 3. Анонимен3/3/16 16:27

  В Кърджали какъв празник празнувате днес? Със сигурност не е Освобождението на България!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Анонимен3/3/16 21:19

   Какво да празнуваме, по Турско време българите са живели по добре.

   Изтриване
 4. Анонимен3/3/16 16:29

  bravo na müftiyata sn. müftüm seninleyiz yolun açık olsun saygılar

  ОтговорИзтриване
 5. Анонимен3/3/16 17:47

  Muftu efendi nie turcite v balgariya ne iskame radikalniya islyam koeto iskate da vavedete s prostacite I na erdodogan I satelita mu prost toest dost I pavelco

  ОтговорИзтриване
 6. Анонимен3/3/16 18:22

  В Джебел всички бяха заедно и ДОСТ и ПРОСТ

  ОтговорИзтриване
 7. Анонимен3/3/16 18:36

  13.20 Учим ги на истината.Че не ти отърва ,си е твой проблем.И затова подкрепяме толерантността.Или искаш да почнем да отмъщаваме?

  ОтговорИзтриване
 8. Анонимен3/3/16 20:03

  За каква толерантност говорим, след като тук всички се крият зад анонимността. Следя редовно този сайт, чета и коментарите. Почти всички са на етносна основа. Кой бил помак, турчин, българин. Живял съм 4 години там и съм видял почти всичко. Едно от първите неща, като се запознаеш с някои е да те прецени какъв си, българин или помак. Делението си е от самите хора, не от политици или държави. Всеки се мисли за нещо повече от другите, а истината е че сте един "дол дренки"!

  ОтговорИзтриване
 9. Анонимен3/3/16 20:11

  DO 18;36
  Uchete gi uchete no po poleka s gol tumbak chifte pishtovi

  ОтговорИзтриване
 10. Анонимен3/3/16 21:14

  Говорим за толерантнос добре, по националната телевизия има новини на турски 15 минути а в Турция има цял канал на кюртски и то натционална телевизия.Това е толеранос а не които са против за 15 минути новини.

  ОтговорИзтриване
 11. Анонимен3/3/16 21:27

  И сега какво стана....? ДОСТойния мюфтия ще тъче на стана на Местана .

  ОтговорИзтриване
 12. Анонимен3/3/16 22:46

  Какъв ДОСТ (демократ за отговорност, стабилност и ТОЛЕРАНТНОСТ) е мюфтията, щом не зачита една традиция, превърнала се в символ на толерантността между българи и турци в Кърджали?! Срамувам се, че съм български турчин и мюсюлманин, заради мюфтията, който с незачитането на една такава традиция , демонстрира НЕДЕМОКРАТИЧНО, БЕЗОТГОВОРНО и НЕТОЛЕРАНТНО поведение, превръщайки се в проводник на НЕСТАБИЛНОСТ в региона и в отношенията между българи и турци, между България и Турция дори....

  ОтговорИзтриване
 13. Анонимен4/3/16 00:41

  Българите да не говорят за толерантност.. Над 25 страни съм обиколил, такива РАСИСТИ никъде не съм виждал.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Анонимен5/3/16 14:01

   Не си прав, обикалял си но явно езици не знаеш, аз съм бил на три континента и расизъм има на всякъде. Дори смея да твърдя, че една от най-расизките страни е именно САЩ. Там и не само там, разделението най-напред става по-външни белези ( цвят на кожата ), после по религиозни белези, и накрая по националност. В европа не е по-различно. Най-мразени са араби и негри, след тях се нареждат роми и източноевропейци. Обикалял си ти из света, но само в турските квартали. И за кскъв расизъм говориш в България?!? Да ти се изпитвал страх да излезеш навън, защото си турчин???

   Изтриване
 14. Анонимен4/3/16 03:37

  DOGAN e zabranil da se pie tursko kafe i e naredil da se naznachi ruski pop v budeshtiq DELOVOYGRROD za da se lee samo ruska vodka na 3ti mart

  ОтговорИзтриване
 15. Анонимен4/3/16 13:30

  Е ,сега се видя мюфтията,български гражданин ли е или не!Да се маха от България!

  ОтговорИзтриване
 16. Анонимен4/3/16 13:37

  Ей Расисти Доган никога нее пил столичноя водка от 30 години насам той пие само Exstra Шотландски Уиски. Освобождението на България няматова трябва да помним веднъж за винаги както си помним и майчиното мляко. има смяна на Империя От Отоманска към Руска Империя. Кърджали е именуван на турският полководец КърджъАли Турски санджак Столица на. Балканите и никога не ебил Освободен а е Окопиран от Делови бандити палачи тъй нарч хайдушки чети и е извън от Сан Стфанският мирен договор което означава на Турски (Йешил кьой антлашмасъ)и все още попада на Турско отколкото Българско и занапред щее такава.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Анонимен5/3/16 14:10

   За наличие на селище тук до старата крепост Вишеград за първи път през робството се споменава в началото на 17-ти век през 1607 г. в османотурски регистър, според който то е поделено между двама владетели в два тимара.[3] Два и половина века по-късно, през 1847 г. Огюст Викенел, френски изследовател и пътешественик, проучвал Източните Родопи, отбелязва: „Кърджали. Малко село с джамия, населено с българи християни и мохамедани“.[4] За селището няма точни документи за събитията за периода 1813 – 1878 г. Вероятно е името на тогавашното малко село да е свързано с шайките полски разбойници „кърджалии“ чиито масови набези особено се разпространили около 50 години преди това в края на 18 и началото на 19 век във вече западналата и попаднала тогава във фактически безвластие Османска империя. Легендарната версия разпространявана сред мюсюлманите в днешният град под средновековната крепост Вишеград, че той дължи името си на митичен османски пълководец завоювал тези места в 14 век, наречен Кърджа Али от Бухара, който след години на военни подвизи станал проповедник и след смъртта си в началото на 15 век последователите му възстановили едно от разрушените селища в близост до неговия гроб [5] е опровергана не само от историческите документи, и подробните османски данъчни регистри, които след обезлюдяването на Вишеград в 14 век цели 230 години не споменават никакво селище тук след нашествието, но фикцията на ориенталската приказка е отхвърлена по безспорен начин след направените проучвания, когато гробът е отворен от учени археолози през 20-те години на 20-ти век и се оказва празен, фалшив гроб без погребение.

   Изтриване
 17. Анонимен4/3/16 15:03

  Muftu efendiii Ти трябвя да си надпартийна личност ако си пристрастен към Дост ли Прост ли тогава остави религията на чистите хора и върви анадънму

  ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Времето