Гюнер ШЮКРИ
След петъчната молитва мюсюлманската общност от Ардино събра средства за лечението на отец Марин от храма в „Резбарци". По инициатива на настоятелството на църквата „Свети Архангел Михаил" в града под Белите брези започна благотворителна кампания в подкрепа на лечението на отец Марин, който страда от хронично заболяване вече четири години.  Той се нуждае спешно от лечение в Истанбул – няколкоетапна хирургична интервенция в болница „Джон Хопкинс Медикъл", с която да се спре постоянната му болка. Сумата за лечение, която е непосилна за него и близките му, е 25 000 лева.
„Решихме да се включим в инициативата на местното църковно настоятелство и да помогнем на отец Марин за пълното му оздравяване. За добрия човек не е от значение религията и етноса. Важно е в трудни моменти всички да си помагаме", заяви председателят на мюсюлманското настоятелство в Ардино Зеки Аптикадир.
Припомняме, че отец Марин през 2002 година започва да работи като свещеник в църквата „Свети Архангел Михаил" в Ардино. Две години по-късно той подава молба до Пловдивската Митрополия да го преместват в Кърджали, тъй като намаляват миряните, няма венчавки и кръщенета. Молбата му е уважена с уговорката да идва на по-големите празници – Великден, Илинден, църковната Нова година и храмовия празник на 8 ноември.
Благотворителната кампания ще продължи до 2 май, а на 3 май отец Марин ще посети църквата „Свети Архангел Михаил" в Ардино.
Ако желаете да помогнете на отец Марин може да го направите по следния начин:
По банкова сметка:
IBAN: BG68STSA93000023363062
BIC COD: STSABGSF
Със средства в брой: В общинската администрация – Ардино, на 2-ти етаж, стая №9, при Антония Топчиева

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

42 comments so far,Add yours

  1. Анонимен30/4/16 00:40

    Браво на добрите хора !

    ОтговорИзтриване
  2. Христо Красин30/4/16 08:55

    Поздравления към мюсюлманите в Ардино по повод инциативата да се помогне на отец Марин от Резбарци!Подобна религиозна солидарност е възможна, както личи, само в България! Трогателно е желанието на местните, ардински турци и българи мохамедани да помогнат за оздравяването на православен свещеник!Още веднъж-поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен30/4/16 15:57

      Такова нещо като мохамедани нема мой човек.

      Изтриване
  3. Анонимен30/4/16 16:54

    Браво на ардинци !

    ОтговорИзтриване
  4. Христо Красин30/4/16 19:52

    Не бих отговарял на колегата от 15:57! Но в случая ще го направя! Всеки който почита Пейгамбер Мохамед, е мохамеданин! Всеки, който почита Пейгамбер Али е алианин / Али е зет на Мохамед/ Мюсюлмани са тези, които смятат, че в Исляма не може да има деление по "направления"! Добре е колегата да знае, че в Исляма има 5 000 Пейгамбери! Мюслюманството е добра идея! Но тя не може да се осъществи! Видни са кървавите битки между привържениците на Мохамед, на Али и на другите... В Арабският свят се избиват по тази тема... Добре е колегата да знае, че в Исляма няма нищо турско... Тази религия е възникнала в Мека, а не в Анкара ... А с Халифата някогашният султан Селим-! няма нищо общо, както и днешният унищожител на Турция, Реджеб Таиб Ердоган! Ислямът е Арабска, а не турска религия... Ако колегата по горе желае, нека се свърже с мен, в нашия регион няма по-добър познавач на ислямската история от мен, Христо Красин! Винаги съм отворен за разговори!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен30/4/16 23:45

      А нали знаете, че християнството е еврейска религия или по скоро еврейска секта, с Бог - обрязан евреин?

      Изтриване
    2. До Христо Красин

      Не знам колко си познавач, но си личи колко не си познавач.
      Първо, искам да знаеш,че според корана,исляма не е арабска религия, а е религия за всички.
      Второ, пейгамберите не са 5 000, а са приблизително около 124 000, а в корана се споменават само 25 от тях, като Хъзър и Иляз, които се споменават в Корана, не се посочват точно като пейгамбери, които остават на границата, тоест, според някои ислямски учени СА,а според други НЕ СА.
      Това,че си Алеви,не ти дава правото да наклеветяваш Р.Т.Ердоган за унищожител на исляма. Ататюрк е този,който е забранил езана на Мухаммед и е карал имамите да го споменават на турски, той е и този,който е забранявал стотици неща,които сега Ердоган ги връща,като забрадката по училищата.

      Изтриване
    3. Красин. Пророка Мухаммед, не създава култ или секта, а само утвърждава на предшестващите го пророци, като последният от тях е Пророк Иса (Исус) низпосланите от Аллах проповеди. И не е редно мюсюлманите да бъдат обиждани с това презиретелно обръщение Мохамеданин. Защото пак го казвам. Исляма не е измислен от пророка Мухаммед, а само е утвърден от по раншни пророци, и следователно хората изповядващи тази мюсюлманска вяра е редно да бъдат наричани уважително мюсюлмани, а не презрително мохамедани. Дори и евреите най-големите врагове на исляма не си позволяват тази презрителна обида като мохамеданин, а уж толерантните, уж хуманните българи, пък си позволяват да обиждат по този презрителен начин цяла една вяра в Аллах като исляма. За това съветът ми е: Спести си опитите да изнасяш лекции на верска тематика понеже не ти се получава. Смешен и жалък излизаш а не оригинален за да оригиналничиш. А това г-н Ердоган дали е заличителя на Турция - въобще не може да се каже че г-н Ердоган заличава Турция. Напротив! г-н Ердоган я укрепва турската идентичност, турската държавност, вярата в Аллах, вяра забранявана в светска Турция. Защото по добре ли беше когато в Турция превратите и икономическите кризи се редуваха една след друга? Изглежда че е била по добра тогава? Явно е било хубаво? Но това хубаво да не ви се случва на вас, а на останалите. Така че запази си жалките опити да дребнееш характерно по християнски, за да се опитваш да отразяваш едно предубеждение, а не справедлива оценка.

      Изтриване
    4. Анонимен5/5/16 14:39

      Нямам против мюсюлманите в България, но май забравяте,как са го приели и защо исляма!А дори и мюсюлмани вие сте си Българи защото сте родени,израснали, хрониките се ползвали сте благата на родината ни!А не съм чула индиец мюсюлманин да каже,че е афган или пакистанци,ако не са родени там! Само българските мюсюлмани са турци?! От къде на къде? Ето това е национално предателство! Религията не те прави гражданин на друга държава!

      Изтриване
    5. Анонимен5/5/16 14:42

      Ква турска идентичност,като в днешна турция има над 100 разлучноопределящи се обединени като Турци?

      Изтриване
  5. Анонимен30/4/16 19:52

    Преди три години бях в Ардино на едно много вълнуващо събитие...Празнуваха 140 години от създаването на училище - "КИРИЛ И МЕТОДИ"...Обществото, което видях там (вероятно смесено), включително децата и кметицата на Смолян, Дора Янкова - ми оставиха невероятна топлина в душата ! НЕ МЕ ИЗНЕНАДВА ЖЕСТА НА МЮСЮЛМАНСКАТА ОБЩНОСТ КЪМ ОТЕЦ МАРИН ! НАПРЕЖЕНИЕТО В БЪЛГАРИЯ НА ЕТНИЧЕСКА ОСНОВА ГО СЪЗДАВАТ НЕПОЧТЕНИ ПОЛИТИЦИ, КАТО ЛЮТВИ МЕСТАН ! ВАЖНО Е ЗА ВСИЧКИ НАС, ДА НЕ СЕ ПОДАДЕМ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ПРОВОКАЦИЯ ! НИЕ СМЕ СЕ НАУЧИЛИ ДА ЖИВЕЕМ ЗАЕДНО И ЗАЕДНО ТРЯБВА ДА РЕШАВАМЕ ПРОБЛЕМИТЕ !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен30/4/16 21:53

      В ранно си детство съм живяла в Ардино и знам , че там хората са добри . Българските турци са кротки , добри и работливи .

      Изтриване
  6. Браво, народе! Хубаво дело!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен30/4/16 20:48

    ТОЗИ С ДЪЛГИТЕ КОМЕНТАРИ ПО ГОРЕ ОПРЕДЕЛЕНО НЕ Е МЮСЮЛМАНИН. НЕ ВИЖДАМ НИКАКВА ЛОГИКА НИЕ МЮСЮЛМАНИТЕ ДА ПОДКРЕПЯМЕ МАТЕРИАЛНО ХРИСТИЯНИН ПОП ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ. ИМА ДОСТАТЪЧНО МНОГО БОЛНИ И БЕДНИ МЮСЮЛМАНИ. АЛЛАХ Е ВЕЛИК. ГЮНЕР НЕ Е.

    ОтговорИзтриване
  8. Христо Красин, Ардино30/4/16 22:09

    До Господинът от 20,48! Аз, с дългите коментари, мога да ти подскажа много неща! Не знам обаче кой какво ще ти подскаже на теб, когато легнеш да умираш! Сигурен съм, че тогава и мюсюлмани и християни ще се опитат да ти помогнат, а ако не успеят-ще жалят за теб! По-добре е да замълчиш, за да не показваш простотията си! Иначе ми се обади, можем дълго да разговаряме!...

    ОтговорИзтриване
  9. Христо Красин, Ардино30/4/16 23:13

    Не виждам защо последният анонимен коментатор упреква Гюнер! Гюнер Шукри си върши работата! Не е ясно, защо мюсюлмани, мохамедани и християни в България да не си помагат! Особено в трудни моменти! Горният колега не знае, че през 1948 година, малко преди да почине, Георги Димитров е разпоредил всички деца, които се раждат в България да носят български лични имена! Така е и до днес в Гърция и Турция съгласно техните закони! И до днес, ако едно дете се роди в Турция, е турче, ако се роди в Гърция е гърче, независимо че родителите му са руснаци, французи или сърби! Това предложение е било отхвърлено от Народното събрание! Горният колега, който взема отношение по проблема, е добре да познава по-добре историята! Няма по толерантен в етнически аспект народ от българския!

    ОтговорИзтриване
  10. İslam Yalnız Araplara mahsus (etnik) bir din değildir. Allah ın varlığına, tek ve bir olduğuna inanan her insan Müslüman sayılır.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен1/5/16 08:19

    ХРИСТО ИЛИ ЮСЕИН ОТ ЕГРИДЕРЕ, КОГО ЛЪЖЕШ ТИ БЕ. БУГАРИЯ Е НАЙ РАСИСТКАТА И КСЕНОФОБСКА ДЪРЖАВА В ЕВРОПА. ВИЖ САМО ИДЕОЛОГИЯТА НА ВСИЧКИ ПАРТИИ В НС. А КАТО ДАВАШ ЗА ПРИМЕР ГЪРЦИЯ- ТАМ ЖИВЕЯТ САМО 100хил. ТУРЦИ, А ИМАТ 4 УЧИЛИЩА В КСАНТИ И ГЮМЮРДЖИНА ОТ 1 ДО 12 КЛАС ВСИЧКИ ПРЕДМЕТИ СА НА ТУРСКИ. НИЕ СМЕ БЛАГОДАРНИ НА ГЪРЦИТЕ НО НЕ И НА БУГАРИТЕ ИЛИ АРДИНСКИТЕ ПОМАЦИ.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен1/5/16 08:20

    Не е важно дали си мюсюлманин или християнин. Важно е да се знае, че Исус Христос е Божият Син изявен в плът, Когото Бог изпрати за да спаси и християните и мюсюлманите от греховете им. Както и всичките други народи по света. И няма друго име под Слънцето, чрез което да де спасим. За Него писаха всичките пророци. И в Негово име Апостолите изцеляваха болните, куците прохождаха, слепите проглеждаха и на сиромасите се проповядваше евангелието. Покайте се, защото Божието Царство наближи!

    ОтговорИзтриване
  13. Христо Красин1/5/16 09:02

    До горния колега-коментатор! Така е, Исус Христос е бил обрязан! В света на евреите и еврейството и до днес обрязването е непоклатим принцип! В Исляма, обрязването е взаимствано от евреите!И не само обрязването! Много атрибути от тази религия Ислям / в превод от арабски, "ислям" означава "покорство"/ са взаимствани от евреите! Малко се знае, че векове наред след раждането на Пророк Мохаммед /571 година след Христос/, западните теолози /католици и православни / са приемали Ислямската религия като сектански клон на Християнството! Именно поради множеството атрибути, заимствани от християнската книжнина! Общо взето в някаква степен световните религии преливат една в друга поради исторически особености на произхода си! И всички те трябва да се уважават независимо от това какво конкретно изповядва човек!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен1/5/16 10:33

      Религиите са механизъм на злите сили за управление на масата от дълбока древност,може би от както хората са започнали да трупат материални богатства,когато егото ни Религиите са механизъм на злите сили за управление на масата от дълбока древност,може би от както хората са започнали да трупат материални богатства.Има една религия и тя се казва Любов, помислете добре преди да пишете, а ако не мислите пишете със сърце,и напишете ли нещо лошо или разделящо хората на религии то вие сте глупци,заспали под хипнозата, на най-простият (във двата смисъла) механизъм,а именно политиката.Защо се казва че бог е в теб,защото ние сме сътворението и ние хората продължаваме да сътворяваме.Бог е в нас хората , Бог е Любов , а Любовта сме ние Хората. станало по голямо от любовта към хотата.Има една религия и тя се казва Любов, помислете добре преди да пишете, а ако не мислите пишете със сърце,и напишете ли нещо лошо или разделящо хората на религии то вие сте глупци,заспали под хипнозата, на най-простият (във двата смисъла) механизъм,а именно политиката.Защо се казва че бог е в теб,защото ние сме сътворението и ние хората продължаваме да сътворяваме.Бог е в нас хората , Бог е Любов , а Любовта сме ние Хората.

      Изтриване
  14. Анонимен1/5/16 12:31

    Христо Красин, още ли четеш партийни книги? Гола вода си по тези теми. Само дразниш хората. 1 минута не може да се отдели за разговор с теб, загубено време ще е.

    ОтговорИзтриване
  15. Христо Красин1/5/16 12:53

    Дннес е Възкресение Христово! Честито на всички българи, турци, цигани, евреи, арменци и други, които изповядват тази религия в една или друга нейна реализация! Честито и на мюсюлманите! Те знаят, че в религията Ислям Исус Христос е припознат като Пейгамбер Исаа! Четете внимателно Свещенния Коран, за да сте просветени!...

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен1/5/16 14:55

    РЕЛИГИИТЕ ДА БЕ ТИ БЪРКАТ...., А ТИ НЕ СИ ЧОВЕК А КОМУНИСТ...БОРИСЛАВ АТЕИСТЧЕТО...ДА ТИ РЪКОПЛЯСКАМЕ ЛИ ИСКАШ?!

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен1/5/16 15:43

    A kolkoto do komentarite niakoi hora nemogat da si napishat imeto na stranata si..... A govoriat za istoria i religii!!!!!
    EVALA na GOSPODIN KRASIN

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен1/5/16 16:25

    Религиите са механизъм на злите сили за управление на масата от дълбока древност,може би от както хората са започнали да трупат материални богатства,когато егото се е превърнало в планина, а Любовта към хората в прашинка. Има една религия и тя се казва Любов, помислете добре преди да пишете,кажете или направите нещо, ако не помислите направете го със сърце,и направите ли нещо лошо или разделящо хората то вие сте глупци,заспали под хипнозата, на най-простият (в двата смисъла) механизъм,а именно политиката.Защо се казва че бог е в теб,защото ние сме сътворението и ние хората продължаваме да сътворяваме.Бог е в нас хората , Бог е Любов , а Любовта сме ние Хората. Загърбете егото и обичайте, давайте любов,намирайте себе си във всяка секунда подарена ви от Любовта.

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен1/5/16 19:39

    Кой за какво пише ... някой се опитва да помогне , а всички мрънкат и недоволстват ... няма мюсюлмани или християни , цигани и българи ... всички сме хора и имаме души и сърца ... във всяко стадо има черни овце , това трябва да го проумеете ...

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен1/5/16 20:11

    Не познавам лош мюсулманин. Или ако е лош то значи не е мюсулманин.

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен2/5/16 04:44

    Ей смотаняци , що не си го мерите някъде другаде?! Тук темата е друга!? Няма нужда от вашите "разсъждения"?

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен2/5/16 04:46

    Ей смотаняци тук става въпрос за човек в нужда, а не за вашите глупости?! Намерете си друг форум да си го мерите!

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен2/5/16 04:47

    Ей смотаняци тук става въпрос за човек в нужда, а не за вашите глупости?! Намерете си друг форум да си го мерите!

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен2/5/16 07:53

    А Е ПЪЛНО С ЛОШИ ХРИСТИЯНИ...

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен2/5/16 09:43

    Повечето от коментаторите сте гола вода , малка част от вас са платени драскачи по форумите които обслужват интересите на дадени партии и организации . Няма добри и лоши християни или мюсюлмани , има добри и лоши хора независимо от религията, етноса и света на кожата . Едно е да ви четат глупостите но жалко е че някои вярват на това което си измисляте .

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен4/5/16 20:56

    14.22
    Това е ТВОЕТО мнение.Ти за какъв се смяташ,че го налагаш на другите?Ердоган убива Турция-истинските турци се бунтуват,а вие кого подкрепяте?Убиеца на светското,този ,който връща средновековието?Браво.Типично за вас.....а,ето ТОВА е разликата между мюсюлмани и мохамедани.Изглежда всяка робска психика,която е щастлива,че имам я ръководи,понеже няма акъл сама да се справя с живота,е мюсюлманин.АЗ СЪМ МОХАМЕДАНИН и отхвърлям Ердоган и всички,които мислят като него.За мен той унищожи идеала на Ататюрк и превърна Турция в изоставаща провинция на Европа и независимо от това,че ЕС подхвърля подаяния на Ердоган,заради тази назадничавост никога турците няма да бъдат равноправни на хората от ЕС.

    ОтговорИзтриване
  27. много четах написаното от всички вас първо човек е човек независимо от каква религия е второ в турция има скални църкви преди да стане турция така там хорара са поробени покръстени това е било тракиска територия трето кемал ататюрк е от солун и тои е птирчин българин (тракиец) такаче замислете се вие каквисте а ердоган всеки турчин които живее в турция малко по умен ми е казвал че я е продал на евреите

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен11/10/16 15:34

    Браво...евала..бог да им помага на всички!

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен12/10/16 13:57

    Чест и почитания към тези хора! Ето това е Исляма... Бъдете живи и здрави,нека Бог ви помага и напътства!Дженнета е за тях!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.