„В понеделник сутринта по брега имаше чайки, щъркели и пеликани. Всичките се хранеха с мъртвите рибки. Следобед задуха силен южняк и вълните пак взеха да изхвърлят мъртви рибки", разказва пред 24rodopi.com дългогодишният риболовец Павлин Калинов. Той е позвънил в неделя на Център 112 и алармирал за бедствието – десетки хиляди мъртви рибки край бреговете на язовир „Студен кладенец". Бил в района на „Бентонит". Други рибари потвърдили тревогата с данни от други места. Мъртва риба в огромни количества имало и по бреговете на река Върбица.
Вчера Павлин Калинов и други рибари са присъствали в измерванията за съдържание на разтворен кислород в язовир "Студен кладенец". Те били направени от инспектори на ИАРА и РИОСВ.
„При норма между 4 и 6 единици кислород, замериха 10,2! Изрично исках да видя протокола. Това са данните. Не
взеха мъртви рибки, защото имало само една лаборатория в Бургас и нямало как да я изследват", заяви Калинов. В деня на доказателството, че рибата не е умряла от недостиг на кислород, водите на язовира продължавали да изхвърлят мъртва риба.
Рибарите посочват, че във Върбица няма цъфтеж на водорасли, а и вчера покрай бреговете на реката имало стотици мъртви риби.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

13 comments so far,Add yours

  1. Анонимен31/5/16 09:53

    Сега от РИОСВ ще си вдигнат още повече цената КАТО ПОДМЕНЯТ ПРОТОКОЛА СРЕЩУ ДОСТА ТЛЪСТА СУМА. Така е в Булгаристан.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен31/5/16 10:00

    kakvo vikat sega ce nyamalo stivtyej takali.24 casa tece otrova ot teklas na reka virbitsa kvo mi razpravyat glupusti.ama mnogo dobre znam se kajat ce ribkite sa umre li ot drugo nesto....

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен31/5/16 10:11

    Проста държава сме ейййй нямало къде да се изследва рибата ми като няма къде и вас да ви няма за какво ми седите там за красота ли еййй Българио

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен31/5/16 10:22

    Проверяващите от Риосв ,незабавно да бъдат уволнени и подведени под отговорност за некомпетентност и манипулация на обществото .Защо не са иследвали самите риби ,нищо ,че има само една лаборатория ..Искат да прикрият истината за екокатастрофата .Парите ,не помагат за прикриване на истината .Къде са екозащитниците ,къде са зелените пеликани и нехранимайковци ,които мълчат като мъртвите риби .Да се извика или да се потърси международна екозащитна инспекция за разследване на случая

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен31/5/16 12:16

      В БГ природозащитници излизат само срещу парички и под диктовка на определени мафиозки органи.

      Изтриване
  5. Анонимен31/5/16 10:25

    За нарочно удължават разследването. Чакат оферти

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен31/5/16 10:32

    ТЕКЛАС си изхвърлят отпадъчните води в Карагьоз дере, а оттам те отиват в р. Върбица и яз. "Студен кладенец".

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен31/5/16 10:59

    Ta nali ima ve4e pustiya T-klas zadase obviyanava ot razni rasisti i teroristi sre6tu R.Turtsiya koito si me4tayat daim pravyat na interesni pred naroda ni osobenno v Kircaali a may sa zabravili 4e v prodinjenie na vekove tezi kirdjaliytsi sa bili natroveni o Olovno Tsinkoviyat Zavod koito pove4e ot polovinata ot rabotnitsite ne mojaha dori i dase pensionirat umiraha po jestok nachin ot jestoki belodrobni zabolyavaniya viy kogo lijete s tezi vasi prosto izmisleni izrazi vyarno i kauchukit e sisto sidirja otrova no nemoje dase sravni ot olovo itsinkovata ruda.tova naçi za natsionalistite kato im drazni stomahit i kato pridnat ta hop izliza 4e saim vinovni Turtsite.ne taka gospoda rasisti malko po spokoyno horata iskat rabotni mesta da ima rabota za vsi4ki ni.ne zabravyayte i taka 4e i drugi daimat nesto v hladilnika si.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен31/5/16 11:54

      Като не можеш да пишеш правилно на български език, пиши на английски, немски или друг европейски език. Не се разбира смисъла на написаното по горе.

      Изтриване
  8. Анонимен31/5/16 11:58

    Vsaka vecer v teklas palyat tonove otpaditsi ot kauhcukovi markuci.Kat se zatimneee vecerno vreme palyat gi v dvora na t klas.Licno az vidyah to ne samo az vsicki znayat.ot 7-8 kilometra usestas gadnoto mirizma na kauchukoviyat markuc kak gadno mirise samo.teklas zamirsyava i vodite i vizduha.kato nese oplakva nikoy teklas desyatki zavodi se napravi oste.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен31/5/16 22:33

    Кирилица нямате ли бе хора...

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен1/6/16 10:36

    ДОКАТО ВМЕСТО РИБИ НЕ УМРАТ ХИЛЯДИ ХОРА НЯМА ДА СЕ СТРЕСНЕМ ЗАЩОТО НЕ СМЕ НАРОД,НЕ СМЕ И СТАДО ДАЖЕ А НЯКАКВА ЗОМБИРАНА ПАПЛАЧ.ЩЕ ПИШЕМ КОМЕНТАРИ И ЩЕ ЧАКАМЕ ДА СЕ СЛУЧАТ НЕЩАТА...ИМА ДА ЧАКАМЕ.АКО ОЩЕ ДНЕС ПРЕД ИАРА НЕ СЕ СЪБЕРАТ ПЪРВО ВСИЧКИ РИБАРИ,ЛОВНОРИБАРСКИ ДРУЖЕСТВА,ЕКО ОРГАНИЗАЦИИ СЛУЧАЯ ЩЕ СЕ ПОТУЛИ И ЩЕ СЕ ЗАБРАВИ СЛЕД ТРИ ДЕНА...И СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ ПАК СЪЩОТО...БЕЗДУШНО СТАДО НЕ ПАПЛАЧ СМЕ.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен1/6/16 11:19

    В колко часа къде да се съберем?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.