Изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски" д-р Тодор Черкезов и художникът-карикатурист Бурханедин Ардагил са тазгодишните носители на наградата „Мултикултурният човек".
Наградата, която се дава от Арт движение КРЪГ, се връчва на кърджалиец за принос в развитието на мултикултурализма, интеркултурния диалог и езиковото многообразие. Тя има за цел да акцентира върху ценността на интеркултурното взаимодействие, като разшири разбирането за иновация в този контекст.
Наградите се раздават за четвърта поредна година.
Доц. д-р Тодор Черкезов, дм e изпълнителен директор на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" Кърджали от 2002 г. до днес. Роден е през 1956 г. в Кърджали. Завършва медицина във ВМИ-Пловдив. Носител е на следните награди: Специалната награда на Българското дерматологично дружество на името на проф. П. Попхристов за развитието на дерматологията в България. През 2003 г. е удостоен със званието „Лекар на годината” на областно ниво, а през 2006 г. получава националното отличие „Лекар на годината-2006” на БЛС. През 2007 г. получава званието "Мениджър на годината" и диплом за заслуги в управлението на здравеопазването - номинация на в-к „Форум медикус”. Носител е на „Почетен герб на община Кърджали – позлатен” и на Почетен сребърен знак ІІ степен на МЗ, както и на Златен медал за заслуги към БЧК за 2014 г. На Петия международен конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум в Охрид, Македония през 2014 г. получава специално отличие "За забележителен принос в развитието на Югоизточноевропейския медицински форум". За първи път в страната въвежда система за управление на качество ISO в областна болница и получава международен сертификат за дейността. Участва в разработването и реализирането на проекти по оперативните програми на ЕС и трансграничното сътрудничество, като за последните 5 години лечебното заведение е усвоило над 8 млн. лв. инвестиционни средства. Д-р Тодор Черкезов е член на Съюза на учените в България. Автор е на над 27 съобщения и публикации в наши и чуждестранни научни издания и на 3 книги ”Бит, традиции и здраве на населението от Източните Родопи”,”Пътят към юбилея”,„Регионални здравни приоритети”.
Бурханедин Ардагил е художник-карикатурист със световно признание. Роден е в Кърджали през 1943 г. Завършва НХА в София, живее и работи в Кърджали до1989 г., когато става част от изселническата вълна към Турция. Оттогава живее в Истанбул. В Турция е работил за TRT, за агенции и издателства на детска литература, илюстратор е на множество детски книжки, има десетки участия в самостоятелни и общи изложби и е представял страната в множество световни биеналета. Носител е на повече от 50 награди от САЩ, Великобритания, Франция, Италия, Холандия, Гърция, Румъния, Япония, Корея, Русия, Македония, Сърбия и от самата Турция. Името му стои сред имената на най-добрите турски карикатуристи, получили международно признание. В Кърджали е бил член на Групата на художниците и пази ценни архивни кадри за нейните основатели – Станка Димитрова, Джемал Емурлов, Тодор Павлов, Георги Трифонов, Васил Василев, Стефан Пенев и Стоян Стоянов.
 Бил е актьор в първото кърджалийско читалище „Авицена” (1966-1968) и съхранява фото-архиви от представления на първата театрална трупа от този период. Бил е футболист във футболния отбор „Арда” (1958-1962) и съхранява фото- архиви за историята на отбора. Дарявал е на различни институции архивни материали за живота в Кърджали през различни периоди, в т.ч. и на Арт движение Кръг. Освен неговото дарение от над 60 платна, Арт движение Кръг пази архивни фото- материали за Групата на художниците, както и от постановките на две пиеси от периода 1966-1968 г. на Назъм Хикмет - „Легенда за любовта” (в която самият Бурханедин играе главната роля на Ферхад) и „Чудакът”, съхранява също така кадри от неговия фотоапарат от създаването на ХЕИ в Кърджали (1966) и от първите бригадирски акции за залесяване на близките градски зони (1960-1962).

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.