Областният управител на Кърджали Илия Илиев се завърна преди минути от района на ардинското село Ахрянско, където продължава битката с огнения ад. Той отговори на въпроси на 24rodopi.com





Г-н Илиев, връщате се от мястото на пожара. Каква е ситуацията към момента?
Пожарът е овладян. Има отделни локални огнища, които се контролират. Един вертолет и днес ще гаси в района. През цялата нощ 60 огнеборци и горски стражари обхождаха терена. Там  На все още има 6 пожарни коли и 10 специализирани  автомобили  на горските стопанства. Подкрепление в жива сила има от областите Смолян, Пловдив и Пазарджик.  Днес пристигнаха и 50 военнослужещи. В района снощи бяха зам.-министърът на земеделието Георги Костов и генерал Николай Николов, ръководител на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението". На място бе създаден кризисен щаб. В телефонен разговор с премиера Борисов ген. Николов даде отлична оценка на работата на институциите и създадената координация между тях.
Кметът на  Ардино Ресми Мурад също бе на мястото, както и  директорът на ЮЦДП Ботьо Арабаджиев.  Като цяло службите отреагираха напълно адекватно и в отличен синхрон на така създалата се ситуация.

Има ли бедстващи хора?
Най-критично беше вчера следобяд, когато вятърът обърна посоката си. Тогава огънят стигна на метри от къща в махала Родопско. За щастие, не се наложи да бъдат евакуирани хора. Към момента няма опасност за населението, за къщите и домашните животни.

Кога ще  можем да говорим, че пожарът е загасен и екипите са напуснали района на бедствието?
Всичко е под контрол. Организацията е стриктна. Но дни наред ще тлеят огнища. Такъв пожар в нашата област не е имало. Хората коментираха, че подобно нещо са виждали само по филмите. Без вертолети нямаше да бъде овладян. Хубавото е, че наблизо има и микроязовир, от който пожарните коли и вертолетите зареждаха с вода.

Загубите?
Тепърва ще се изясняват, но по груби изчисления ще бъдат над 2 милиона лева.
Периметърът на пожара е 1800 – 2000 декара.

Доказано ли е, че две 16-годишни момчета за предизвикали пожара?
Органите на реда ще установяват дали са те или техните родители.

Не е във връзка със случващото се в Ардинско, но научихме, в понеделник ще имате голямо събиране за превенция на пожарите.
Да, в понеделник в Смолян ще бъде организиран форум за мерките, които трябва да се вземат в пожаро-опасния сезон. Освен изгорялата дървесина, са унищожени и почвите и това също е сериозен проблем, защото ще активира ерозията. Надявам се, хората да осъзнаят, че опазването на горите е въпрос на национална сигурност.
24rodopi.com
Снимки: Илия Илиев, областен управител на Кърджали
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен31/7/16 19:09

    какъв удар ще направят дърводобивните фирми не ми се мисли купища пари

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.