www.24rodopi.com

Мевлид за здраве и берекет събра над 1000 души в Карапънар

събота, август 203коментараГюнер ШЮКРИ
Мевлид за здраве и берекет събра над 1 000 мюсюлмани и християни в местността „Карапънар" край ардинското село Правдолюб. Традиционно религиозната проява започна с четене на айети от Коран-и Керим и Мевлиди Шериф от местни духовници, водени от наместник-районният мюфтия на Кърджали Ерхан Реджеб.
Бяха раздадени 20 казана пилаф с месо, приготвено от екип под ръководството на Мюмюн Джила от Бял извор.  От вкусното ястие бе изпратено и за участниците в 13-ия международен турнир по тенис на маса в памет на незабравимия състезател и треньор Дургут Адемов – Джофи, който се провежда в Ардино.
Религиозното събитие бе организирано от местното мюсюлманско настоятелство и със съдействието на Община Ардино.
„Разходите за месото бяха поети от земляческото сдружение за културно сътрудничество „Егридерелилер" (Ардинци) в Бурса, а оризът бе осигурен от  кмета на община Ардино Ресми Мурад. За трета поредна година семейството на инж. Кемал Алиев от Ардино дари 1000 броя айран, а хлябът бе осигурен от местната кооперация „Наркооп", казаха организаторите. Те уточниха още, че е имало и адак (обещание в името на Аллах) - курбани от Шахин Байрамов, Севги Аптикадир и Борислав Огнянов.
На мевлида присъстваха Юксел Юртсевер, зам.-председател на сдружението за културно сътрудничество „Егридерелилер" (Ардинци) в Бурса, бившият депутат в турския Меджлис и член на ръководството на Сдружението „Егридерелилер" в Бурса Хаяти Коркмаз. Тук бе и цялото общинско ръководство на Ардино начело с кмета Ресми Мурад.
Основните организатори на мевлида инж. Кемал Алиев и Зеки Аптикадир благодарят на местните бизнесмени, които всяка година подкрепят финансово религиозния обред. Te казаха, че за следващата година имат резерв от 1120 лв. благодарение на тях.
24rodopi.com
Изпрати :

+ коментара + 3 коментара

Анонимен
20/8/16 22:43

ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ

Анонимен
20/8/16 22:44

ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ

Анонимен
20/8/16 22:44

Да живеее България

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи