По време на дискусията на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и вестник „Стандарт" "Да! На българските региони - Кърджали", на която 24rodopi.com и вестник „24х7 Родопи" бяха медийни партньори, на 25 юли, кметът на града инж. Хасан Азис зададе писмено въпроси на присъстващите министри - на регионалното развитие Лиляна Павлова, на земеделието - Десислава Танева, на труда и социалната политика - Зорница Русинова и на икономиката - Божидар Лукарски. Ведомствата изготвиха отговори на зададените въпроси, а в. "Стандарт" пое ангажимента да ги публикува на страниците на изданието. Ето и отговора на експертите от земеделското министерство на два от въпросите към министър Танева.
ВЪПРОС:
Във връзка с изпълнението на изискванията на чл.37м, ал.2 от ЗСПЗЗ е установено, че официалната справка за всички регистрирани животновъди, публикувана в Интегрираната информационна система на БАБХ е непълна. В нея липсват животновъди от община Кърджали.
В тази връзка следва да бъдат предприети мерки, информацията, предоставяна от БАБХ ежегодно към 1 февруари да включва данни за всички животновъди, регистрирани в Интегрираната информационна система на БАБХ.
ОТГОВОР:
Съгласно Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, чл. 37м, ал. 2 и ал. 3, БАБХ има задължение да публикува на интернет сайта си официална справка за всички регистрирани към 1 февруари на текущата година в Интегрираната информационна система на БАБХ:
1. животновъдни обекти;
2. собственици или ползватели на регистрирани животновъдни обекти;
3. пасищни селскостопански животни в животновъдните обекти.
Това задължение е изпълнено и в момента на началната страница на БАБХ се намира рубриката „Справка по чл. 37м. ал. 3 от Закон за собствеността и ползването на земеделските земи", от където се отваря страница с въпросната справки, разбита по области. За област Кърджали файлът с данни за животновъдните обекти по видове пасищни животни съдържа 13.878 записа.
За улеснение на общините и на съответните областни дирекции „Земеделие" са публикувани и справки по категории пасищни животни в подрубрика „Справка по чл. 37м. ал. 3 от Закон за собствеността и ползването на земеделските земи по категории животни".
ВЪПРОС:
Община Кърджали е отправила официално искане за предоставяне на данни, на което няма отговор, а именно поискани са:
Актуални данни в цифров "ZEM – формат" от картата на възстановената собственост /КВС/ на 111 броя землища в община Кърджали за всички имоти, собственост на Община Кърджали, вкл. и земите по чл. 19 от ЗСПЗЗ;
Копия на актуалната цифрова ортофото карта /ЦОФК/ на всички землища в община Кърджали, записани на електронен носител.
ОТГОВОР:
Съгласно писмена заявка, изх. № 04-04-7/21.03.2016 г. от община Кърджали, заведена в МЗХ с рег. индекс № АО-521/23.03.2016 г. за предоставяне на актуални данни от КВС и ЦОФК Ви уведомяваме, че цифрова информация от КВС е подготвена от представител на МЗХ в дирекция „Поземлени отношения и комасация" с приемателно-предавателен протокол от 24.03.2016 г. и записана на оптичен носител (CD-R) на основание договор № РД 50-61 от 16.05.2012 г. за предоставяне на цифрова информация.
Съгласно клаузите на договор № РД 50-61 от 16.05.2012 г., представител на министерството еднократно в годината и в една процедура, предава на упълномощен представител на общината информацията, предмет на договора, в цифров вид (ZEM файлове), записана на оптичен носител, като осигуряването на оптичния носител за записа е за сметка на общината. Към заявлението няма приложено пълномощно.
До момента не се е явил упълномощен представител на общината за получаване на данните, въпреки неколкократните телефонни разговори със служители на общината от отдел „Стопански дейности и разпореждане с ОПФ".
В предварителен телефонен разговор ни бе съобщено, че г-жа Зехра Байрактар отсъства и имахме уверение, че щом се върне на работа ще бъде осигурено пълномощно от кмета на представител на общината за получаване на информацията.
За предоставянето на ЦОФК, след получаване на искането в ГД ЗРП, е стартирана процедура по изготвяне и одобрение на доклад и заповед, съгласно изискванията на чл. 12, ал. 1 и 2 от Наредба 105. При одобрението им общината ще бъде уведомена за това, както и за начина на получаване на данните.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. ШШШ Алооо3/8/16 13:50

    Елить? До вчера ядохте марули и чесън и работихте за по 200, лева айде сега не се правете на каквито не сте и никога няма да бъдете колкото и да откраднете

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен3/8/16 14:08

    Сигурно такива справки дават и към Европейския съюз!Тринадесет хиляди ферми,сигурно във ферма "има "по 500 животни.Мале,мале пак сме първенци!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен3/8/16 16:22

    Пропуснали са и една мобилна ферма - тази на Айдън кравата

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен3/8/16 17:49

    alooo kakvo stana ssubsidite ot tytyna nali kazahte ce se puskat no nikak nyama zasto lijete horata nali s nasi izbori ste na vlast cakame polovinata pari koito ne platihte izvednij

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.