Мраморен Икар ще украси след дни Националния курорт Минерални бани. В момента статуята се вае от Иван Парасков. Хасковският скулптор и още 13 творци участват в пленер „Топлата вода", който беше официaлно открит в Националния курорт от кмета Мюмюн Искендер. Инициатор и организатор на арт-форума е бившият директор на галериите в Хасково Владо Запрянов.

Художници и скулптори от България, Гърция и Турция ще подарят творбите си на община Минерални бани. Арт проявата започна на 22 август и ще продължи до 27 август. Пленерът е едно от основните събития за празниците на Минерлната вода, здравето и красотата, чиято кулминация ще бъде на 26 и 27 август. Като една по-нататъшна цел местната управа обмисля възможности да създаде изложбена зала в курортното селище.

В пленера участва вдовицата на Атанас Шаренков – Венера Константинова, която е председател на секция "Монументално изкуство" в Съюза на българските художници. Професорът по рисунка и декорация Мехтап Джомерт пристигна от Одрин. Нейни стенописи украсяват част от стена в прочутата джамия "Селимие" в Одрин.

От Гърция в Минерални бани дойде Ради Радев. Той е родом от Димитровград, но повече от 15 години живее в Кавала, където има ателие и обучава ученици и студенти. На пленера ще творят още Станимир Видев от Пловдив, доц. Пеньо Пенев, зам.-ректор на Факултета по изобразително изкуство във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", Надежда Стойнева от Димитровград. От Хасково в Минерални бани ще бъдат Неделчо Кучков и скулпторът Иван Парасков, известният карикатурист Борислав Данев – Борку и графикът Андрей Каменов. Плеядата от таланти включва още Динко Ненов от София и Добрин Вътев от Бургас.

Приятната изненада е Екатерина Рохана от Минерални бани. Младото местно дарование от години живее в САЩ, но в момента е в Родината и успя да се включи в пленера.

Художниците ще се включат и като оценители в конкурса за детска рисунка на асфалт. Предвидени са екскурзии до Перперикон, Александрово и Хасково, както и поход по екопътека „Айкаас".

24rodopi.com

 

 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.