През 2015 година Перперикон е бил посетен от 71 532 туристи. Те са платили за входна такса 169 794 лева, установи проверка на 24rodopi.com


Над 200 хиляди души са изкачили скалния град Перперикон от началото на годината досега, съобщават археолози и общински съветници. Това сочели данните на местните туроператори, според които Кърджали е на път да постави рекорд по посещения на туристи.
Според председателя на комисията по култура в Общинския съвет на Кърджали Георги Кючуков, цитиран от БНР, интересът към местните исторически паметници се увеличава. Причините това да се случи са много. На първо място отворените проходи за Гърция. В момента сме в един период, в който добиха популярност чрез медиите новите открития в подножието на Перперикон, гробницата, която беше разкрита там. Явно и това се отразява на туристическия поток.
200 000 туристи посетили Перперикон и през 2015-та, това пък твърди археологът Николай Овчаров. Мекият климат в Източните Родопи позволява античният и средновековен град Перперикон, който е включен в 100-те национални туристически обекта на България, да бъде посещаван от туристите от началото на март до края на ноември.
„За 2015 г. приходите от Перперикон са близо 200 хил. лв., което го прави най-печелившото общинско предприятие", съобщи неотдавна кметът на Кърджали инж. Хасан Азис.
От счетоводните документи излиза, че през 2015 година Перперикон е бил посетен от около 50 хиляди туристи. Припомняме, че входната такса за посещение на археологическия комплекс Перперикон за лица над 18 години от 4 април м. г. е 6 лева, преди бе 3 лв. Децата и пенсионерите ще заплащат по 2 лева, реши Общинският съветник.
„Ако миналата година на Перперикон наистина са дошли 200 000 туристи, то или има откраднати пари или повече от половината туристи не плащат входна такса. Няма цена на билет от 1 лева. Ако тази година са над 200 000 туристи и приемем, че половината са деца, елементарните сметки показват, че приходите трябва да надхвърлят 600-700 хиляди лева. Ако няма измами, излича, че над 60 на сто от туристите, идващи на Перперикон, остават в подножието, т. е. купуват си само сувенири без да стъпят на върха", коментираха пред 24rodopi.com общински съветници. Според тях, през годините се доказало, че има присвояване на средства от персонала на Перперикон, но средствата не били драстични, затова най-вероятно става дума за подаване на неверни данни за посещенията.
Проверка на 24rodopi.com установи, че през 2015 година Перперикон е бил посетен от 71 532 туристи. Те са платили за входна такса 169 794 лева.
Припомняме, че Перперикон е открит от Иван Балкански, а в последните години разкопките ръководи археологът Николай Овчаров.
Перперикон има история, чието начало е преди 7000 години. Тя започва в каменно-медната епоха /V-ІV хилядолетие преди Христа/ и продължава до 1361 година, когато след тежка обсада той е бил превзет от османските турци. Първият своеобразен "златен век" на култовия център е в късната бронзова епоха – от ХV до ХІ век преди Христа. Тогава той се превръща в най-голямото светилище на Балканския полуостров. Вторият голям връх в историята на Перперикон е в римската епоха – ІІІ-V век, когато той вече е свещен скален град с прави улици, с административни сгради и храмове. Разрастването му е свързано и със златодобива в рудниците, които са в близост.
На Перперикон е открита най-ранната църква в Родопите от края на ІV век, от която е започнало покръстването на траките в планината.
По думите на „наследника на Балкански", Перперикон е проучен по един доста по-добър начин, тъй като вече има много по-съвършена методология. В момента дори се правят снимки с дронове, които показват цялата картина на улиците, площадите и храмовете, цялата инфраструктура на този град.
Наред с големия научен интерес към комплекса, нарастват и туристически посещения. Античният и средновековен град Перперикон е включен в 100-те национални туристически обекта на България. Постепенно регистрираните посещения достигат 150 000 годишно, а през миналата година - около 200 000, твърди Овчаров.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен22/8/16 11:40

    Какви са тези 6лв гладници..не виждатели кризата..направете 3лв както си беше преди

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен22/8/16 12:05

    Отново някой лъже. Къде са контролните органи и кой ще установи истината?!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен22/8/16 12:31

    Кой печели....ха .....ха?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен22/8/16 13:15

    Чиста стъкмистика! Овчаров гледа да се похвали, само че приходите казват друго... Според някои източници те са далеч под 100 хиляди лв.за миналата година

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен22/8/16 14:24

    Сравнете такса паркинг с такса вход и ще видите колко много автобуси са дошли само с по един човек и той обикновено е пенсионер или ученик. Краде се, много се краде. 22/8/16 13:15 ти да не се казваш Павел Петков, само тогава приходите бяха под 100 000 лева, защото тогава се крадеше най-много.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен22/8/16 15:01

    Кой казва че няма билети по един лев?Ние ходихме двама и там ни дадоха касова бележка за 1 лев(за двамата). Така че този си прибира петте лева и отчита един.Нямало кражби-това го кажете на някой от детската градина,той ще ви повярва.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен22/8/16 15:41

    ами този на снимката БББББББББББББББИИИИИИИИИИИИИИИИрррррррррррррррррррааааааааааааа

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен22/8/16 16:08

    "200 000 туристи на Перперикон – стъкмистика, посещения на аванта или изчезнали 500 000 лева?". Най-вероятно и трите са верни и то много верни!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен22/8/16 20:08

    Хубаво е че има туристи,никога няма да разберем колко са ,и какво значение има дали се хвалят.Лошото е че никога няма да разберем кой е този град и каква е неговата история,Овчаров измисля и това се тиражира.Би трябвало и други учени да си казват мнението.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.