Кметът на общината Сунай Хасан подписа договор за реализация на проект „Равен старт за децата на Момчилград“

Кметът на община Момчилград Сунай Хасан подписа договор за реализирането на проект „Равен старт за децата на община Момчилград чрез подобряване на образованието и грижите в ранна детска възраст". Той е финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" 2014 -2020 г. и е на стойност 499 986 лева, съобщиха от Общинска администрация.
Основна цел е подобряване на условията за равен достъп до образование и обучение на децата от етническите малцинства в община Момчилград. При реализирането на проекта ще бъдат постигнати и специфични цели като осигуряване на приятелска и креативна среда за включване и обучение на децата от ромски произход и тези от семейства в неравностойно положение. Ще се повиши информираността и стимулира мотивацията на малцинствените групи за осъзнаване ролята на образованието. Ще бъдат създадени условия за успешна социализация на децата от етническите малцинства и ще се засили мотивацията на децата и родители за участие в образователния процес.
Предвидените дейности по проекта са работа с родители от етническите малцинства, които възпрепятстват децата си подлежащи на задължителна предучилищна подготовка от редовно посещаване на детска градина. Ще се подобри образователната среда. Предвидено е допълнително обучение по български език за деца, за които българският не е майчин. В същото време ще се създадат ателиета за съхраняване и развиване на културната идентичност. Ще се насърчи участието на родителите във възпитателния процес.
Проектът ще се изпълнява от община Момчилград в партньорство с читалище „Нов живот" и със седемте детски градини на територията на общината. Три от тях са в града, а останалите в селата Груево, Равен, Нановица и Звездел.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

14 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/8/16 16:13

    Може ли и моите деца да са ромчета?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/8/16 16:21

    Какво значи "българският не е майчин"???Всички са родени и израстнали в България, където официалния език е български, а сега за това, че те са нямали желанието да говорят на родния си език, и не могат по никакъв начин да се приобщят, ще се влеят сумати пари отново за тях!!!! Продължавайте да ги галете с перце - те ще са бъдещето на България!!!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен9/8/16 18:32

    Пак нищо няма да научат.....
    Пари на вятъра!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен9/8/16 20:09

    То целта не е мангалчетата да бъдат обучени, а паричките да бъдат "усвоени".

    ОтговорИзтриване
  5. Първо научете "учителките" на български,че едвам си купуват "би баничка".

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен9/8/16 22:21

    Вместо мангалите да ги пратят в Индия те се чудят как и тях да гъделичкат и чрез тях как да клъвнат нещо. Погледнете двете Автогари какво става, като чума са - седнали, легнали, разкрачени, с лули, пури, бири,с катъри и каруци, хвърчащи мулета, езда на коне и циганета по тротоари и улици с 50 км в час. пълен разврат и отврат. Нашите вместо да гледат как да се отърват от тях им търсят дръж ми шапката.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен9/8/16 23:26

    Да живей далаверата ,забогатяването чрез наливане на пари от пусто в празно ,като краен резултат гушкането на Европейски средства -все познати прийоми на управляващите ,чудещи се и мислещи за криви и прави краставици в Европейския проект покрит вече с много кръпки.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен10/8/16 00:23

    Драги съграждани, наясно съм с факта, че повечето от вас мразят ромите, но ние, като граждани на ЕС, трябва да ги интегрираме в нашето общество. A интеграцията започва с комуникация, поради тази причина първо трябва те да научат нашият език, за да могат свободно да се изразяват на публични места.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен10/8/16 12:09

    Има ли някой, който да следи какво са научили тези циганчета след завършване на проекта? Ако няма резултат, кой ще върне парите, които аз трябва да плащам на Европа? Крадците от ДПС, ще върнат ли парите?

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен10/8/16 12:11

    В Момчилград турците не знаят български. Все по рядко е говори официалния език на държавата в този град. Дори и в държавните институции не се говори български език. А в общината е сякаш си в анкара.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен10/8/16 13:34

    Този който е подписал договора да не е кмета на Столипиново или Боровец ? Ние този човек не сме го виждали из Момчилград !

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен10/8/16 14:32

    OBSHTINA Momchigrad da izmisli neshto za bezraboticata,a ne da sizdavame udobstva za mangalite.Shte li da gi integrirat gluposti

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен10/8/16 14:33

    V tazi dirjava covek po -dobre da e ciganin

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен10/8/16 15:45

    Romi i integracia haha

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.