Възобновиха традицията по отбелязването на празника на Боровица

Гюнер ШЮКРИ

Възобновиха традиционното отбелязване на празника на ардинското село Боровоца, който не бе честван през последните години. Центърът на селото се напълни със стотици хора от околните населени места, вътрешността на страната и изселници от Турция. Специален гост на селищния събор бе кметът на общината Ресми Мурад.
Организатори на проявата бяха кметството, читалище „Климент Охридски" и с подкрепата на местните жители.
Селският празник бе открит от кмета на Боровица Айсел Мехмед. В своето приветствие тя изказа искрените си благодарности към всички, които са допринесли за организирането и осъществяването на празника.
„Изключително съм щастлива, че успяхме да възобновим една традиция, която бе прекъсната през годините. Особено ми е приятно да виждам всички вас заедно и сплотени по родното място. Днес ние отбелязваме не само деня на селото, но и деня на съседството, единството, сплотеността, разбирателството, солидарността и взаимопомощта. Искрено се надявам да превърнем тази прекъсната инициатива в традиция", заяви Айсел Мехмед.
Кметът Ресми Мурад отбеляза, че когато има единство и сплотеност се постигат много хубави неща. „Изключително ми е приятно да ви поздравя с празника. Изпитвам голямо вълнение да съм тук, сред вас. През последните години тук се реализираха много различни проекти. Започна ремонтът на местната здравна служба. Предстои откриването на здравния кабинет с постоянен личен лекар. Тази година в центъра на селото вече няма воден режим. Това е един голям успех, благодарение на единството и разбирателството между местното население и ръководството на общината. Да се надяваме и в околните квартали към кметството да разрешим проблема с питейната вода в най-близко време", заяви в своето приветствие Ресми Мурад. Той съобщи, че благодарение на съдействието на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ на територията на общината ще се реализират различни обекти на обща стойност 420 000 лв. „В Боровица ще се реконструират улици в размер на 50 000 лв.", уточни Ресми Мурад.
Денят на Боровица бе отбелязан с много веселие и настроение. Специалната програма на празника включваше музикални и поетични изпълнения на местни ученици, както и интересни спортни мероприятия. Прозвучаха стихове и песни за родния край, изпълнени от учениците от местното основно училище „А.С.Макаренко" под ръководството на учителките Сезгюл Бекир и Хълмие Фарис.
8-годишният талант Мерт Дьонмез от Кърджали, чийто родители са от Боровица, обра аплодисментите на присъстващите с изпълнение на акустични барабани на популярни парчета на легендарната група „Дийп Пърпъл".
Mестната зъботехничка Емине Неджиб бе приготвила кът със саморъчно изработени бродерии, плетиво и чеиз  от стари времена до съвременни тенденции.
Победител в шахматния турнир стана Мюмюн Байрям, а в надпреварата за тенис на маса първото място извоюва Айдън Ръфкъ, и двамата от Млечино. Призьорите бяха наградени с парични награди и грамоти.
За доброто настроение на гостите и жителите на селото се погрижи група „Експрес" от Кърджали.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.