www.24rodopi.com

Сбогом, РИО! Гроздан Колев е началник на Регионалното управление на образованието (РУО)

вторник, август 3014коментара

От тази учебна година влиза обучението по гражданското, здравното, екологичното, интеркултурното образование с всички изписани в наредбата теми за часа на класа. Вижте кои са другите новости в образованието


Регионалният инспекторат по образованието (РИО) в Кърджали вече не съществува. Гроздан Колев е началник на новото формирование „Регионално управление на образованието" (РУО), научи 24rodopi.com
Учебната година ще стартира с  промени наложени от новия закон за предучилищното и училищното образование, съобщиха пред 24rodopi.com от Регионалното управление на образованието.
Влезлият в сила от 1 август нов закон изгражда  и нова нормативна база, която е по-отворена към обществото като участник в процесите на образованието, допълват експертите.
На всички училища в региона е възложено формирането на Обществен съвет, в него ще има представители на общинските администрации по места, представители на родителите, а за държавните училища и представители посочени от министерството на образованието. Целта на обществените съвети е да осигурят по-голяма обективност в процесите на образованието, като първа задача ще им бъде да подготвят бюджета за следващата календарна година, а именно 2017-та. По този начин се цели да бъдат определени приоритетите при разходване на бюджетните средства.
Друга новост е, че всяко училище ще трябва да изработи и собствена стратегия за четиригодишно развитие с приложен план за действия и финансиране на учебното заведение. В изработването на стратегията участие ще вземат педагогическите съвети и обществените съвети към училищата, за директорите ще остане организационната и изпълнителна функция по изпълнение на приетите стратегии.
Новият закон налага и нов график за учебното време на децата от 1 до 4 клас, които ще учат до 31 май 2017 г., допълниха пред 24rodopi.com експертите.
Четвъртокласниците ще се завършват с национално външно оценяване по 4 предмета като математиката е възможен вариант за вход за гимназиите с профил математика и/или природни науки.
В 7 клас обучението е до 15 юни 2017 г. и ще завършва с 3 национални външни оценявания – по български език и литература, по математика и по чужд език. Оценяването от изпитите в 7 клас ще е с точки и всеки ученик ще намери своето място в различен тип гимназия – профилирана или професионална.
Държавните зрелостни изпити ще са на 19 и 22 май 2017 г. Раздаването на дипломите за средно образование ще е в определен срок - до 22 юни 2017 г.
Нов учебен план през 2016-2017 г. влиза само за 1 и за 5 клас и обучението е по нови учебни програми. Всички учители по всички предмети и във всички класове разработват годишно тематично разпределение, което се утвърждава от директора
В 1 и в 5 клас ще се работи по действащите до момента учебници. Нов учебник ще има само по история и цивилизации в 5 клас, който се подготвя в момента от шест издателства и до 15 септември ще бъде на чиновете на учениците, това е обещание на министерството на образованието.
През учебната 2016/2017 година влиза в сила новата Наредба за организацията на дейностите в училищното образование. Според нея педагогическият съвет трябва да проведе заседание, на което да има избор на учебните планове за всяка паралелка в 1 и 5 клас и да се създаде организация за целодневно обучение на учениците от  1 до 7 клас. Съветът приема учебните планове и за тези класове, които постъпват в първия от степента и се обучават по старите учебни планове – това са 8I клас с прием след 7 в профилирани и професионални паралелки, 9 клас с прием след основно образование в профилирани, непрофилирани и професионални паралелки.
Педагогическият съвет на приемащото училище (при прием на ученици след завършен 7 клас) избира и двата учебни предмета, които ще са балообразуващи, поясниха експертите пред 24rodopi.com. Оценките по тези предмети ще се преобразуват в точки и ще се прибавят към точките от националните външни оценявания по български език и литература и по математика, за да се образува балът на седмокласниците.
Абсолютна новост през новата учебна година е създаването на професионално портфолио от всеки учител. В портфолиото ще се отразява образователна квалификационна степен, професионална квалификация, допълнителна специализация, постиженията и успехите на учениците и личните успехи. Започва и задължителната вътрешно училищна и извънучилищна квалификация.
В сила влиза и Наредбата за приобщаващо образование, която е насочена към подкрепа на всеки ученик – от този със специални образователни потребности към надарените ученици и изоставащите ученици. В нея са изписани нови санкции за учениците.
От тази учебна година влиза обучението по гражданското, здравното, екологичното, интеркултурното образование с всички изписани в наредбата теми за часа на класа. Всяко училище трябва да си разработи свой етичен кодекс. Класният ръководител ще изготвя план за часа на класа с темите, съответстващи на възрастта и подготовката на учениците.
Ще започне и изграждането на система за училищна ритуализация и възможност за училищно самоуправление.
За 7 клас предстои компенсиране на пропуснатия материал по история, раздел Средновековие, география, раздел континента Европа, биология, раздел гръбначни животни по един от предложените 3 варианта: чрез часове в ЗИП, чрез часове в СИП или чрез преструктуриране на учебното съдържание.
Друга наредба, която също ще действа от 15 септември т.г., е Наредбата за информацията и документите, която въвежда нов дневник за подкрепа на личностното развитие.
В най- скоро време към министерството на образованието ще бъде сформиран и Инспекторат, който ще има изцяло контролиращи функции, а така също и неограничени правомощия. Инспекторатът ще бъде самостоятелно звено и ще може да извършва необявени и внезапни проверки в училищата в цялата страна, разкриват образователните спецове.
24rodopi.com

Изпрати :

+ коментара + 14 коментара

Анонимен
31/8/16 09:01

ПРОМЯНА В УЧИЛИЩНИТЕ РЪКОВОДСТВА ЩЕ ИМА ЛИ ?ДИЦИПЛИНАТА,УСПЕХ И РЕДА В ЕДНО У-ЩЕ ЗАВИСИ ОТ ДИРЕКТОРА.ТОВА ЯВНО ПРОЛИЧА В ГИМНАЗИЯТА В С.БЕНКОВСКИ.ОТ КАКТО СТОЯН ХАДЖИЕВ Е В ОПТУСК ПО БОЛЕСТ,ВИД - "ДИРЕКТОР" - МИРОСЛАВ ,КОЙТО Е ФИЗКУЛТУРНИК ПО ПРОФЕСИЯ РАЗВАЛИ ВСИЧКО ИЗГРАДЕНО.С ТАКИВА КАДРИ ПРЕУСТРОЙСТВО В ОБРАЗОВАНИЕТО НЯМА КАК ДА ИМА.

Анонимен
31/8/16 09:12

MIRO E TO4EN NEDEYTE TAKA BE TOY E I SIVETNIK V OB6TINATA

Анонимен
31/8/16 10:35

Независимите феодали-директори на училищата в община Момчилград са като джадаите от Междузвездни войни.Неподлежащи на контрол от никой и никого .Развяващи гордо байрака на своята независимост и недосегаемост ,жонглиращи свободно със съдбите на своите подчинени ,сменяйки ги според последния писък на собственото си его.Колко много разрушени от тях съдби ...

Анонимен
31/8/16 10:42

Четвъртокласниците няма да "СЕ" завършват с национално външно оценяване, а ще завършват!

Анонимен
31/8/16 12:04

"Независимите феодали-директори" на училищата в община Кирково са като джадаите от Междузвездни войни.Неподлежащи на контрол от никой и никого .Развяващи гордо байрака на своята "независимост и недосегаемост" ,жонглиращи свободно със съдбите на своите подчинени ,сменяйки ги според последния писък на собственото си его.Колко много разрушени от тях съдби ...и това е резултата от учебната дейност.

Анонимен
31/8/16 12:44

А СОУ-Кирково какво ще го правим? С тия неудачни директори язък за училището. Остава му още малко време и ще останат само политически назначените тапанари като пишман директорите. Вижда се края на училището.

Анонимен
31/8/16 15:42

Krayat za feodalite -Direktori nablijava...

Анонимен
31/8/16 16:15

На 5 години да се сменят всички директори и заместници. Делегираните бюджети ги превърнаха в "Образование дръж ми шапката! Никой не може да ми бръсне, правя каквото си искам", И без това вече никой не учи, образованието стана пълен бардак.

Анонимен
31/8/16 16:32

г-н Колев кога най после ще сложите край на тези феодали-директори

Анонимен
31/8/16 16:39

Г-н Колев докога в клас учениците от начален курс на обучение ще са по 30 човека? Това образование ли е или лудница?

Анонимен
31/8/16 20:39

към ан.10:35
много си точен/точна!
Солидарен съм теб!

Анонимен
1/9/16 00:11

ДО
Анонимен
31/8/16 16:39
Директорите не ги интересува по колко ученика са в клас. Паритеее са важни. Дреме му на директора, че децата на неуки. Няма вече учители. Има интересчии.

Анонимен
3/9/16 12:29

Г-н Колев ако Вие днес не изчистите докрай феодалите директори,то утре те ще се опитат да махнат Вас.

Анонимен
11/12/16 19:40

Коя институция е упълномощена да контролира директорите?Че злоупотребяват с
делегираните бюджети е ясно и за слепите - всяка година се правят едни и същи ремонти на училищните сгради - подписват се празни ордери от хванати от селото "майстори",приятели на директора.Хорицата се радват на подхвърлените им стотинки,а парата отива в джоба на директора."И вълкът сит,и агнето цяло".
Вчера ДПС, утре БСП,днес-ГЕРБ.
Не разчитайте на хора,господа образователни управляващи,които са доказали своята нестабилност!
Господин Колев, вашата доброта и лоялност ще ви изиграят лоша шега!
Хванете здраво ситото и изчистете боклука от директори покрай Вас!
Директорката на ОУ "Климент Охридски" играе по масите на училищните тържества, директорът на ОУ"Св.Св.Кирил и Методий" с.Г.Прахово е повече в Турция, отколкото на работното си място.
Господин Колев," Вържете попа, за да е мирно селото!"

Публикуване на коментар

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи