www.24rodopi.com

Сбогом, РИО! Гроздан Колев е началник на Регионалното управление на образованието (РУО)

вторник, август 3013коментара

От тази учебна година влиза обучението по гражданското, здравното, екологичното, интеркултурното образование с всички изписани в наредбата теми за часа на класа. Вижте кои са другите новости в образованието


Регионалният инспекторат по образованието (РИО) в Кърджали вече не съществува. Гроздан Колев е началник на новото формирование „Регионално управление на образованието" (РУО), научи 24rodopi.com
Учебната година ще стартира с  промени наложени от новия закон за предучилищното и училищното образование, съобщиха пред 24rodopi.com от Регионалното управление на образованието.
Влезлият в сила от 1 август нов закон изгражда  и нова нормативна база, която е по-отворена към обществото като участник в процесите на образованието, допълват експертите.
На всички училища в региона е възложено формирането на Обществен съвет, в него ще има представители на общинските администрации по места, представители на родителите, а за държавните училища и представители посочени от министерството на образованието. Целта на обществените съвети е да осигурят по-голяма обективност в процесите на образованието, като първа задача ще им бъде да подготвят бюджета за следващата календарна година, а именно 2017-та. По този начин се цели да бъдат определени приоритетите при разходване на бюджетните средства.
Друга новост е, че всяко училище ще трябва да изработи и собствена стратегия за четиригодишно развитие с приложен план за действия и финансиране на учебното заведение. В изработването на стратегията участие ще вземат педагогическите съвети и обществените съвети към училищата, за директорите ще остане организационната и изпълнителна функция по изпълнение на приетите стратегии.
Новият закон налага и нов график за учебното време на децата от 1 до 4 клас, които ще учат до 31 май 2017 г., допълниха пред 24rodopi.com експертите.
Четвъртокласниците ще се завършват с национално външно оценяване по 4 предмета като математиката е възможен вариант за вход за гимназиите с профил математика и/или природни науки.
В 7 клас обучението е до 15 юни 2017 г. и ще завършва с 3 национални външни оценявания – по български език и литература, по математика и по чужд език. Оценяването от изпитите в 7 клас ще е с точки и всеки ученик ще намери своето място в различен тип гимназия – профилирана или професионална.
Държавните зрелостни изпити ще са на 19 и 22 май 2017 г. Раздаването на дипломите за средно образование ще е в определен срок - до 22 юни 2017 г.
Нов учебен план през 2016-2017 г. влиза само за 1 и за 5 клас и обучението е по нови учебни програми. Всички учители по всички предмети и във всички класове разработват годишно тематично разпределение, което се утвърждава от директора
В 1 и в 5 клас ще се работи по действащите до момента учебници. Нов учебник ще има само по история и цивилизации в 5 клас, който се подготвя в момента от шест издателства и до 15 септември ще бъде на чиновете на учениците, това е обещание на министерството на образованието.
През учебната 2016/2017 година влиза в сила новата Наредба за организацията на дейностите в училищното образование. Според нея педагогическият съвет трябва да проведе заседание, на което да има избор на учебните планове за всяка паралелка в 1 и 5 клас и да се създаде организация за целодневно обучение на учениците от  1 до 7 клас. Съветът приема учебните планове и за тези класове, които постъпват в първия от степента и се обучават по старите учебни планове – това са 8I клас с прием след 7 в профилирани и професионални паралелки, 9 клас с прием след основно образование в профилирани, непрофилирани и професионални паралелки.
Педагогическият съвет на приемащото училище (при прием на ученици след завършен 7 клас) избира и двата учебни предмета, които ще са балообразуващи, поясниха експертите пред 24rodopi.com. Оценките по тези предмети ще се преобразуват в точки и ще се прибавят към точките от националните външни оценявания по български език и литература и по математика, за да се образува балът на седмокласниците.
Абсолютна новост през новата учебна година е създаването на професионално портфолио от всеки учител. В портфолиото ще се отразява образователна квалификационна степен, професионална квалификация, допълнителна специализация, постиженията и успехите на учениците и личните успехи. Започва и задължителната вътрешно училищна и извънучилищна квалификация.
В сила влиза и Наредбата за приобщаващо образование, която е насочена към подкрепа на всеки ученик – от този със специални образователни потребности към надарените ученици и изоставащите ученици. В нея са изписани нови санкции за учениците.
От тази учебна година влиза обучението по гражданското, здравното, екологичното, интеркултурното образование с всички изписани в наредбата теми за часа на класа. Всяко училище трябва да си разработи свой етичен кодекс. Класният ръководител ще изготвя план за часа на класа с темите, съответстващи на възрастта и подготовката на учениците.
Ще започне и изграждането на система за училищна ритуализация и възможност за училищно самоуправление.
За 7 клас предстои компенсиране на пропуснатия материал по история, раздел Средновековие, география, раздел континента Европа, биология, раздел гръбначни животни по един от предложените 3 варианта: чрез часове в ЗИП, чрез часове в СИП или чрез преструктуриране на учебното съдържание.
Друга наредба, която също ще действа от 15 септември т.г., е Наредбата за информацията и документите, която въвежда нов дневник за подкрепа на личностното развитие.
В най- скоро време към министерството на образованието ще бъде сформиран и Инспекторат, който ще има изцяло контролиращи функции, а така също и неограничени правомощия. Инспекторатът ще бъде самостоятелно звено и ще може да извършва необявени и внезапни проверки в училищата в цялата страна, разкриват образователните спецове.
24rodopi.com

Изпрати :

+ коментара + 13 коментара

Анонимен
31/8/16 09:01

ПРОМЯНА В УЧИЛИЩНИТЕ РЪКОВОДСТВА ЩЕ ИМА ЛИ ?ДИЦИПЛИНАТА,УСПЕХ И РЕДА В ЕДНО У-ЩЕ ЗАВИСИ ОТ ДИРЕКТОРА.ТОВА ЯВНО ПРОЛИЧА В ГИМНАЗИЯТА В С.БЕНКОВСКИ.ОТ КАКТО СТОЯН ХАДЖИЕВ Е В ОПТУСК ПО БОЛЕСТ,ВИД - "ДИРЕКТОР" - МИРОСЛАВ ,КОЙТО Е ФИЗКУЛТУРНИК ПО ПРОФЕСИЯ РАЗВАЛИ ВСИЧКО ИЗГРАДЕНО.С ТАКИВА КАДРИ ПРЕУСТРОЙСТВО В ОБРАЗОВАНИЕТО НЯМА КАК ДА ИМА.

Анонимен
31/8/16 09:12

MIRO E TO4EN NEDEYTE TAKA BE TOY E I SIVETNIK V OB6TINATA

Анонимен
31/8/16 10:35

Независимите феодали-директори на училищата в община Момчилград са като джадаите от Междузвездни войни.Неподлежащи на контрол от никой и никого .Развяващи гордо байрака на своята независимост и недосегаемост ,жонглиращи свободно със съдбите на своите подчинени ,сменяйки ги според последния писък на собственото си его.Колко много разрушени от тях съдби ...

Анонимен
31/8/16 10:42

Четвъртокласниците няма да "СЕ" завършват с национално външно оценяване, а ще завършват!

Анонимен
31/8/16 12:04

"Независимите феодали-директори" на училищата в община Кирково са като джадаите от Междузвездни войни.Неподлежащи на контрол от никой и никого .Развяващи гордо байрака на своята "независимост и недосегаемост" ,жонглиращи свободно със съдбите на своите подчинени ,сменяйки ги според последния писък на собственото си его.Колко много разрушени от тях съдби ...и това е резултата от учебната дейност.

Анонимен
31/8/16 12:44

А СОУ-Кирково какво ще го правим? С тия неудачни директори язък за училището. Остава му още малко време и ще останат само политически назначените тапанари като пишман директорите. Вижда се края на училището.

Анонимен
31/8/16 15:42

Krayat za feodalite -Direktori nablijava...

Анонимен
31/8/16 16:15

На 5 години да се сменят всички директори и заместници. Делегираните бюджети ги превърнаха в "Образование дръж ми шапката! Никой не може да ми бръсне, правя каквото си искам", И без това вече никой не учи, образованието стана пълен бардак.

Анонимен
31/8/16 16:32

г-н Колев кога най после ще сложите край на тези феодали-директори

Анонимен
31/8/16 16:39

Г-н Колев докога в клас учениците от начален курс на обучение ще са по 30 човека? Това образование ли е или лудница?

Анонимен
31/8/16 20:39

към ан.10:35
много си точен/точна!
Солидарен съм теб!

Анонимен
1/9/16 00:11

ДО
Анонимен
31/8/16 16:39
Директорите не ги интересува по колко ученика са в клас. Паритеее са важни. Дреме му на директора, че децата на неуки. Няма вече учители. Има интересчии.

Анонимен
3/9/16 12:29

Г-н Колев ако Вие днес не изчистите докрай феодалите директори,то утре те ще се опитат да махнат Вас.

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи