Гюнер ШЮКРИ
Ръководството на община Ардино обсъди развитието на хидроенергийния проект „Горна Арда" с представителите на компанията Вернер Казагранде - председател на Управителния съвет и Гюнтер Вайлцер - член на Управителния съвет. На работната среща присъстваха зам.-кметове Изет Шабан, Наско Кичуков, председателят на общински съвет Сезгин Байрям.
Гостите споделиха подробности за хода на развитие на каскадата. За постигане на по-добра координация между различните институции, имащи отношение към реализацията на проекта, е била създадена междуведомствена група под ръководството на заместник-министъра на енергетиката Николай Николов. В нея влизат експерти от министерствата на енергетиката, на околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройството, както и представители на НЕК и EVN. Целта на работата й е да се намери най-подходящата форма за реализация на каскадата с оглед на всички законови и нормативни изисквания, както в национален, така и в общоевропейски план.
Друга тема, обсъдена по време на срещата, беше включването на проекта за каскада „Горна Арда" в работния вариант на Плана за управление на речните басейни в Източно беломорски район за периода 2016-2021 г., който в момента е на етап обществени консултации. ХЕК „Горна Арда" е подала необходимите документи и поддържа контакт с Басейнова дирекция „Източно беломорски район" и с Министерството на околната среда и водите.
„Желанието на общинското ръководство и на жителите на Ардино е проектът да бъде реализиран възможно в най-скоро време. Бихме искали каскадата да се осъществи в първоначалния си тристъпален вариант с хидровъзли Мадан, Ардино и Сърница с предвидена мощност от около 170 МВт. Считаме, че реализацията му ще даде тласък и ще подпомогне социално-икономическото развитие в региона", заяви зам.-кметът Изет Шабан. Той изрази желание в работата на междуведомствената група за реализирането на проекта да бъде включен и представител от общината в лицето на кмета Ресми Мурад.
„Надяваме се, че законовата рамка ще създаде възможност за реализирането на каскадата", заяви Гюнтер Вайлцер.
24rodopi.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен3/8/16 13:43

    Що не включат и Ахмед Доган, нали е най-добрия хидроенергетик в България. И стъпалата ще станат поне 5, като на Цанков камък.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен3/8/16 15:20

    тази партия направо си бълва Хидроенергийни инженери, начело с бащицата АД,който си показа целият си блясък на Хидроенергиен възел Цанков камък

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен3/8/16 16:27

    zashto ne mi pushtate komentara bre, i az byah pisal , che pokray hidroenergiyniyat injener Medi Doganov i ardinskite lizachi stanaha hidroenergiyni injeneri

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен3/8/16 21:29

    Терсине шабан кво разбира от хидросъоражения той е полу грамотен с Русалската гимназия е.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен4/8/16 08:22

    Не говорете глупости за Изет Шабан! По образование той е машинен инженер! Вярно е, че по произход е от Русалско, но е роден в Кърджали! А и в Русалско да беше роден-какво значение има това! Важен е интелектуалният потенциал, който е заложен в гените му! Някой може да не харесва партия ДПС, но защо трябва незаслужено да нагрубява отделен човек, отделна личност! Бъдете по-обективни и справедливи!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.