Младежи от Кърджалийско са сред най-големите мераклии за гурбет. Някои от завършилите 11 клас не са дочакали деня за получаване на дипломите и тръгнали към Западна Европа. "Едвам дочакаха оформянето на оценките. Имали вече работа в Холандия,така казваха", разкри пред 24rodopi.com преподавател от Момчилград. Баби и дядовци отишли да получат тапиите на новите гурбетчии.
По темата четете по-късно само в 24rodopi.com
Всеки пети младеж в България на възраст до 24 г. нито учи, нито работи.Това сочат последните данни на Евростат, цитирани от „24 часа". Ситуацията е по-зле само в две страни в ЕС - Гърция и Италия. И в трите страни процентът от младежите без работа и занимание е от 24% нагоре.Държавите, които нямат подобен проблем и нивата на младежката безработица са ниски - около 9%, са Германия, Швеция и Дания. Доходите в България остават в пъти по-ниски, отколкото в Западна Европа, но растат по-бързо - с около 8% в последните години.Това значи, че към края на 2016 година средното възнаграждение може да стигне 1000 лв., смятат работодатели.
24rodopi.com
На снимката: Градът край Арда – всеки пети младеж на възраст до 24 години нито учи, нито работи
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/8/16 10:58

    Значи най лошо се заплаща в Кърджали и нашите управници от региона нищо не правят за да задържат младежите амислят само за своите интереси

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/8/16 11:45

    Abe 1000 lv samo stesi sinuvate ili trqbva da vleznesh v obshtinata i pod masata moje da iskarash inache ravotish za 400lv +osigurovkite hvashtat ot zaplatata na mnogo rabotni mesta ayde shestito rabotish za 300 lv

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен29/8/16 13:36

    За какво са им дипломи .В Кърджали се назначават само политически но не и професионално .

    ОтговорИзтриване
  4. бай Агоп29/8/16 16:02

    За циганите стана чудесно. Навсякъде са те. Поразходете се от Билла нагоре по посока ОЦК. Всичко е от тях-хамали(товарачи, разтоварачи), строителни работници(мазачи, бояджии, поставяне на гипсокартон, битУмна хидроизолация) всичко от до ха-ха-ха, а мюсюлманите на запад, с изключение на малък процент останалИ мюсюлманинИ до пенсия. а мохамеданите - бизнесмени, от селата в града. За тях стана добре. Все едно, че са в ню йорк ха-ха-ха Християните и те подир мюсюлманите. Това са новите хора на булгаристан. А може да е и за хубаво.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен29/8/16 16:58

    Държавните институции са пълни с нечии хора които хал хабер си нямат от работа и професионализъм.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен29/8/16 21:54

    Здраве да е. Понякога вместо да ти извадят очите ти изписват веждите. Важното е, че на запад са ценени, уважавани, рекламни лица(от 100 души, само един и от 100 души само трима, и един от тях е пак х). Недооценени/неудобни/неуважени бяха дедите ни, ние, а сега и децата ни. Докато комунистите са на власт, нищо добро не я очаква родината ни _ булгаристан. не сме подмазвачи, двуличници. това ни е грешката. тези, които си бяха на власт през Татово време, пак същите са и след 1989 година. никаква промяна. вълкът козината си мени, но нрава не. с т а р о б ъ л г а р и т е от селата. започна се с лизането. нашите деди са от Беломорска Тракия, а до вчера пееха друга песен. имат пари и първи се запътиха към Гърция, а такива като нас, където дедите ни са погребани, не можем да отидем. геноцид, диктатура, това е булгаристан. жалко. здраве да е. той горе всичко вижда и рано или късно не прощава никому. вярващи само за чалъми. вътре нямаш ли го нищо не става. добрината отсъства от хората, а на първо място е злобата, егоизма. има хора, ако не направят зло, то те не могат да заспят. успех в плюенето. нека да започне сега и веднага, а на всички добри хора по света им пожелаваме много здраве, радост, щастие и късмет.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен29/8/16 21:55

    КОЙТО ГРОБ КОПАЕ ДРУГИМУ САМ ПАДА В НЕГО.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен29/8/16 23:08

    Triabva dase zaradvate 4e zaminavat na gurbet.vnasiat evro v stranata.nali tova tribva skapana darjava.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен30/8/16 06:16

    Лично за мен би било нечувано щастие вие, Родопи24, да спрете да използвате думата "гурбет" и "гурбетчия" , понеже ставате нагли и търсещи поредната новина свързана с работа на запад и харчене на пари тук, в България.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен30/8/16 10:46

    Не мисля, че е от мерак, а от длъжност.Представете си че минималната ни заплата е 300-400 лева, за година ни се събира общо 4000-5000лева т.е една минимална заплата в другите държави. И има сумати разходи, които трябва да се платят с тия кирливи 400 лева. Така че помислете си малко преди да пишете глупости само и само за да публикувате нещо. За голямо съжаление работата на България сден на ден става по-зле.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.