Международният пленер „Арт хоризонти" в Дъждовница се провежда последователно от 2005 г. до днес, а село Дъждовница вече се спряга по света като „art village". Тази година участващите в програмата от 20 до 29 август творци са селектирани на принципа „млади български автори с престижни задгранични награди и с участия в международни фестивали и културни събития". Те трябва да се справят с предизвикателството на новата тема „Sorry, no art today" (За съжаление, сега не е време за изкуство), като разработят идеи, инсталации, видео, скулптури и музика в контекста на новото време – бежански потоци, вълна от предубеждения и нови страхове, недоверие в елитите и политически кризи. В творческо съперничество в Арт къщата като в истинска лаборатория младите автори ще развиват своите идеи за изкуството като възможен отговор на променящия се свят. Най-добрите финални творби ще останат във фонда на Арт движение Кръг, който вече съхранява близо 200 авторски работи и няколко колекции.
Два концерта ще звучат в планинските нощи, а между изпълнителите е Мирян Колев (китара и електроника), който този август нашумя с проекта си на летище Варна „Музика за летища", на който цял ден се наслаждаваха пристигащите пътници от Виена, Истанбул и Люксембург. „Музика за летища" е проект срещу страха, разработен с универсалния език на музиката и танца. Мирян Колев е музикант, който се занимава с експериментална, електроакустична и импровизационна музика. Основната му дейност е свързана със соловия му ембиънт проект – E.U.E.R.P.I., с който е участвал в много фестивали и има самостоятелни изяви в Норвегия, Сърбия, Румъния, Чехия, Германия, Австрия, Словакия и у нас. За експериментите си използва китара, софтуерни ефекти и някои нетрадиционни инструменти и предмети.
Сред участниците в Дъждовница е тазгодишният носител на наградата БАЗА за съвременни художници до 35 години, която осигурява стипендия и 6-месечна специализация в САЩ. Наградата съществува в 10 европейски страни и се е превърнала в едно от най-престижните отличия за млади художници и в сериозна професионална атестация. Българският носител за 2016 г. е пловдивският художник Димитър Шопов, който всъщност е родом от Кърджали, магистър е по сценография в НХА, има зад гърба си проекти, представяни във Виена, Париж, София и Пловдив, носител е на „Златен Ритон" за авторския документален филм „С.Бекет или Божията чест", а след Дъждовница веднага заминава за САЩ.
Илина Консулова пък е едно от силните имена сред родните автори в непопулярното у нас „аутсайдерско изкуство" – изкуство на новите наивисти, а 21-годишната Ина Валентинова, бакалавър по визуални изкуства от университета в Хрьонинген, Холандия, вече има зад гърба си изложби и визуални проекти в Австрия, Холандия, Хонг Конг, Полша, Швейцария и България. Сред участниците е и представител на пловдивската организация за съвременно изкуство еXAF, чиято цел е да подкрепя дебютни проекти и събития в „отворени мултикултурни пространства". На 26 август гостуващите творци ще се включат в традиционния мюсюлмански сватбен ритуал „къна геджеси" в Дъждовница, а децата и младежите от селото както всяка година ще участват в програмата на пленера като асистенти, ученици, публика и артисти едновременно.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.